Flowmeters zijn essentieel voor productieprocessen – verzorg ze goed

Flowmeters controleren via ‘Maintenance Manager’ functies Het menselijke lichaam is een complex geheel van mechanismes en ingewikkelde processen. We zetten ons lichaam elke dag hard aan het werk om het gezond te houden. Maar zelfs als we veel sporten en […]

flowmeters

Flowmeters controleren via ‘Maintenance Manager’ functies

Het menselijke lichaam is een complex geheel van mechanismes en ingewikkelde processen. We zetten ons lichaam elke dag hard aan het werk om het gezond te houden. Maar zelfs als we veel sporten en gezond leven, wordt het aangeraden om sporadisch langs de huisarts te gaan voor een gezondheidscontrole.

Ook de flowmeters in productieprocessen zijn complexe mechanismes, die bovendien een cruciale rol spelen. Ze werken hard, vaak 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Veel fabrieken en processen kunnen simpelweg niet zonder hen. Flowmeters zorgen ervoor dat de doseersnelheden kloppen, het verdeel- en verpakkingsproces correct verloopt en alle nodige gegevens voor diverse balansen in de fabriek beschikbaar zijn. We vergeten echter vaak om de ‘gezondheid’ van onze flowmeters te controleren.

Wanneer investeren in een controle voor flowmeters?

Meestal wordt de conditie van flowmeters pas gecontroleerd wanneer er een storing optreedt of wanneer de nauwkeurigheid van de meting in vraag wordt gesteld. Dat komt omdat het controleproces ingewikkeld en prijzig is. Vroeger moest de flowmeter worden gedemonteerd en ter controle naar de fabrikant worden gestuurd. De laatste jaren is een externe controle ook mogelijk waarbij externe controletools en software worden gebruikt om de flowmeter te controleren. Deze externe tools zijn echter vaak niet beschikbaar voor eindgebruikers en vereisen speciaal opgeleid personeel.

flowmetersModerne flowmeters zijn daarom uitgerust met een zogenaamde “Maintenance Manager”-functie met daarin een optie om de flowmeter snel en eenvoudig te controleren. De elektronica van de flowmeter voert een reeks interne testen uit terwijl de flowmeter nog op de procesleidingen is geïnstalleerd. Het resultaat van deze testen is een eenvoudige diagnose: “in orde” of “niet in orde”. Als de flowmeter niet in orde is, dan geeft de flowmeter aan welk testgebied de storing heeft veroorzaakt zodat de gebruiker de oorzaak kan identificeren of hulp aan de fabrikant kan vragen. Afhankelijk van het type flowmeter nemen deze testen een paar minuten tot ongeveer 12 minuten in beslag. Omdat het controleproces eenvoudig is en kan worden uitgevoerd zonder de flowmeter te demonteren, kan de flowmeter zo vaak als nodig worden gecontroleerd.

In geval van een magnetische flowmeter test het proces meestal de magnetische, activerings- en berekeningscircuits. Ook de alarmmeldingen en -historie moet grondig worden gecontroleerd. In externe flowmetersystemen omvatten de nieuwste modellen van flowmeters ook een controle van de kabelverbindingen, om ervoor te zorgen dat de activerings- en signaliseringsbedrading tussen de externe leiding en de externe zender correct is. Bij moderne magnetische debietmeters met ingebouwde controles kunnen de testen door de debietmeter zelf of via externe HART-softwaretools worden uitgevoerd. Het gebruik van software heeft als voordeel dat ook de analoge en pulsuitgangen, de isolatieweerstand en de elektronische versterkers kunnen worden getest. De software kan dan een gedrukt verslag van de testresultaten verstrekken.

Conditiecontrole van meetbuizen

 

Flowmeters

 

In Coriolis Mass Flowmeters wordt meestal de aandrijving, de sensor en de temperatuurcircuits en ook de hardware en software gecontroleerd. De meest geavanceerde Coriolis Mass Flowmeters bieden ook een optie voor het controleren van de meetbuis. De meetbuizen in coriolis-flowmeters kunnen op den duur beschadigd raken door corrosie, erosie of bezinksel. Wanneer de toestand van de meetbuizen aftakelt, heeft dit gevolgen voor de precisie van de debiet- en dichtheidsmetingen. De controlefunctie meet de wijzigingen in de stijfheid van de meetbuizen en vergelijkt deze met een oorspronkelijke referentiewaarde. Bij coriolis-flowmeters met ingebouwde controlefunctie kunnen deze testen intern of via HART-communicatie naar een softwarepakket worden uitgevoerd. Bij gebruik van externe software kunnen ook testverslagen worden geproduceerd.

“Maintenance manager” functies in flowmeters

“Maintenance manager” functies in flowmeters kunnen uw productieprocessen aanzienlijk verbeteren. Flowmetertesten zorgen ervoor dat u meer vertrouwen kunt stellen in de precisie en resultaten van uw flowmeter. Ze bieden ook de nodige gegevens voor het plannen van preventief onderhoud om de timing voor het reinigen, herkalibreren of vervangen van de flowmeter te optimaliseren.

Flowmeters zijn van cruciaal belang voor productieactiviteiten – verzorg ze goed. Met behulp van de nieuwste “Maintenance manager” functies kunt u de gezondheid van uw flowmeters regelmatig controleren en ervoor zorgen dat ze correct werken.

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie!

[ot-video][/ot-video]

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven