De procesgaschromatograaf (PGC) is in opmars

De procesgaschromatograaf (PGC) is in opmars

November 11, 2020

De procesgaschromatograaf is vaak de eerste keuze in veel analytische toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het scheiden van onder ander koolwaterstoffen om tijdens het productieproces de exacte samenstelling van een product te kunnen bepalen, bijvoorbeeld bij het destilleren van vloeibare gassen. Snelle resultaten zijn van belang om het proces efficiënter te kunnen sturen. Yokogawa gaschromatografen worden overigens geoptimaliseerd voor onze wereldwijde klanten in ons GC-laboratorium in Amersfoort. In dit blogartikel leggen we uit hoe de proceschromatograaf het beste kan worden toegepast.

Ingenieus ontwerp

GC8000-procesgaschromatograaf

GC8000-procesgaschromatograaf

Het ontwerp van de Yokogawa GC8000-procesgaschromatograaf verschilt enigszins van dat van veel concurrenten op de markt. Drukregelaars voor het carrier gas bevinden zich niet aan de buitenkant, maar in de oven van de gaschromatograaf. Het gas neemt zo de constante temperatuur in de oven aan en is immuun voor eventuele schommelingen in de buitentemperatuur rondom de gas chromatograaf. De homogene temperatuurverdeling van het circulerende verwarmingssysteem van de oven draagt eveneens bij aan de stabiliteit (+/-0,03 °C).

Heet maar niet te heet

De gaschromatograaf heeft geen airconditioning nodig, mits de temperatuurspecificatie geschikt is voor de omgevingsomstandigheden (-10 °C tot +50 °C). Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse en het toegestane temperatuurbereik is een instrumentenkast – indien nodig met ventilatie – mogelijk afdoende voor de gaschromatograaf en de bijbehorende installaties. Aangezien een cabinet veel kleiner is, kan deze waarschijnlijk veel dichter bij het bemonsteringspunt worden geplaatst dan een container of een huisje.

Hoe dichterbij hoe beter

procesgaschromatograaf

GC 1000

“Veel dichterbij” betekent dat er een kortere bemonsteringsleiding (transport) kan worden gebruikt. Een geschikt ‘fast loop’-concept helpt bij het ontwerp on het monster zo snel mogelijk bij de analyser te krijgen. Door het gebruik van de backflush-technologie in de gaschromatograaf levert nog meer tijdsbesparing op qua analyse doorlooptijd. De gemeten waarden zijn sneller beschikbaar, afwijkingen van het beoogde proces worden gedetecteerd en gecorrigeerd en de productkwaliteit wordt verbeterd. Uiteraard moet iedere exploitant zelf de (financiële) voordelen voor zijn of haar processen berekenen.

Ook erg zuinig

procesgaschromatograaf

Analyzer kabinet

Als er geen airconditioning nodig is en er een kastoplossing kan worden gebruikt in plaats van een container, dan heeft dit uiteraard een aanzienlijke kostenbesparing tot gevolg. Ook de verkorte bemonsteringsleiding zorgt voor duidelijk lagere kapitaalkosten en daarmee lagere onderhoudskosten van de GC8000. Bovendien zijn de veiligheidseisen die aan een kastoplossing worden gesteld, veel gemakkelijker te realiseren dan de eisen voor een container of een gebouw (controle van de omgevingslucht, bijvoorbeeld).

 

En de bediening?

De meeste mensen staan liever in een container dan voor een kast. De GC8000 kan echter op afstand worden bediend. In het ideale geval is dit een ruimte met een koffieautomaat – die zult u zeker niet in een container aantreffen! De gaschromatograaf kan op afstand worden gemonitord en bediend: u kunt chromatogrammen, online statusinformatie of statusrapporten opvragen en u kunt kalibraties en validaties activeren en herleiden.

 

Kleinschalige oplossing met een procesgaschromatograaf

procesgaschromatograaf

Analyzer onderdak

Dit soort kleinschalige oplossingen is ook geschikt als eenvoudige upgrade voor uw huidige fabriek. Mogelijk kunnen er apparaten en componenten worden gebruikt die reeds zijn geïnstalleerd (brownfield!). Bij Yokogawa Analyzer System Integration (ASI) werken we niet alleen aan grote projecten, we zijn ook goed in het versterken van uw fabriek door middel van kleinschalige, op maat gemaakte oplossingen. Goed advies vooraf is ook een onderdeel van onze dienstverlening. Yokogawa specialisten van het Analytical Systems-team in Kantoor Amersfoort komen graag bij u langs – we zijn nooit ver weg wanneer u ons nodig hebt.  Als u de voorkeur geeft aan een containeroplossing, of als u om welke reden dan ook een container nodig hebt, dan kunnen we die uiteraard ook integreren.

De combinatie van slimme systeemintegraties en weldoordachte productkenmerken leidt tot goede oplossingen. De Yokogawa GC8000-procesgaschromatograaf en Yokogawa Analytical System Integration bewijzen dat deze combinatie een garantie is voor succes.

 

Meer info of vragen?

Wilt u meer weten over onze procesgaschromatografen of over Yokogawa Analytical System Integration, neem dan contact met ons op. Hebt u vragen over andere analyseoplossingen? Plaats uw opmerking hieronder .

Gerelateerde producten en oplossingen

Procesgaschromatograaf

Procesgaschromatografen worden gebruikt voor het scheiden en analyseren van chemische verbindingen in de gas- of vloeistof fase van online industriële processen.


 

 

 

 

 

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.