Robotica reduceert kosten en bevordert veiligheid

Robotica reduceert kosten en bevordert veiligheid

april 7, 2021

Hoewel robots al decennia auto’s maken en over Mars zwerven, worden ze niet ingezet bij het bedienen van installaties in potentieel explosieve omgevingen: zonde, want robotica reduceert kosten en bevordert veiligheid. Voertuigen die door middel van een lijn op afstand worden bediend, worden wel ingezet in de onderzeese sector, maar van een ontwikkelingsstap voor gebruik op land is het nooit gekomen. Dit verandert nu robotbedrijven ‘Ex-producten’ ontwikkelen. Hier is een leidende rol weggelegd voor ExR-2, het nieuwste paradepaardje van onze partner ExRobotics. Iwan de Waard houdt een betoog voor het inzetten van robotica, want voor elke situatie is er een passende robot.

Het allereerste begin: de ExR-1

Sinds de introductie van de ExR-1 in 2018 hebben klanten op vier continenten missies uitgevoerd waarbij in totaal een afstand van meer dan 200.000 meter afgelegd. Tijdens deze missies hebben ze 15.000 aandachtspunten verzameld en verschillende gasemissies gedetecteerd voordat dit door menselijke operators kon worden gedaan! Het gebruik van robotica levert een enorm veiligheidsvoordeel op. Tijdens de samenwerking met klanten hebben dan ook deze expertise gebruikt om betere usecase-definities te definiëren en om ons nieuwste robotplatform te ontwerpen: de ExR-2.

Menselijke veiligheid met de co-operator

Risicovolle installaties in afgelegen gebieden met een bar klimaat zijn geen uitnodigende plekken voor mensen. Daarom zijn veel ervan ontworpen om normaal gesproken onbemand te zijn. Menselijke interventies blijven echter noodzakelijk. Maar in zo’n geval kost het tijd om een team te mobiliseren. En als het team eenmaal ter plekke is, wordt de productiviteit ervan belemmerd door beschermende kleding en ademhalingsapparatuur.

Als robotoperators permanent bij dergelijke installaties zijn gestationeerd, kunnen zij onmiddellijk vanuit een comfortabele controlekamer door mensen worden geactiveerd en bediend. Het kan voorkomen dat een robot erin slaagt om het probleem te verhelpen en de productie te herstarten voordat het menselijke alternatief is gearriveerd. Zo niet, dan kan de robot de situatie diagnosticeren zodat het interventieteam is voorbereid en zich bewust is van mogelijke gevaren die zij lopen. Het team zou de robot ook kunnen gebruiken om de meest gevaarlijke taken uit te voeren. Hiervoor is de ExR-1 Co-Operator oorspronkelijk ontworpen.

Kostenreductie en de emissiedetector

Later begonnen andere klanten de ExR-1 te gebruiken voor het uitvoeren van dagelijkse werkronden en voor het scannen tijdens vluchtige emissies. Zij kwamen tot de conclusie dat deze usecase een hoge mate van autonomie vereist. In samenwerking met de softwarespecialist is er toen een machine-gebaseerde applicatie voor visuele waarneming ontwikkeld die gebruikmaakt van een oranje lijn om autonoom te navigeren. De ExR-1 Emissions Detector is nu het meest gebruikte platform van ExRobotics.

Digitale tweeling en robotica

Machine-gebaseerde visuele waarneming en markeringen zijn een geweldige technologie, maar minder flexibel voor ongestructureerde missies. De koplopers in de industrie beginnen robotica-gegevens te integreren in hun digitale tweelingen. Deze gegevens worden door algoritmen gebruikt voor het identificeren van abnormale situaties en het toewijzen van taken aan de resources die het meest geschikt zijn voor de uitvoering daarvan. In deze visie neemt de digitale tweelingbroer de zorg op zich voor de coördinatie en het nemen van beslissingen. Robots verzamelen niet alleen gegevens, ze kunnen ook taken toegewezen krijgen. Dit klinkt futuristisch, maar verschillende bedrijven hebben reeds de eerste stappen in deze nieuwe wereld gezet. Om hen te ondersteunen, is ExR-2 Investigator ontwikkelt, het meest flexibele platform.

De ExR-2 Investigator reduceert kosten en bevordert veiligheid

Robotics ExR-2

ExR-2

De nieuwe ExR-2 Investigator is uitgerust met een 3D LiDAR-systeem en een supercomputer waarmee algoritmen worden uitgevoerd die zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie en over zelflerend vermogen beschikken. Hij kan ook worden uitgerust met een uitgebreidere reeks sensoren dan de ExR-1. Naast de standaard inspectiecamera met pan- en zoomfunctie en de microfoon, kunt u desgewenst het volgende installeren:

  • 2 gasdetectoren uit een reeks van 5
  • een in hoogte verstelbare mast die de pan-zoominspectiecamera op ooghoogte brengt
  • een extra omhoog gerichte inspectiecamera
  • een thermische infraroodcamera
  • een akoestische analyser van Det-tronics.

Al deze sensoren zijn vanzelfsprekend mobiel. De ExR-2 is uitgerust met een gepatenteerde inductielader waarmee in een ATEX/IECEx zone 1-omgeving een robot in zeven uur kan worden opgeladen. Dit gebeurt automatisch via ons dockingstation.

Alle robots van ExRobotics zijn beschikbaar met een volledig servicepakket. Dit begint op 35.000 euro per jaar (RaaS) voor een basis ExR-1 Co-Operator. Aangezien een robot jaarlijks 3000 uur kan werken, komt dit neer op 12 euro per uur. Wij zijn van mening dat dit een grote waarde vertegenwoordigt en dat bedrijven zal helpen om de volgende stappen te zetten in het verlagen van hun productiekosten en het verhogen van de veiligheid van hun menselijke operators.

Uw ticket naar de toekomst

robotics

 

Bent u klaar om een ​​duik te nemen in de wereld van robotica om kosten te reduceren en de veiligheid te verbeteren? ExRobotics biedt demonstraties op afstand voor early adopters. Om een ExR-2 vanuit huis of kantoor te bedienen gaat u naar de website van ExRobotics waar u zich kunt registreren.


No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.