Co-innovatie van Yokogawa & METIS Africa: de geboorte van een nieuwe multifase-flowmeting

Co-innovatie van Yokogawa & METIS Africa: de geboorte van een nieuwe multifase-flowmeting

July 27, 2020

Ik geniet altijd om samen te werken met klanten met verschillende achtergronden en uit verschillende landen. Onlangs kregen we de mogelijkheid om samen met METIS Africa en een groot olieproductiebedrijf aan een innovatief product te werken. In deze blog deel ik graag onze nieuwe co-innovatie – een multifase-flowmeting!

Meetstation voor multifase-flowmeting: SKID M

multifase-flowmeting

METIS Africa is een distributeur en systeemintegrator van Yokogawa-producten, zoals onze ROTAMASS Coriolis-flowmeters. Ze hebben een meetstation voor multifase-flowmeting ontwikkeld die de samenstelling van mengsels van olie, water en gas meet. Deze oplossing heet SKID M.

Wanneer men in een oliebron boort, komt er een mengsel van olie, gas en water uit. De mengsels van meerdere bronnen worden naar één grote separator geleid, waar de ruwe olie, het geproduceerde water en het gas van elkaar worden gescheiden voor verdere verwerking. Voor het beheer van de bronnen is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de samenstelling van elke afzonderlijke bron. De bronnen worden periodiek gecontroleerd met behulp van testseparatoren.

Multifase-flowmeting

Het gebruik van testseparatoren is algemeen bekend, maar is ook prijzig. Bovendien zijn ze vrij groot en daarom moeilijk te verplaatsen van de ene naar de andere bron. Olieproducenten zijn daarom op zoek naar efficiëntere oplossingen.

Het combineren van drie vloeistoffen

Hoe kun je alle drie de vloeistoffen tegelijk meten zonder ze van elkaar te scheiden? Dat is geen eenvoudige klus. Geïntegreerde meerfasige flowmeters zijn zeer complexe apparaten en meestal erg specialistisch qua toepassingsbereik. Een goede oplossing is het samenvoegen van standaard veldinstrumenten en een computer, zodat er een multi-fase meetstation wordt gecreëerd.

De ideale separator werkt als volgt:

multifase-flowmeting

Het meten van olie, gas en water zonder fasescheiding of radioactieve bronnen

Multiphase flow SKID M

Met de SKID M, ontwikkeld door METIS Africa met behulp van Yokogawa-componenten, is het mogelijk om olie, gas en water afzonderlijk te meten zonder fasescheiding en zonder radioactieve bronnen. De SKID M maakt gebruik van de Yokogawa Coriolis ROTAMASS TI-massaflowmeter, de Yokogawa EJX530A-druktransmitter en de Yokogawa SMARTDAQ+ GX20 papierloze recorder, die beschikt over een uitstekende rekencapaciteit en een veilige gegevensopslag. De ROTAMASS TI levert uitstekende prestaties op het gebied van ingesloten gas, wat de grootste zorg is bij upstream flowmeting.

 

In deze video geeft Ludovic Gelly, Technical Manager bij METIS Africa, uitleg over de SKID M:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

 

METIS Africa en Rota Yokogawa slaan de handen ineen

Tijdens Offshore Europe in Aberdeen (Schotland) trokken de prestaties van de ROTAMASS TI bij upstream-toepassingen en bij toepassingen voor multifase-flowmeting de aandacht. De global technisch adviseur voor meerfasige flowmeting van een grote olie- en gasmaatschappij hoorde over de SKID M en vroeg of hij een test mocht meemaken op de flowbank van METIS Africa in Frankrijk. De organisatie heeft een divisie die zich bezighoudt met het testen van bronnen voor olie- en gasvelden over de hele wereld en is continue op zoek naar nieuwe manieren om zijn werkwijze te verbeteren.

De werkplaats van METIS Africa bevindt zich in Besançon (Frankrijk). Rota Yokogawa, de thuisbasis van ROTAMASS, ligt hier niet ver vandaan, dus was een datum voor een demonstratie snel geregeld. Er werd op dat moment door Perenco een SKID M voorbereid voor een fabrieksacceptatietest (FAT), dus dit was een mooie gelegenheid om de prestaties ervan te laten zien.

De multifase-flowbank van METIS Africa in Frankrijk bestaat uit een met water en diesel gevulde driefasige separator en een luchtcompressor met een grote capaciteit. De drie fasen – olie, water en gas – worden in drie afzonderlijke leidingen door een Coriolis-massaflowmeter geregeld en gemeten. De drie vloeistoffen worden goed gemengd voordat ze door de SKID M stromen.  De meting van de SKID M wordt vergeleken met de afzonderlijke metingen en wordt weergegeven op en geregistreerd in de GX20.

multifase-flowmeting

Er zijn tests gedaan met een flowbereik van tot wel 636.000 liter vloeistof per dag, met een GVF (Gas Volume Fraction) tussen 0 en 98,5%. De nauwkeurigheid op olie-, water- en gasstromen was hoger dan +/-5% op elk van de 50 geteste punten, zonder dat er gebruik is gemaakt van de scheidings- of gammabron in de SKID M.

De SKID M kan worden ontworpen voor brontests tot 3,2 miljoen liter vloeistof per dag, met een GVF tot 99%. Het apparaat meet voortdurend het waterverbruik van 0 tot 100%. De meting wordt direct en nauwkeurig verricht. Dankzij de ROTAMASS TI in de SKID M is dekking, zoals een hoge GVF en waterverbruik, mogelijk. Dit maakt de SKID M tot een veelzijdig apparaat. Meestal worden multifase-flowmeters ontworpen voor een specifiek GVF-bereik en waterverbruik. Bij de SKID M hoeft de gebruiker slechts de via een monster genomen dichtheid in te voeren en het apparaat is klaar voor gebruik. Een groot voordeel is dat er geen specifiek onderhoud nodig is omdat er standaard ROTAMASS TI-flowmeters en standaard drukoverbrengers uit de EJX-serie worden gebruikt.

multifase-flowmeting

Het was me een waar genoegen om de SKID M in actie te zien, evenals de waardering die een ervaren gebruiker van multifase-flowmeting heeft voor dit apparaat. Als productmanager van Yokogawa-flowmeters vond ik het geweldig om onze ROTAMASS Coriolis-flowmeters geïntegreerd te zien in een systeem, waarbij ze deel uitmaken van een groter geheel. De meting werkt perfect, we konden de resultaten direct aflezen op het scherm van de GX20. De SKID M is een gebruikers- en onderhoudsvriendelijk meetstation dat olieproducenten vele voordelen gaat opleveren.

Meer info of vragen?

Het is geweldig om te zien welke mogelijkheden er zijn wanneer je samenwerkt en de krachten bundelt. Hebt u een idee voor ons volgende co-innovatieproject? Neem gerust contact met ons op!


Picture credits

Afbeelding 1:  https://lh3.googleusercontent.com/proxy/CS_gFW58_LOZR6-l-BiiMhyKclLfR9bp14pZP-2KFd-5EofTu5nkc_goE0bmDNDX_4vsQP_5BtQMQ0ua_3_RmSFkRqEce6rJT7jZD30aCBMXMtGaY4AC_RC_TmXFvpzjV1a0LQDNjA1chA

 

| Gerelateerde producen & oplossingen

ROTAMASS Total Insight Coriolis Mass Flowmeter

multifase-flowmeting ROTAMASSHet is de meest geavanceerde mass flowmeter tot nu toe. Door het robuuste ontwerp van de toepassing specifieke flowsensor en transmitters te combineren met de Total Insight-filosofie en -functionaliteit, garandeert de flexibiliteit van de ROTAMASS om zich aan te passen aan veranderende eisen, prestaties gedurende de gehele levenscyclus van uw procesmeting.

 

Touch Screen GX10/GX20 Papierloze Recorder

multifase-flowmetingDe SMARTDAC+TM GX10/GX20 is een papierloze recorder voor paneelmontage met een modulaire architectuur op het achter paneel en heeft een dataloggingsfunctie om de benodigde gegevens te verkrijgen. Door de ondersteuning van niet alleen I/O maar ook vele communicatieprotocollen kunt u verbinding maken met verschillende apparaten. AI-functie als standaard. Ondersteunt FDA 21 CFR Part11 en AMS2750E/NADCAP.

 

EJX530A In-Line Mount Gauge Pressure Transmitter

Multifase-flowmetingDe EJX-A serie is Yokogawa’s beste presterende lijn van DPharp transmitters. Deze serie is in 2004 uitgebracht en biedt de prestaties en stabiliteit die nodig zijn voor veeleisende toepassingen. De uitstekende prestatie van de EJX-A-serie maakt hem tot de meest prestigieuze druktransmitter van de DPharp.

[Totaal: 0   Average: 0/5]

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.