De veelbelovende technologie achter smart vloeistofsensoren

De veelbelovende technologie achter smart vloeistofsensoren

, August 10, 2020

In augustus staan we stil bij iets dat een centrale rol inneemt in ons dagelijks leven – waterkwaliteit. Ook in Nederland worden de waterkwaliteitsnormen worden steeds strenger, terwijl er een tekort is aan ervaren technisch personeel in het veld om de waterkwaliteit te toetsen. Dit zijn slechts enkele uitdagingen waar men in de in de procesindustrie tegen aanloopt bij het monitoren van de waterkwaliteit. Wat het nog uitdagender maakt – het monitoren van de waterkwaliteit d.m.v. pH- en geleidbaarheidsmetingen staat onder druk, omdat men streeft naar meer metingen en lagere onderhoudskosten. Met conventionele, analoge meetapparatuur kan men dit niet bewerkstellingen en daarnaast is er voor extra apparatuur geen ruimte op de huidige panelen. In dit artikel vertellen we u wat de veelbelovende technologie achter smart vloeistofsensoren inhoudt en hoe operators hiervan profiteren.

Hoe smart vloeistofsensoren uw leven verandert

smart liquid 1

Wist u dat meer dan 63% van de onderhoudstijd wordt verspild door routinecontroles van apparatuur in het veld of door te reageren op meldingen waarbij men de oorzaak van het probleem niet weet? (bron: Fieldbus Foundation). Hoe kan een systeem uw onderhoudswerkzaamheden reduceren en een duidelijke inzage geven in het lifecycle management van uw pH- en geleidbaarheidsensoren zonder extra paneelruimte in beslag te nemen?
Het zijn juist deze lastige vraagstukken waar we graag onze tanden in zetten.

Met de intrede van digitale smart sensortechnologie in procesanalyse wordt onderhoud eenvoudiger –en draagt dit bij aan een hogere meetnauwkeurigheid. Met smart sensortechnologie worden de pH- en geleidbaarheidsmetingen geoptimaliseerd , waardoor het gebruik van watermonitoringsystemen vereenvoudigd worden en het hele meetproces efficiënter verloopt.

Steeds meer bedrijven schakelen over van analoge naar ‘smart’ monitoringoplossingen. Wat zijn de exacte redenen hiervoor?

Reden #1 Smart Sensors kalibratie en configuratie vooraf

Conventionele elektrochemische sensoren met analoge uitgangen bestaan al een langere tijd, maar het gebruik vergt veel tijd en energie. Bij onderhoudswerkzaamheden dient men naar de plek in het veld te lopen. Hier wordt de kalibratie van de elektrodesensor handmatig uitgevoerd en moet regelmatig gedaan worden om een betrouwbare meting te garanderen. Smart sensoren daarentegen kunnen losgekoppeld worden en vervoerd worden naar een veilige omgeving. De vloeistofsensor wordt in de werkplaats gekalibreerd en op voorraad gelegd. Smart sensoren slaan de kalibratiegegevens op in een interne geheugenchip. Indien de sensor in het veld opnieuw gekalibreerd of vervangen dient te worden, volstaat een plug-and-play principe (veld sensor uit het proces, gekalibreerde/voorraad sensor in het proces). Wanneer een sensor wordt aangesloten op een analyzer, worden de laatste kalibratiegegevens automatisch geüpload. Hierdoor gaan de metingen direct door en vermindert dit de stilstand, zo hoeft u als operator niet meer het veld in om de elektroden handmatig te kalibreren.

Reden #2 Yokogawa biedt het beste van twee werelden

De meeste smart systemen werken zowel met digitale als met analoge sensoren. Indien u momenteel alleen analoge metingen uitvoert, kunt u de FLXA402 transmitter elk moment installeren en in de toekomst omschakelen naar digitale. Hierdoor is uw proces uitgerust met een transmitter voor wanneer u er helemaal klaar voor bent om digitaal aan de slag te gaan!

smart vloeistofanalyzers 2

Reden #3 Bespaar tijd en geld

Met het smart systeem kunt u tijd besparen bij het kalibreren van elektroden. Tijd is geld en wanneer een proces offline is, telt elke seconde mee. Het smart systeem zorgt voor een veiligere kalibratie en een betrouwbare meting. Hierdoor voorkomt het bijvoorbeeld dat onzuiverheden de turbines in een energiecentrale bereiken en wordt de efficiëntie van de stroomopwekking verbeterd, waardoor veel geld wordt bespaard door het vermijden van lange onderhoudsbeurten. De digitale real-time diagnostiek informeert operators direct zodra de geleidbaarheidsmetingen omhoog schieten, zodat er onmiddellijk actie kan worden ondernomen om verdere schade te voorkomen.

Reden #4 Snelle toegang tot gegevens

De kalibratiewaarden met de hand opschrijven en vervolgens handmatig overbrengen naar spreadsheets is inefficiënt en foutgevoelig. Smart systemen slaan de kalibratiewaarden op zodat u zich kunt focussen op het échte werk. Er is ruimte voor het plaatsen van een SD-kaart waardoor configuraties worden gekopieerd, en hiermee de configuratie van de volgende meetpunten versneld worden. De laatste  foutmeldingen en back-up van meetwaarden worden gearchiveerd en kunnen eenvoudig opgeroepen worden. Met deze data kan men de levensduur van de sensor voorspellen, zodat toekomstig onderhoud efficiënter ingepland wordt: mankracht die het onderhoud dient uit te voeren, sensor die besteld moet worden (heeft een bepaalde levertijd), etc.

Reden #5 Eenvoudige installatie

Smart systemen zijn eenvoudig te installeren en hebben duidelijke instructies voor de configuratie, zodat ze gemakkelijk worden geïntegreerd in een bestaand proces. Bent u opzoek naar een snelle installatie en configuratie? Dan zijn smart systemen zeker onmisbaar in uw werkproces!

SENCOM 4.0 Platform: de nieuwe generatie in SMART vloeistofsensoren

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Het Yokogawa SENCOM smart system is een innovatief platform dat pH/ORP, geleidbaarheid en opgeloste zuurstof meet in real-time. Het optimaliseert het onderhoud, vermindert de configuratietijd en vereenvoudigt het onderhoud en de kalibratie in het veld over een breed scala van processen, van afvalwaterzuivering tot procesmeting, om zodoende uw capex en opex te verlagen. Het SENCOM smart system combineert een herbruikbare smart adapter met een multi-input analyzer, die analoge of digitale flexibiliteit biedt voor maximaal vijf sensoren tegelijk met behulp van slechts twee sensormodules. De multi-input flexibiliteit en vereenvoudigde selectie maakt het mogelijk om tot vijf sensoren tegelijk aan te sluiten zonder dat er meerdere analyzers nodig zijn. Zo krijgt u een sneller en nauwkeuriger beeld van wat er met de vloeistoffen gebeurt.

Meer info of vragen?

Heeft u nog vragen over SENCOM 4.0 Platform of wilt u informatie over hoe dit product voor uw bedrijf kan bijdragen aan een efficiëntere en veiligere productieproces? Neem gerust contact met ons op.


Gerelateerde producten & oplossingen

SENCOM 4.0 Platform

smart vloeistofanalyzersYokogawa’s SENCOM SMART Sensor Platform is een innovatief vloeistofanalyseplatform die het onderhoud optimaliseert, de configuratietijd verkort en het onderhoud en de kalibratie in het veld vereenvoudigt. Yokogawa is een erkende wereldleider op het gebied van betrouwbare vloeistofanalyse-apparatuur en biedt nauwkeurige oplossingen voor het onderhoud en de controle van diverse procestoepassingen.


 

[Totaal: 0   Average: 0/5]

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.