Hoe digitale transformatie de beschikbaarheid van uw plant beïnvloedt- Deel 2

Wat we kunnen leren van een gebeurtenissenlogboek Moet u weleens uw pc resetten? Zo ja, waarom? Als u het gebeurtenissenlogboek van uw pc bekijkt, dan zou u het antwoord erop kunnen vinden. Er staan tientallen waarschuwingen en fouten in. Het […]

beschikbaarheid

Wat we kunnen leren van een gebeurtenissenlogboek

Moet u weleens uw pc resetten? Zo ja, waarom? Als u het gebeurtenissenlogboek van uw pc bekijkt, dan zou u het antwoord erop kunnen vinden. Er staan tientallen waarschuwingen en fouten in.

Het zou helemaal mooi zijn als u naar aanleiding van de waarschuwingen de juiste maatregelen treft voordat het systeem crasht. Maar wie leest ze regelmatig en doet er iets mee? Uw IT-afdeling? Ik vermoed dat de meeste medewerkers van die afdeling nu meewarig hun hoofd schudden. Noem het gewoonte of futloosheid, maar vrijwel niemand die de moeite neemt om regelmatig eens deze gebeurtenissenlogboeken door te nemen. De oplossing vergt in feite minimale inspanning.

Ik ken vele klanten die geld hebben gestoken in field management-software zoals AMS, FieldCare of PRM en in redundantie op harde schijven (RAID) of DCS-controllers. Ze gebruiken softwarepakketten om hun netwerken te monitoren. Er is grote belangstelling voor het monitoren van de prestaties van virtuele machines. Maar toegang tot data is slechts één kant van de medaille. Welke conclusies worden hieraan verbonden? Wie controleert en analyseert de data? In de meeste gevallen komt men pas in actie wanneer een probleem zich daadwerkelijk voordoet. Het kalf is dan al verdronken. Hoe kunnen we dat in de toekomst voorkomen? Het zou beter zijn om meteen te reageren op signalen die erop wijzen dat iets fout dreigt te lopen. Het treffen van preventieve maatregelen zou standaardpraktijk moeten worden om het ontstaan van fouten te voorkomen.

Installatiebeschikbaarheid als sleutel tot digitale transformatie

Nog een voorbeeld. De meeste industriële installaties die ik heb bezocht, worden blootgesteld aan een aantal veiligheidsrisico’s. Daarom wordt er veel moeite en geld in gestoken om ze veiliger te maken. Bij de ingang staan vaak grote, niet te missen borden of schermen met informatie als ‘250 dagen ongevallenvrij’. Dit lijkt weliswaar belangrijk, maar ‘waarom laat men geen voorspellende indicator zien? Gekoppeld aan een betrouwbaar proces gerelateerde databron?

Typische bronnen zijn:
– Aantal en duur van overbelastingen. Hoe houden ze verband met elkaar?
– Aantal alarmen per operator
– Conformiteit SIF-test
– Gesteldheid van de activa
– Conformiteit met veiligheidsnormen
– Competenties (certificering)
– Veranderings-/compliancemanagement
– Aantal bewerkingen in het handboek

Gegevens correct interpreteren

Al deze gegevens zijn op de meeste plants beschikbaar en te gebruiken om een vroege informatie-indicator te ontwikkelen voor een betere veiligheid, wat uiteindelijk rechtstreeks effect heeft op de plant beschikbaarheid. Gebruik aanwezige gegevens en plaats ze in een context. Digitale transformatie wil niet zeggen dat alle aanwezige technologie wordt vervangen, maar dat alle aanwezige systemen zich bevinden op één geïntegreerd platform en dat de verzamelde data worden geanalyseerd om specifieke preventieve maatregelen mogelijk te maken die de beschikbaarheid van de installatie verhogen.

Neem mijn aanbevelingen ter harte: Benut het ware potentieel van gegevens! Zet gegevens om in informatie. En ten slotte, maar eveneens belangrijk: link de verzamelde gegevens met processen of werknemers.

 Meer weten over digitale transformatie in de procesindustrie? Houd dan mijn komende blogs in de gaten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven