Geef hackers geen kans

De markt voor industriële automatiseringssystemen wordt streng gereguleerd. Nieuwe concepten of technologieën worden van oudsher niet snel uitgeprobeerd. Dat geldt vooral voor industriële veiligheidssystemen, omdat een fout of menselijk falen meerdere slachtoffers kan maken. De netwerken waarmee deze automatiseringssystemen zijn […]

ProSafe-SLS
Hacker man in hoodie looking in binoculars against networking media background. 3D rendering

De markt voor industriële automatiseringssystemen wordt streng gereguleerd. Nieuwe concepten of technologieën worden van oudsher niet snel uitgeprobeerd. Dat geldt vooral voor industriële veiligheidssystemen, omdat een fout of menselijk falen meerdere slachtoffers kan maken. De netwerken waarmee deze automatiseringssystemen zijn verbonden, werden doorgaans gescheiden gehouden van kantoornetwerken en het internet.

Programmeerbare onderdelen kunnen het doelwit worden van cybercriminaliteit

De afgelopen tijd worden deze systemen steeds vaker met het internet verbonden. Dat levert voordelen op voor het beheer, het onderhoud én de efficiëntie. De veiligheid en beschikbaarheid van de fabriek loopt echter gevaar, omdat alle programmeerbare onderdelen het doelwit kunnen worden van cybercriminaliteit. De meeste bestaande programmeerbare controllers zijn niet voorzien van de nieuwste en meest geavanceerde beveiliging en als ze dat wel zijn, zijn ze ook aanzienlijk complexer met meer functies voor het controleren, updaten en debuggen op afstand.

Het onderdeel van procesveiligheid dat verband houdt met industriële veiligheidssystemen heet functionele veiligheid. Een voorwaarde voor functionele veiligheid is een beveiligde omgeving. Zodra die omgeving in gevaar komt, kan deze vorm van veiligheid niet meer worden gegarandeerd.

Veiligheidsrisico’s en beveiligingsrisico’s

Het verschil tussen veiligheidsrisico‘s en beveiligingsrisico’s is hierbij belangrijk. Hoewel veiligheidsrisico’s willekeurig of systematisch kunnen zijn, is er een patroon en kunnen ze worden voorkomen. Beveiligingsrisico’s zijn echter gerichte aanvallen, die soms worden uitgevoerd met voorkennis. Veiligheidsrisico’s zijn het gevolg van nalatigheid, terwijl beveiligingsrisico’s het resultaat zijn van opzet en volharding.

Volledige immuniteit voor cyberaanvallen

De uitdagingen die bij cyberveiligheid komen kijken, zijn duidelijk. Er zijn bovendien al veel artikelen over geschreven. In plaats daarvan wil ik in deze blog een mogelijke oplossing aanreiken die heel eenvoudig en toch elegant is. Voor deze oplossing zijn geen firewalls, virusscannerupdates, security patches of het filteren van MAC-adressen nodig en geef je hackers geen kans. De oplossing biedt zeer korte reactietijden, perfecte veiligheidsprestaties en volledige immuniteit voor cyberaanvallen. Deze oplossing heet ProSafe-SLS.

100% foutveilig

ProSafe-SLSProSafe-SLS van Yokogawa is een zogenaamd bekabeld solid-state veiligheidssysteem. Het maakt gebruik van magnetische elementen om de veiligheidsberekeningen uit te voeren. Dankzij het gebruik van deze unieke technologie is ProSafe-SLS een van de weinige intrinsieke foutveilige logic solvers ter wereld. Dit houdt in dat de foutveiligheid niet het gevolg is van redundantie of diagnostiek, maar inherent is aan het ontwerp zelf. De veiligheidsberekeningen worden uitgevoerd zonder CPU’s en software, omdat het een bekabeld systeem is. Daardoor wordt het risico van cyberaanvallen volledig weggenomen.

Toch kan het systeem data doorgeven aan een bovenliggend automatiseringssysteem voor het melden van statussen of complexere analyses. Het is nagenoeg onderhoudsvrij en heeft een technische levensduur van meer dan 30 jaar. Vergelijk dat maar eens met een PLC-systeem waarbij het gemiddelde onderhoudsinterval drie maanden is… Prominente, internationale industriële klanten  gevestigd in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten van Amerika bouwen al tientallen jaren op deze technologie.

Is dit de enige oplossing? Kan een volledige fabriek veilig worden gesteld met alleen bekabelde veiligheidssystemen? Hoewel dat technisch mogelijk zou zijn, is dat om een aantal redenen onwaarschijnlijk. Hoewel… de voornaamste oorzaak van grote ongelukken is  vaak het overschrijden van een klein aantal mechanische ontwerpparameters. Temperatuur, peil of druk zijn daarbij de fysieke paprameters die ontploffingen, brand of chemische lekken veroorzaken en het aantal cruciale parameters is vaak beperkt. Die parameters kunnen zonder problemen worden bewaakt door ProSafe-SLS.

Meer weten over ProSafe-SLS?

Ga naar de ProSafe-SLS-pagina of neem contact met mij op via e-mail: Claudy.de.Groote@nl.yokogawa.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven