5G is onderweg – alles wat u moet weten over het mobiele netwerk van morgen

Ongeveer 60 jaar na de lancering van het eerste cellulaire netwerk, zal 5G (5e generatie) in de nabije toekomst de volgende mobiele standaard in de markt worden en 4G opvolgen. 5G vertegenwoordigt een nieuwe fase in de evolutie van de […]

5G
Wireless communication network in Big city concept. IoT(Internet of Things). ICT(Information Communication Technology)

Ongeveer 60 jaar na de lancering van het eerste cellulaire netwerk, zal 5G (5e generatie) in de nabije toekomst de volgende mobiele standaard in de markt worden en 4G opvolgen. 5G vertegenwoordigt een nieuwe fase in de evolutie van de mobiele communicatie. Maar wat zijn de voordelen? En hoe kunt u profiteren van de adembenemende datatransmissiesnelheden van deze nieuwe mobiele technologie?

Antwoorden op deze en andere vragen die verband houden met dit spannende onderwerp vindt u in het onderstaande blog.

Wat is 5G?

De vijfde generatie mobiele communicatie zal een revolutie teweegbrengen in de mobiele datatransmissie door het aanbieden van hogere capaciteiten. Het leidt dus tot een snellere overdracht van data met een minimale vertraging en meer nieuwe toepassingen. Het zal voldoen aan de toekomstige eisen voor datasnelheid en -vertraging, netwerkcapaciteit en gegevensbeveiliging. 5G is dus een enorme stap in de toekomst. Terwijl 4G momenteel bandbreedtes tot 150 Mbit/s bereikt, of tot 300 Mbit/s in sommige steden, is de bandbreedte voor 5G veel groter. En hoewel de 4G-bandbreedte prima geschikt is voor het snel downloaden van grote hoeveelheden data, zal de nieuwe generatie de mogelijkheid hebben om machines en apparaten te verbinden. Het zal het ongeveer 100 keer sneller doen dan zijn voorganger – met vrijwel geen merkbare vertragingen en op duizenden apparaten tegelijk.

Betekent 5G het einde van 4G?

Nee, dat niet. De introductie van 5G is meer een evolutionaire stap die het bestaande netwerk aanvult. De parallelle werking van beide technologieën zal in de toekomst een hogere capaciteit en hogere netwerksnelheden mogelijk maken. Particuliere eindgebruikers zullen niet verplicht zijn om nieuwe apparaten aan te schaffen. Het 4G-netwerk vormt een integraal onderdeel van 5G en zal als zodanig ook in de toekomst geëxploiteerd en beschikbaar blijven.

Aan welke eisen moet worden voldaan voordat 5G kan worden gebruikt?

Deze nieuwe communicatiestandaard vereist extra frequentiebanden. Binnen 5G zullen talrijke netwerklagen bestaan, die in staat zijn om verschillende toepassingen afzonderlijk en parallel te bedienen. Deze technologie wordt ‘netwerksplitsing’ genoemd. Het is gebaseerd op technologieën zoals virtualisatie van netwerkfuncties en software gedefinieerde netwerken (SDN).
5G gaat gebruik maken van nieuwe en bestaande zendmasten. De eerste testopstellingen zijn al geïnstalleerd in o.a. Amsterdam en Groningen.

Wie vormt de doelgroep voor 5G?

Het dataverkeer blijft wereldwijd onophoudelijk groeien. Netwerkexploitanten staan voor de enorme uitdaging om aan de vraag naar snelle dataverbindingen te voldoen door betere en grotere draadloze netwerken aan te bieden. Nu mensen over de hele wereld zijn aangesloten, is het tijd voor de volgende stap. De communicatie breidt zich uit naar machines en apparaten die zijn aangesloten op het internet (IoT). Wanneer 5G wordt geïntroduceerd, zal deze ontwikkeling ook een enorme vlucht nemen.

Focus op de industrie – maar ook consumenten hebben er baat bij

Niet alleen industriële toepassingen en machines, logistiek (industrie 4.0), robotica en AI worden hierdoor verbeterd, maar ook gebieden als de transport sector – denk aan zelf rijdende auto’s – om nog maar te zwijgen van de gezondheidszorg en de landbouw. Hoewel de nadruk zal liggen op de industrie, zullen ook consumenten profiteren van de nieuwe generatie mobiele communicatie, vooral als het gaat om de slim wonen technologie en entertainmentoplossingen. Gebieden met slechte bereikbaarheid zullen tot het verleden gaan behoren.. Er wordt ons immers beloofd dat gebruikers van mobiele telefoons worden voorzien van “betrouwbare en uitgebreide mobiele dekking, vooral in landelijke gebieden”.

Wat zijn de problemen en gevaren van 5G?

Net als 3G of 4G is 5G afhankelijk van elektromagnetische straling, waarvan al lang wordt vermoed dat deze schadelijk is voor onze gezondheid. Toch worden mobiele torens en smartphones, op voorwaarde dat ze de bestaande zendvermogensgrenzen in acht nemen, als voldoende veilig beschouwd. De drempels zijn gebaseerd op de bewezen verwarmingseffecten van radiogolven – vergelijkbaar met microgolven, waar een geschikte afscherming dient om stralingsemissies te blokkeren.

Het probleem is dat tal van onderzoeksprojecten op het gebied van straling van mobiele telefoons ook hebben gewezen op niet-thermische effecten, die niets met temperatuur te maken hebben. Sommige van deze effecten zouden zich onder de wettelijke grenzen voordoen en onder andere verantwoordelijk kunnen zijn voor genetische afwijkingen, kanker en concentratieverlies. Een hele reeks studies en publicaties die dit beweren bestaan wereldwijd. De zoekterm “5G” levert alleen al op YouTube talloze video’s op over de potentiële risico’s en hoe deze te voorkomen. Maar vooralsnog is er geen hard bewijs dat dergelijke gevaren zelfs maar reëel zijn.

Huawei onder vuur liggend

Hetzelfde geldt ook voor de veiligheid. Dit is een veelbesproken kwestie, en de bezorgdheid over de vraag welke fabrikant belast zou moeten worden met de aanleg van de netwerken is nog niet weggenomen. Met name marktleider Huawei is herhaaldelijk onder vuur komen te liggen. De VS hebben Duitsland gewaarschuwd voor het gebruik van Chinese technologie. Amerika en zijn bondgenoten hebben een overeenkomst bereikt om vanwege veiligheidsredenen geen Huawei-componenten te gebruiken. Desondanks zal Duitsland ten minste gedeeltelijk blijven vertrouwen op Chinese knowhow.

Wanneer kan 5G worden gebruikt?

Het 5G-netwerk zal vanaf 2020 in Nederland in gebruik worden genomen. De dekkingsverplichtingen van de netwerkexploitanten zijn zwaar: tegen eind 2022 moet 98 procent van de huishoudens, evenals de grote snelwegen en drukke spoorlijnen, toegang hebben tot snelle mobiele communicatie, hoewel niet noodzakelijkerwijs met 5G.

De operators zullen dus geen andere keuze hebben dan hun netwerken in minder bevolkte gebieden uit te breiden met 4G in plaats van 5G.

Om deze reden zullen de netbeheerders de netwerkuitbreiding in het gebied (moeten) uitvoeren met 4G in plaats van 5G. 5G is een revolutie en het gebeurt nu al in de VS en delen van Azië. Daar zijn de netwerkbeheerders al bezig met de uitrol van 5G-technologie. In Zuid-Korea bijvoorbeeld, is de eerste 5G-smartphone al op de markt en het bijbehorende mobiele netwerk is al lang in gebruik. 2020 is dichterbij dan u denkt, dus veel geduld hoeft u niet te hebben…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven