Hoe begeleid je alarm management op afstand?

Tijdens de corona pandemie neemt het bedienen en besturen van een systeem op afstand een belangrijkere plaats in. Veiligheid en het vermijden van potentiële risico’s zijn daarbij essentieel, ook als het gaat om uw alarmbeheer. Tijd voor een interview met […]

alarm management

alarm management

Tijdens de corona pandemie neemt het bedienen en besturen van een systeem op afstand een belangrijkere plaats in. Veiligheid en het vermijden van potentiële risico’s zijn daarbij essentieel, ook als het gaat om uw alarmbeheer. Tijd voor een interview met Solution Consultant Ferdinand Coster van Yokogawa hoe hij klanten momenteel helpt met alarm management op afstand.

Wat doe je als consultant inzake alarmbeheer?

Effectief alarmbeheer leidt tot veiligheid en afname van risico’s. Na een verbetertraject krijg je meer inzicht in de bedrijfsomstandigheden, waardoor eventuele blinde vlekken die tot een onnodige stilstand van de installatie kan leiden, worden geëlimineerd.

Coster:In mijn rol als consultant ben ik vooral bezig met het adviseren en begeleiden van klanten. Voor alarm management resulteert dit in workshops van één tot enkele dagen met een multifunctioneel team van de klant. Denk hierbij aan operators, proces engineers, control system engineers, maar ook operations management, HSE en maintenance.’

Wat kun je als consultant betekenen bij remote alarm management?

Ondanks dat consultancy op locatie en fysieke meetings nog steeds de norm zijn, begrijpt Yokogawa dat het met de huidige (intelligente) lockdowns en 1,5 meter economie een serieuze uitdaging kan zijn om de leden van een multifunctioneel team vrij te maken van hun bezigheden en voor een aanzienlijke tijd bij elkaar te brengen, zeker als de reisafstand fors is. Waar praktisch mogelijk kunnen we daarom ook veel van de stappen in het programma aanbieden als remote variant, hierbij organiseren we het werk rond teleconferencing en een compleet digitale toolset, wat een hogere mate van flexibiliteit mogelijk maakt.

Coster:Helaas raak je een deel van de dynamiek kwijt, op het moment dat je deze workshops in een teleconference variant uitvoert. Ik heb daarom de ‘scripts’ van mijn workshops herzien om er effectieve en aangename teleconference sessies van te maken.’

Welke diensten kunnen remote?  

‘Consultancy op afstand is mogelijk voor activiteiten waarbij geen fysieke toegang tot de plant en/of systemen nodig is. Voor alarm management gaat het dan bijvoorbeeld om training, het opstellen van een filosofie en de begeleiding van de alarm rationalisatie. Wat bijvoorbeeld niet kan op afstand is een audit.’ aldus Coster.

Heb je tips om remote diensten in de praktijk te brengen?

Coster: ‘Ten eerste moet iedereen in het team de middelen hebben om aan een teleconference mee te doen; beschikking over een laptop met camera is bijvoorbeeld voor operators niet altijd even vanzelfsprekend. Ten tweede is teleconferencing mentaal vermoeiender dan een gewone meeting en is het voor deelnemers lastiger om langdurig hun aandacht erbij te houden. Daarom is het goed om de meetings op te splitsen in kortere stukken; bijvoorbeeld vier keer twee uur in plaats van een dag. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat de inhoud goed afgebakend is in separate delen. Tenslotte is het nog belangrijker geworden om er op te blijven letten dat iedereen de informatie die voorbij komt heeft gezien of gehoord; vaker even stilstaan en rondvragen, meer opschrijven dan anders, en als het om belangrijke beslissingen gaat neem dan het gesprek op.’

Hoe behoud je ook in deze nieuwe situatie het overzicht?

Coster: ‘Mijn ervaring is dat meer communicatie, een bevestiging over en weer en meer documentatie het beste werkt. Maak eventueel opnames en zorg voor kortere blokken met een strak omlijnd thema, zodat het concentratieniveau hoog blijft!

Meer informatie

Onze consultants helpen u graag met operationele efficiëntie, een probleemloze procesomgeving en verbetertrajecten zoals alarm management. Onafhankelijk van merk of technologieplatform leveren we een compleet programma, van training tot het plannen van een op maat gesneden verbetertraject. Neem contact met ons op voor meer informatie via uw contactpersoon of +31(0)88 464 1000 / info@nl.yokogawa.com.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven