Zijn data de nieuwe olie?

Vanouds wordt olie gezien als een van de meest waardevolle fysieke grondstoffen. Maar wordt het niet langzamerhand verdrongen door data? Overeenkomsten tussen data en olie In de vroeg twintigste eeuw transformeerde olie de wereld: auto’s gingen erop rijden, olie vormde […]

data

Vanouds wordt olie gezien als een van de meest waardevolle fysieke grondstoffen. Maar wordt het niet langzamerhand verdrongen door data?

Overeenkomsten tussen data en olie

In de vroeg twintigste eeuw transformeerde olie de wereld: auto’s gingen erop rijden, olie vormde de brandstof voor de chemische industrie en zorgde voor economische groei. En voor veel alledaagse producten zoals plastic, smeermiddelen, rubber en huishoudelijke artikelen als balpennen of shampoo is aardolie het voornaamste bestanddeel.

Net als olie brengen data wereldwijd in de meeste sectoren verandering teweeg en zijn belangrijke aanjagers in de hedendaagse digitale wereld, die een grote afhankelijkheid van data en informatie laat zien. Hoewel deze vergelijking opgaat, zijn er ook subtiele verschillen: zo is olie een eindige hulpbron en worden data continu gecreëerd, groeit het totale databestand in een hoog tempo en kunnen data telkens weer opnieuw worden gebruikt.

Vandaag de dag worden data gezien als een zeer kostbaar goed dat, net als olie, pas zijn nut heeft wanneer het is onttrokken, bewerkt en beschikbaar is gemaakt waar het nodig is.  

Bescherm uw data

Door de snel groeiende beschikbaarheid van ruwe data worden bedrijven ertoe verplicht om hun aandacht te richten op de nauwkeurigheid en consistentie van data. Dit is van cruciaal belang voor systemen die data opslaan, bewerken of ophalen, zoals die worden gebruikt in de olie- en gasindustrie. Zorg er dus voor dat data volledig worden beschermd en snel beschikbaar zijn.

Data en digitale transformatie

Procesindustrieën investeren nu al in analytics en datamanagementtechnieken om het potentieel van data te ontsluiten en ten volle te benutten, doordat informatie afkomstig van sensoren en slimme apparaten explosief groeit. Met een digitale-transformatiestrategie ziet u beter vooruit en kunt u concurrentievoordelen behalen.

Met reden kan worden gesteld dat dit brandstof is voor bedrijvigheid zoals olie dat is voor machines. Data kunnen echter veel diverser worden ingezet en de onderneming betere inzichten verschaffen. Daarom zijn softwareapplicaties zoals data historian, die door alle ruis van big data heen kunnen kijken, wenselijk. Doordat ze toegang bieden tot specifieke kennis en bruikbare informatie die ten grondslag liggen aan belangrijke besluitvorming.

De waarde van data ontsluiten

Om installaties en productieketens slimmer en efficiënter te maken, omarmen organisaties binnen de procesindustrie het Industriële Internet of Things (IIoT). Doordat sensoren, instrumenten en overige voorzieningen binnen één netwerk onderling verbonden zijn, kunnen data autonoom worden uitgewisseld. In het IIoT komen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) samen, waardoor productie en regelsystemen worden gecombineerd met bedrijfsplanning en logistiek.

Deze fusie van IT en OT ontsluit een veelheid aan mogelijkheden doordat verbonden apparaten informatie verzamelen, ontvangen en verzenden. Het merendeel van deze voorzieningen valt onder de rubriek industriële machines – van apparatuur die deel uitmaakt van de productielijn tot pompen in leidingen en bewakingsvoorzieningen – die het allemaal mogelijk maken om gebeurtenissen en processen in de gaten te houden om zodoende productie- en procesinformatie te transformeren.

Verbonden apparaten zorgen voor een constante datastroom en brengen procesinformatie afkomstig van enkele en meerdere locaties bij elkaar. Dit heeft ertoe geleid dat er applicaties worden ontwikkeld voor data-analyse, om tot inzichten te komen en belangrijke KPI’s vast te stellen. Hierdoor worden organisaties in staat gesteld om sneller inefficiënties en problemen te identificeren. Als gevolg hiervan kunnen aanpassingen worden gemaakt op ondernemings- en operationeel niveau voor een betere proces- en reactietijd om zodoende potentiële inkomsten te maximaliseren.

Tegen de achtergrond van snel veranderende marktomstandigheden, toegenomen concurrentie, nieuwe digitale technologieën en opkomende datatrends is er een grote vraag naar cloudgebaseerde applicaties, die organisaties in staat stellen om operationele en procesgegevens over te brengen naar de cloud.

Cloudgebaseerde data historians

Cloudgebaseerde data historians maken informatie snel toegankelijk en kunnen procesdata vanaf meerdere locaties verzamelen. Dit levert bruikbare informatie op voor een grondiger analyse en genereert meer kennis. In de meeste industrieën maken zowel bestaande concurrenten als nieuwe spelers gebruik van deze data-analysestrategieën om aan de hand van hun data te concurreren, te innoveren en de in de data besloten waarde te oogsten.

De data historian van Yokogawa biedt een applicatiekader voor samenwerking voor meer bedrijfsflexibiliteit, om het toegenomen datavolume te benutten, aanloopkosten terug te brengen en de totale cost of ownership terug te brengen. Data die goed zijn geordend en gestructureerd helpen de weg te vinden door het woud van big data, waardoor u inzicht krijgt in prestaties. Hierdoor wordt belangrijke en waardevolle informatie met betrekking tot installaties beter zichtbaar.

Belangrijke stakeholders blijven hierdoor alert, goed geïnformeerd en voorbereid op de volgende uitdaging die zich aandient, zodat besluitvormers kosteneffectieve maatregelen kunnen treffen voor een optimale bedrijfsvoering. Yokogawa biedt krachtige tools waarmee inzicht wordt verschaft in meerdere aspecten van operationele installaties om de waarde van data te maximaliseren – precies die tools die de transformatie van uw bedrijf mogelijk maken.

[ot-video][/ot-video]

Data – een doorbraak voor procesindustrieën

Aan het begin stelde ik de vraag of data de nieuwe olie is. Het antwoord hangt af van uw eigen zienswijze. Maar we kunnen het er in elk geval over eens zijn dat data een belangrijk aspect vormen van elke bedrijfsstrategie. De waarde van data en de mogelijkheid om deze volop te benutten, zijn afhankelijk van in hoeverre u informatie, kennis en inzichten  weet te onttrekken.

Data kunnen in potentie voor een doorbraak zorgen en zijn van wezenlijk belang voor proces- en operationele bewaking. Naarmate data steeds makkelijker beschikbaar worden, kunt u  ook steeds beter ruwe data in betekenisvolle informatie omzetten. Inmiddels zijn ook olie- en gasreuzen zich bewust van de waarde van die informatie. Daarom investeren ze in mogelijkheden om meer met hun data te doen en uitdagingen aan te pakken in deze snel veranderende en concurrerende sector.

Dankzij recente technologische ontwikkelingen zoals data historians kunnen applicaties de waarde van data optimaal benutten voor datagestuurde besluitvorming voor betere prestaties en tastbare bedrijfsvoordelen voor de procesindustrie.

Om voorop te blijven lopen en data te omarmen voor operationele winst heeft Yokogawa Exaquantum ontwikkeld, een oplossing die u  inzichten en belangrijke informatie over installaties geeft. Ik help bedrijven graag de controle over hun data terug te krijgen, slimmere beslissingen te nemen, de algemene prestaties van installaties te vergroten en efficiëntieslagen te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven