Veilige totaaloplossing voor zuurstofgehalte-meting in tankenpark met TDLS8000

Veilige totaaloplossing voor zuurstofgehalte-meting in tankenpark met TDLS8000

October 6, 2020

TDLS8000In bijna alle chemische productiefaciliteiten moeten verschillende stoffen regelmatig tijdelijk in tanks of een tankenpark worden opgeslagen. Afhankelijk van om welke chemische stof het gaat, kan deze situatie soms explosiegevaar opleveren. De stof moet daarom worden beschermd om de kans op een explosie uit te sluiten. Deze bescherming moet idealiter voorkomen dat er zich helemaal geen explosief gas kan vormen in de gasfase in de tank. Dat kan worden bewerkstelligd door het inert maken van het gas door stikstof toe te voegen. In deze blog deel ik graag een klantcase waarin we ervoor hebben gezorgd voor een veiligere meting van zuurstofgehalte in een Duits tankpark.

Het meten van zuurstofgehalte

Er wordt doorgaans stikstof de tank ingeblazen via een mechanisch overdrukventiel, zodat een stikstofoverdruk van ongeveer 25 tot 35 mbar in het gassysteem kan worden gehandhaafd. In het verleden was men afhankelijk van naar behoren werkende apparatuur en in het beste geval van slechts een gemeten overdruk. Het idee was om een bepaalde mate van zekerheid te garanderen dat alles volgens plan zou werken. Tegenwoordig zijn de veiligheids- en beveiligingsvereisten echter strenger en daarom is deze werkwijze niet langer voldoende voor een veiligheidsbeoordeling.

TDLS8000

Het is nu van groot belang het daadwerkelijke zuurstofgehalte te meten, vooral als de betreffende apparatuur wordt gebruikt voor een SIL-toepassing (Safety Integrity Level).

Dat was onlangs het geval bij een van onze Duitse klanten. Het bedrijf moest aantonen dat er geen zuurstof aanwezig was in het tankenpark. De toepassing had de classificatie SIL2.

“Een extractiemeting had de klant in dit specifieke geval te veel geld gekost en bovendien was de noodzaak om voortdurend onderhoud uit te moeten voeren zeer ontmoedigend. Er werd besloten een oplossing te zoeken die grotendeels onderhoudsvrij is en aan de eisen voor SIL2 voldoet. Wij konden precies aan deze vraag voldoen met onze TDLS8000 (instelbare spectrometer met diodelaser).“

Jürgen Kerndlmaier (buitendienstmedewerker Yokogawa Duitsland)

  Tip: Nieuw op het gebied van TDLS-technologie? Bekijk hier het gratis on-demand webinar ‘TDLS Masterclass – van cross-stack naar probe tot extractieve metingen’!

Ideale totaaloplossing met TDLS

In dit specifieke scenario moest het zuurstofgehalte worden bepaald in de gasbalanspijp van een tankenpark die wordt gebruikt om de inertisering van het systeem te controleren. “Zo’n installatie is in bijna iedere chemische fabriek met tankenparken of productietanks te vinden,” zegt Kerndlmaier. “Het grote voordeel voor ons in deze situatie was dat Yokogawa al lange tijd bekend staat als leverancier van lasersystemen,” voegt hij toe. “We konden de klant vanaf de eerste ontmoeting tot de uiteindelijke inbedrijfstelling een aantrekkelijke totaaloplossing bieden en daar zijn we natuurlijk heel tevreden over.”

Yokogawa heeft in Duitsland al eerder vergelijkbare oplossingen op dit gebied geleverd, een aantal met de voorloper TDLS200, die nu al meer dan 10 jaar succesvol wordt gebruikt. De grote meetnauwkeurigheid van de laserspectrometer en de onderhoudsvriendelijkheid zijn twee van de uitzonderlijke eigenschappen van deze oplossing voor het controleren van de inertisering.

  Tip: TDLS8100 is de nieuwe probe-type TDLS met sensor en detector in 1unit.

“Ook de TDLS8100 is net als de standaard TDLS8000 perfect voor deze toepassing, omdat er normaal gesproken alleen zuurstof in het gassysteem of de gasbalanspijp zit,” legt Kerndlmaier uit. Afhankelijk van de situatie kan tussen beide oplossingen gekozen worden.

Key Takeaways TDLS8000:

  • De stoffen in tanks of tankparks moeten worden beschermd om explosies te vermijden.
  • Het is belangrijk om het zuurstofgehalte te meten, vooral als de betreffende apparatuur wordt gebruikt voor een SIL-toepassing (Safety Integrity Level).
  • De Yokogawa TDLS biedt een ideale oplossing voor om het zuurstofgehalte te bepalen in de gasbalanspijp van een tankenpark die wordt gebruikt om de inertisering van het systeem te controleren.
  • Voordelen van de Yokogawa TDLS8000: onderhoudsvrij, SIL2 gecertificeerd en explosieveilig.
  • De TDLS8100 is de nieuwe probe-type TDLS met diodelaser en sensor in 1 analyzer, welke ook ideaal is voor deze toepassing.

Gerelateerde producten en oplossingen

Tunable Diode Laser Spectrometers

Tunable Diode Laser Spectrometer (TDLS) is a laser-based gas analyzer with fast-update optical analysis.

Meer info of vragen?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over het optimaliseren van verbrandingsprocessen? Neem dan gerust contact met ons op. De productmanagers van Yokogawa helpen u graag bij het vinden van de juiste analyse techniek voor uw applicatie en geven advies specifiek gericht op uw verbrandingsproces, omgeving en industrie.

TDLS8000

TDLS8000

TDLS8000

TDLS8100


No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.