Analytische systeemoplossingen – eten zonder te koken

Analytische systeemoplossingen – eten zonder te koken

December 14, 2020

Wat hebben analytische systeemoplossingen te maken met koken en eten? Bij beide gaan het om blijven leven. Analytische systeemoplossingen zoals een gaschromatograaf hebben onderhoud nodig om in leven te blijven. Wij mensen moeten eten, anders gaan we dood. Je zou kunnen zeggen dat dit in de breedste zin van het woord ook ‘onderhoud’ is. Net zoals vrijwel alles dat van vitaal belang is om te overleven, is het iets dat we als vanzelfsprekend doen. Elke dag weer. We doen dit al zolang als we ons kunnen herinneren. Het zit ons in het bloed. Het is een vertrouwde routine.

Eten kunnen we allemaal, maar we kunnen niet allemaal koken

Stel je voor dat je elke dag biefstuk met aardappelen en paprikasaus zou eten, omdat dat je favoriete gerecht is (oké, ik weet het, ik noem maar een voorbeeld…). Elke dag, twintig jaar lang. Vervolgens neemt je kok ontslag en heb je een probleem! Je merkt direct dat er iets mis is met je vaste gerecht – er zit vandaag teveel zout in of het vlees is een beetje aangebrand. Je bent een expert op dit gebied en je weet precies hoe je favoriete eten moet smaken. Maar hoe wordt het bereid? Welk vlees moet je kiezen om te braden? Hoe maak je de paprikasaus? Hoelang moet het gerecht in de oven? Vroeger wist je al die dingen zelf ook, maar dat is twintig jaar geleden!

Analytische systeemoplossingen

PAT-oplossingen zijn erg belangrijk om ervoor te zorgen dat processen in de chemische industrie veilig, effectief en efficiënt verlopen. Als je weet dat het in geval van productieverlies of een lagere productkwaliteit om grote sommen geld gaat en de concurrentiepositie van de bedrijfsprocessen in het geding komt, is het niet overdreven om te stellen dat PAT-oplossingen van vitaal belang zijn om te overleven. Om die reden is onderhoud ook een zaak van routine: er zijn plannen en procedures, controles en valideringen, reserveonderdelen, kennis en ervaring. Geweldig!

Verstoorde routine

Niets duurt eeuwig, vooral als het om de concurrentiepositie gaat. Er treden bijvoorbeeld veranderingen op in het productieproces. Er is vraag naar andere producten of naar producten met andere kenmerken. De verwachtingen ten aanzien van de productkwaliteit worden steeds hoger. Wettelijke eisen en verplichtingen worden strenger. De toegepaste PAT-technologie veroudert en moet worden vervangen. En ook als de gaschromatograaf jaar na jaar perfect blijft werken (of perfect lijkt te werken), komt er voor elk onderdeel van de PAT-oplossing een punt waarop het onderdeel moet worden vervangen.

Help! De kok is vertrokken…

Okay. De kok is vertrokken en nu wordt je gedwongen om eerst te koken voordat je gaat eten. Er is beslist geen sprake meer van routine en ervaring als je twintig jaar geleden voor het laatst zelf hebt gekookt. Hoe vertaald zich dat naar analytische systeemoplossingen? Denk bijvoorbeeld aan:

 • de bestaande analytische oplossing is meer dan twintig jaar oud en moet worden vervangen
 • er is geen ontwikkelafdeling die ervaring heeft met het ontwerpen van een dergelijke oplossing; het bedrijf heeft nu een probleem: er is bezuinigd op resources of ze zijn uitbesteed
 • de architect die jaren geleden de analyzer shelter heeft ontwikkeld is vermoedelijk al lang met pensioen.

Onderschatte problemen van analytische systeemoplossingen

Is het echt zo moeilijk om een nieuwe analytische oplossing te ontwikkelen? Om te beginnen zal de nieuwe oplossing anders zijn dan de oude oplossing. Als je eerst een taperecorder had, ga je die niet vervangen door een nieuwe taperecorder, maar kies je voor een UHD-systeem. Het probleem is niet het begrip van het proces, maar de vele, vaak onzichtbare details van een analytische oplossing die later het verschil maken tussen goede en slechte functies, bijvoorbeeld:

 • Sensor kiezen

  Is de GC-applicatie nog geschikt voor het werk dat vandaag de dag moet gebeuren? Welke (pH) sensor is de beste voor deze toepassing? De oplossing waarvoor het bedrijf twintig jaar gelden heeft gekozen, is waarschijnlijk niet meer de beste optie.

 • Conditionering van een monster / steekproef

  Dit is een kritisch onderdeel van elke analytische oplossing. Het instellen van de juiste druk en de juiste temperatuur is zelfs noodzakelijk. Mogelijk moet er ook worden gefilterd. Dit proces wordt bewaakt om gevoelige componenten te beschermen tegen nadelige omstandigheden. Bij een glazen pH-sensor bijvoorbeeld tegen te hoge druk. Ook zijn er veel situaties waarin het noodzakelijk is om een monster te leveren voor een aantal verschillende analyzers, of meerdere monsters voor één analyzer met meerdere kanalen. Dit veronderstelt een uniforme distributie met de optie om te schakelen naar een andere ’monster-stroom’. Het monster moet actueel en stationair in lijn zijn. Waarbij er rekening wordt gehouden met flowtijden en de juiste volgorde. De responstijd van het systeem is het kortst als de flowtijden zijn geoptimaliseerd, want de meting moet online plaatsvinden. Maar er moet ook voldoende tijd zijn om de samplestroom over te schakelen om overdracht te voorkomen.

 • Afvoer van monsters

  Wat moet er na de analyse met het monster/de steekproef gebeuren? Door de afvoer spoelen? Welke stoffen zitten erin? Is dat toegestaan? En wat als ze te waardevol zijn om weg te gooien? Misschien kan het weer aan het proces worden toegevoegd? Of is het volume te groot, bijvoorbeeld als het monster afkomstig is uit een snelle cyclus? In dat geval is het helemaal niet veranderd. Als het proces onder druk plaatsvindt, komt het monster er vanzelf uit, maar wordt het niet vanzelf weer aan het proces toegevoegd. Daarvoor is speciale apparatuur vereist. Dit is allemaal geen probleem als er vanaf het begin rekening mee wordt gehouden.

 • Gasalarm

  Voor veel analytische procedures zijn gassen vereist: dragergas, reinigingsgas of brandstof. Wanneer ze in een besloten ruimte worden gebruikt, bijvoorbeeld in een analyzer shelter, moeten de procedures worden bewaakt. Zelfs het schijnbaar onschadelijke stikstof is bijvoorbeeld gevaarlijk als het in pure vorm in een besloten ruimte wordt gebruikt en zuurstof verdringt.

Analytische systeemoplossingen: eten zonder koken. Is er iets over het hoofd gezien?

Hopelijk niet… want het nieuwe systeem moet misschien wel weer twintig jaar meekunnen (hoewel dit niet aan te raden is!). Dit zijn slechts vier voorbeelden van zaken waarmee rekening moet worden gehouden bij de ontwikkeling van een nieuwe analytische oplossing, maar dit is beslist niet alles. Over het algemeen is er nog veel meer dat moet worden meegewogen. Voor wie dagelijks professioneel kookt, kan ook koken een routinehandeling worden. Bij Yokogawa zijn wij dagelijks professioneel bezig met analytische systeemoplossingen – wij beschikken over de kennis en ervaring.

Meer informatie of vragen over analytische systeemoplossingen?

Wij staan voor u klaar om u te helpen met een van onze analytische systemen. En mocht het echt zo zijn dat uw gaschromatograaf na jaren nog steeds perfect werkt – met andere woorden als het hoofdmenu nog perfect in orde is – kunnen wij ook alleen het voorgerecht en het toetje leveren (als perfecte toevoeging aan de rest van de maaltijd). Kortom: meer weten over onze gaschromatografen? Neem gerust contact met ons op. Hebt u vragen over andere analyseoplossingen? Plaats uw opmerking hieronder.


No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.