Het geheim voor een gebalanceerd stoom- en watercyclus van uw plant

Met focus op pH & geleidbaarheid De stoom- en watercyclus van een energiecentrale speelt een cruciale rol bij de energieproductie. De manier waarop laboratoria werken en analyses uitvoeren verandert met de dag. Laboratoria worden steeds efficiënter waardoor algemene operationele kosten […]

stoom watercyclus
Illustration of industrial power plant in flat style.

Met focus op pH & geleidbaarheid

De stoom- en watercyclus van een energiecentrale speelt een cruciale rol bij de energieproductie. De manier waarop laboratoria werken en analyses uitvoeren verandert met de dag. Laboratoria worden steeds efficiënter waardoor algemene operationele kosten worden bespaard. Voor stoomopwekking dient de waterkwaliteit op een optimaal niveau te worden gehouden om inefficiëntie, vroegtijdige corrosie of storingen aan de turbines te voorkomen. Is de stoom- en watercyclus van uw fabriek goed in balans? Hoe u een goed uitgebalanceerde stoom- en watercyclus garandeert in uw fabriek leggen we u graag uit in deze blogpost. We richten ons hier met name op het meten van silica.

(Bron: https://www.labmanager.com/how-it-works/wet-chemistry-made-easy-20966)

Uitdagingen bij energieproductie

De waterkwaliteit wordt veelal handmatig bepaald door natchemische analyses op het laboratorium. Daarbij zijn er nog steeds veel laboratoria die gebruik maken van verouderde technologieën. Deze manier om het waterkwaliteit te monitoren is relatief duur, doordat het geld kost om zowel intern als extern laboratorium analyses uit te voeren. Daarnaast zijn de laboratorium resultaten niet direct beschikbaar na de analyses, hierdoor ontstaan er vaak problemen zoals lange opstart- en uitschakeltijden, overdracht van verontreinigingen in de stoom, hydraulisch lawaai, verstopte kleppen etc.. Bepaalde analyse apparatuur op het laboratorium dient met enige zorgvuldigheid te worden bedient door vakkundige, chemisch analisten. Het aanpassen van analysemethodes wordt bovendien beschouwd als arbeidsintensief werk, door de validatieprocedure die erna volgt.

Wateranalyse van natrium, silica, hydrazine & fosfaat

water analyzerWater is een belangrijke bron voor verschillende processen in energiecentrales en bij andere stoom genererende processen. Water in vloeistoffase wordt gebruikt voor het koelen van systemen en in gasfase (stoom) als aandrijving voor de turbines voor het produceren energie.

Chlorides en silicaten zijn de meest corrosieve verontreinigingen in het water van energiecentrales. Ze veroorzaken naast roestvorming en verschillende soorten corrosie een afname van de efficiëntie door de afzetting van deze corrosieproducten en silicaverbindingen.

 

Silica

Te hoge concentraties aan Chloride en Silica kunnen uiteindelijk schade toebrengen aan kostbare installaties zoals turbines en ketels. Als er niet tijdig wordt ingegrepen kan dit leiden tot onvoorziene omstandigheden zoals stilstand en onderhoud. Door middel van een juiste watervoorbereiding kan de kwaliteit van het water dat in de water-/stoomcyclus wordt komt, zo worden behandeld dat de chloride- en silicaniveaus gegarandeerd laag

Natrium, silica, hydrazine en fosfaat worden als kwaliteitsparameters op verschillende locaties in het proces gemeten. Hierbij valt te denken aan het ketelhuis waar het proceswater wordt voorbereid voor de stoom productie, in de boilerdrums, voor vroegtijdige detectie van een leidingbreuk, voor de kwaliteitscontrole van gedemineraliseerd water en in gecondenseerd water voor lekdetectie.

Met de juiste on-line meetapparatuur kunnen corrosie gebonden geminimaliseerd worden. Dankzij de  continue beschikbaarheid van analyseresultaten krijgt u een beter inzicht in uw processen.

Hoge nauwkeurigheid, efficiënt & verminderde uitvaltijd

stoom- en watercyclus

Voor de stoomproductie is het noodzakelijk om de waterkwaliteit op een optimaal niveau te houden. Dat kan on-line met behulp van de natchemische analyses. Dankzij de ingebouwde temperatuursensor meet de Yokogawa WE410 Silica Analyzer de juiste silica concentratie. ”Doordat de spectrofotometrische analyses bij een gecontroleerde de temperatuur plaatsvindt, zijn deze metingen stabiel,  nauwkeurig en betrouwbaar”, vertelt Marko Marković, Business Development Manager bij Yokogawa. Daarnaast maken de potentiometrische analyses gebruik van de standaardadditiemethode, waardoor storende invloeden in het monster geëlimineerd worden.
“Om de concentratie van verontreinigingen (opgelost en gesuspendeerd), tot een minimum te beperken, vooral in de boiler en de turbine, dienen er voorzieningen te zijn om deze verontreinigingen aan het begin van de cyclus te elimineren en om deze indien nodig uit de cyclus te verwijderen. Hiervoor dient men de verontreinigingen in een vroegtijdig stadium ontdekt te hebben middels online natchemische analyses, zodat er direct ingegrepen kan worden bij storingen in de water- en stoomcyclus (lekkages, lucht invoer, etc.) ”, legt hij uit. De natchemische analyzers zijn zodanig ontworpen dat op basis van de meetgegevens de water- en stoomcyclus van de fabriek goed in balans blijft, legt hij uit.

Natchemische analyzers zorgen ook voor de verbetering van  procesmanagement. ”Naast de lab synergie is het grootste voordeel van on-line meting de mogelijkheid tot tijdig procesmanagement, controle van de boiler status en preventief onderhoud van de stoomturbine.” Legt Marko uit. Vanwege de verbetering van procesmanagement zijn de meeste processen bij klanten ook aanzienlijk geoptimaliseerd. ”Het beschikbaarheid van de on-line meetresultaten van de analyzers draagt bij aan een snellere respons in het fabrieksmanagement, zodat  ter voorkoming van corrosie, vroegtijdige veroudering van de fabriek en toename van de turbine efficiëntie”, zegt Marko.

Hier uit concluderend, kunt u dankzij de on-line analyses van de Yokogawa Wet Chemistry Analyzers het proces goed beheersen om zo corrosie en schade aan uw installaties te voorkomen. De analyzer stelt u in staat om de arbeidskosten in het laboratorium te verlagen en tegelijkertijd de risico’s en kosten te elimineren die verbonden zijn aan de contaminatie van een monster in het laboratorium. De analyzers helpen u vroegtijdig verontreinigingen te ontdekken zodat u corrigerende maatregelen kunt treffen ter voorkoming van ongeplande stilstand en kostbare reparaties. Zo heeft u een beter overzicht in uw proces. Dankzij de touchscreen interface kunt u ook veranderingen in de chemie van de watercyclus en de fabrieksomstandigheden in de loop van de tijd volgen.

Over de Yokogawa Wet Chemistry Analyzers

Yokogawa levert al tientallen jaren kwaliteitscontrole van stoom en water met haar kant-en-klare oplossingen met smart analyzers en systemen op maat. Door een one-stop-shop oplossing te bieden met volledig life cycle management, streeft Yokogawa om de veiligheid en beschikbaarheid van  energiecentrales te verbeteren en risico’s te minimaliseren. Yokogawa Wet Chemistry Analyzers zijn uiterst betrouwbaar en geschikt  voor wateranalyse van natrium, silica, hydrazine en fosfaat. De analyzer bewaakt continu uiterst corrosieve verontreinigingen om corrosie tegen te gaan en schade aan kritische apparatuur van energiecentrales te minimaliseren. Dit maakt vroegtijdige, eenduidige detectie van zeer lage concentraties aan chloride- en silica ionen mogelijk, met minimaal toezicht door de operator. Bent u bereid om de stoom- en watercyclus in uw plant goed in balans te brengen?

 

>> Benieuwd? Klik hier voor meer productinformatie.

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven