De ondraaglijke lichtheid van onderhoud

Iedereen die in bezit is van een automatische koffiemachine wordt vroeg of laat geconfronteerd met de noodzaak van onderhoud. Over de ondraaglijke lichtheid van onderhoud gesproken… Het geldt ook voor de eigenaar van een processysteem. Mijn koffiemachine bracht mij er onlangs […]

de ondraaglijke lichtheid van onderhoud

Iedereen die in bezit is van een automatische koffiemachine wordt vroeg of laat geconfronteerd met de noodzaak van onderhoud. Over de ondraaglijke lichtheid van onderhoud gesproken… Het geldt ook voor de eigenaar van een processysteem. Mijn koffiemachine bracht mij er onlangs ‘s ochtends toe om voor beide na te denken over onderhoud.

De ondraaglijke lichtheid van onderhoud: het is een ‘must’

Dat zal niemand ontkennen. Dat geldt voor de eigenaar van een automatische koffiemachine evenzeer als voor de eigenaar van een procesanalysesysteem. Niemand verwacht van een meetinstrument dat het oneindig foutloos accurate resultaten blijft leveren zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Dat geldt zeker voor complexe analysesystemen. Er zijn vier vragen die in het bijzonder betrekking hebben op de dagelijkse praktijk, met name wanneer het gaat om de beslissing over een investering, want elke investering heeft ook invloed op de operationele kosten.

  1. Wanneer moet het onderhoud worden uitgevoerd?
  2. Hoe vaak is onderhoud nodig?
  3. Hoeveel tijd kost het onderhoud?
  4. Wat moet er worden gedaan en hoe complex zijn de handelingen?

Vraag 1. Wanneer moet het onderhoud worden uitgevoerd?

coffemaker- de ondraaglijke lichtheid van onderhoudEen van de mogelijkheden is het opstellen van een planning voor regelmatig onderhoud. Dit is doorgaans eenvoudig te regelen, maar zo’n planning sluit niet altijd aan bij de werkelijke behoefte aan onderhoud denk bijvoorbeeld aan:

  • Te laat! Met mogelijk een fatale storing als gevolg
  • Te vroeg! Waardoor overbodig werk wordt gedaan, maar wel het zekere voor het onzekere wordt genomen

Mijn koffiemachine gaat net dan haperen als ik echt aan een kopje koffie toe ben. Dus op het slechtst denkbare moment. Voordat ik mijn dorst kan lessen, moet ik het water bijvullen, het koffiedik verwijderen en de stoomuitlaat handmatig schoonmaken. De machine heeft nooit onderhoud nodig op een moment dat het mij goed uitkomt (omdat de machine dan meestal uit staat).

Negeren? Helpt niet – de volgende keer krijg ik een waarschuwing dat de garantie mogelijk vervalt. Hier moet een les in schuilen voor fabrikanten van meetinstrumenten. Het is jammer dat de machine niet aangeeft “Nog tien kopjes cappuccino te gaan” gevolgd door het resterende aantal kopjes in grote cijfers. Voorspellend onderhoud, zoals bij ons SENCOM-systeem, zou echt geweldig zijn.

Vraag 2 + 3 Hoe vaak? En hoeveel tijd kost het?

Het eenvoudigste antwoord, “zo min mogelijk” en “zo kort mogelijk,” zou niet verstandig zijn. Nu en dan een paar eenvoudige handmatige handelingen is prima:

  • water bijvullen
  • koffiedik verwijderen
  • vuil verwijderen

Het zou nog beter zijn als sommige van die handelingen konden worden geautomatiseerd. Vraag het ons – wij zijn de automatiseringsspecialisten . Voor alles wat meer tijd kost, moet de frequentie zo laag mogelijk zijn (nu denk ik weer aan die stoomuitlaat). Als het om een lage onderhoudsfrequentie gaat, is onze digitale sensor SENCOM FU25F een goed voorbeeld.

Vraag 4. Wat moet er worden gedaan en hoe complex zijn de handelingen?

De vierde vraag, tot slot, heeft betrekking op de duur en complexiteit van het werk. Bij moderne apparaten is de vraag wat er moet gebeuren geen probleem meer. We hebben eenvoudig toegang tot bijvoorbeeld

  • instructies
  • menusystemen

handleidingen die op elke plek rechtstreeks van de website van de fabrikant naar een tabletcomputer kunnen worden gedownload met dank aan Industry 4.0. Het verschil wordt gemaakt door de vraag ‘Hoe iets moet gebeuren en welke handelingen moeten worden uitgevoerd’. Toen ik laatst na de handmatige reiniging vergeten was de stoomuitgang weer te monteren, kwam er een week lang geen cappuccino meer uit de machine. Stel u voor dat uw fabriek bijvoorbeeld een week lang geen polypropyleen kan produceren. Soms is alleen het gepriegel zelf het probleem.

Het ‘hoe’ bij zirkoniumsensoren

Zirkoniumsensoren zijn betrouwbare instrumenten voor het meten van zuurstof, die weinig onderhoud vereisen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in boilers van energiecentrales. Uiteindelijk raakt de cel een keer versleten. Wanneer dat gebeurt, varieert per fabrikant. De procedure voor vervanging van de cel is een goed voorbeeld van hoe ‘eenvoudig’ of ‘moeilijk’ het uitvoeren van service en onderhoud kan zijn.

Sparren over de ondraaglijke lichtheid van onderhoud onder het genot van een kop koffie

Overigens zet mijn koffiemachine uitstekende koffie – en dat is voor mij het belangrijkste! En de metingen van onze zirkoniumsensoren zijn zeer betrouwbaar. Ik zou mijn koffiemachine nooit kwijt willen, maar over de zirkoniumsensoren kunnen we onderhandelen. Misschien onder het genot van een kopje koffie gezet door mijn automatische koffiemachine? Kortom, bent u op zoek naar de antwoorden op deze vier vragen? Zijn er andere vragen die u zou willen stellen? Neem contact op of schrijf gerust een commentaar.


Analytische systeemoplossingen – eten zonder te koken

“Voorspellend onderhoud toepassen met slimme sensoren”

7 Veelgestelde vragen over Sushi Sensor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven