Hoe digitale transformatie de beschikbaarheid van uw plant beïnvloedt- Deel 1

De digitalisering, een woord dat oorspronkelijk doelde op de omzetting van analoge informatie in digitale vorm, is nu vrijwel volledig voltooid. Gegevens en media zijn inmiddels standaard digitaal beschikbaar. Een groeiend aantal bedrijven is papierloos en archieven worden langzamerhand een […]

Digitale transformatie en plant beschikbaarheid

De digitalisering, een woord dat oorspronkelijk doelde op de omzetting van analoge informatie in digitale vorm, is nu vrijwel volledig voltooid. Gegevens en media zijn inmiddels standaard digitaal beschikbaar. Een groeiend aantal bedrijven is papierloos en archieven worden langzamerhand een herinnering aan een stoffig en analoog verleden. Digitale gegevens zijn niet alleen sneller, exacter en beschikbaar voor iedereen met de juiste toegangsrechten, maar zorgt ook voor besparingen op hulpbronnen en helpt ons onze ecologische voetafdruk te verkleinen. De volgende fase heet de digitale transformatie.

Deze transformatie behelst de ontwikkeling van digitale technologieën met als doel het welzijn van alle mensen op alle gebieden op duurzame wijze te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn big data, cloud gebaseerde oplossingen, Internet of Things en Smart Services. Bedrijven zijn zich in toenemende mate bewust van digitale transformatie. Het wordt steeds vaker geïmplementeerd en door het management als topprioriteit gezien. Tegelijkertijd leeft er nog veel onduidelijkheid: Waar begin je?

Digitale transformatie: Waar beginnen we?

Veel bedrijven vinden het moeilijk om de bal aan het rollen te brengen. De te nemen beslissingen moeten gebaseerd zijn op data en het voordeel voor de onderneming. Op grote schaal worden nieuwe technologieën onderzocht en geëvalueerd, zoals machinaal leren, het Industriële Internet of Things (IIoT), kunstmatige intelligentie en Augmented Reality. Er worden Proof of Concept- (PoC-)studies uitgevoerd om de resultaten te beoordelen en ze in de juiste context te plaatsen. Op die manier wordt de haalbaarheid van een project aangetoond en mogelijke risico’s beperkt. Industriële ondernemingen die nog een stap verder gaan en vraagtekens zetten bij het nut van nieuwe concepten, voeren inmiddels Proof of Value- (PoV-)studies uit. Dit houdt in dat de waarde van een concept wordt nagegaan en gevalideerd. Welke voordelen brengen nieuwe technologieën de onderneming?

Een hogere beschikbaarheid van plants kan enorme besparingen opleveren

Beschikbaarheid van plants kan een sleutelrol spelen bij digitale transformatie. Volgens een aantal studies verliest de procesindustrie jaarlijks 5% van haar productiecapaciteit vanwege niet-geplande vertragingen en storingen. Het gaat hier om een enorm geldbedrag dat in bijna 100% winst kan worden omgezet. Het verbeteren van de plant beschikbaarheid kan uitgroeien tot een belangrijk motief voor digitale transformatie. Want minder storingen betekent ook minder energieverlies en CO2-uitstoot en een economisch voordeel.

Hierboven heb ik uitgelegd waarom we moeten werken aan een hogere beschikbaarheid van plants. Nu wil ik het hebben over de methodiek.

Voordelen van bestaande technologieën

Allereerst wil ik één ding duidelijk maken: ik ben een enorm voorstander van digitale transformatie. Maar als het op dit onderwerp aankomt, zie ik bij bedrijven waar ik mee samen heb gewerkt, dat het nut van de ingezette nieuwe technologieën niet optimaal is. Men ziet door de bomen het bos niet meer. Door uitsluitend gefocust te zijn op onderzoek naar nieuwe technologieën, bestaat het gevaar dat reeds aanwezig potentieel niet wordt benut. Bestaande technologieën worden allerminst efficiënt ingezet.

Laat ik een praktisch voorbeeld geven: Een geïntegreerd controle- en veiligheidssysteem duidt erop dat alle systemen een geïntegreerd platform vormen. Dat is de theorie. De praktijk laat echter een ander beeld zien: in plaats van één geïntegreerd platform bestaat deze technologie uit een groot aantal geïsoleerde bewakingsapplicaties. Waarom verbinden we die applicaties niet onderling via een netwerk in plaats van ze te vervangen door compleet nieuwe technologieën? Waarom is er geen link tussen de technologie, het proces en het personeel?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven