Artificial Intelligence versterkt de Sushi Sensor

Artificial Intelligence versterkt de Sushi Sensor

March 31, 2021

De draadloze temperatuur- en trilling sensor maakt gebruik van LoRaWAN-verbinding

Is uw fabriek klaar voor Industrie 4.0? Dan heeft u al nagedacht over Artificial Intelligence en hebben we goed nieuws. Op basis van IIoT en LPWA (low-power wide-area networks) heeft Yokogawa het Sushi Sensor portfolio uitgebreid. De Sushi Sensor XS770A is een draadloze temperatuur- en trilling sensor die gebruik maakt van een LoRaWAN-verbinding. LoRaWan is een jonge draadloze technologie, maar met een enorme potentie. De technologie is in 2015 geïntroduceerd en heeft nu reeds wereldwijde dekking en belangrijke partners.

Voordelen van de Sushi Sensor

Sushi sensor

Sushi Sensor

Deze sensoren bieden niet alleen dekking voor grote gebieden, maar kunnen eenvoudig worden opgesteld op plaatsen waar het nodig is. Dit is mogelijk doordat de sensoren twee bevestigingsmogelijkheden hebben: met schroeven of met een magneet. Waarom dit voor u de oplossing is, is makkelijk uit te leggen. Het garandeert een aanzienlijke besparing in het bewaken van de apparatuur. Er worden automatische controles uitgevoerd op de apparaten (bijvoorbeeld pompen en motoren) die anders door middel van periodieke controles door specialisten zouden moeten worden beheerd. Het werk dat handmatig door operators moet worden verricht, is veel duurder als het gaat om kosten, resources en tijd. En daarbij komt dat de kans op incidenten hierbij groter is, omdat deze meestal het gevolg zijn van menselijke fouten.

Verdere voordelen die deze oplossing biedt zijn:

 • de opmerkelijke omgevingsbestendigheid (IP66/67, explosieveilig)
 • de lange levensduur van de verwisselbare batterijen (tot vier jaar bij één scan per uur)
 • gemakkelijk te programmeren via een Android-applicatie die gebruikmaakt van NFC-technologie
 • het uitgebreide werktemperatuurbereik (van -20 tot 85 ° C)

Bedenk maar eens hoe bar en potentieel gevaarlijk de omgeving van olie- en gasplatforms kan zijn. Moet u niet proberen om de veiligheidsrisico’s zo laag mogelijk te houden?

Wat is Artificial Intelligence precies?

Artificial Intelligence is ontwikkeld met het doel de cognitieve aspecten van het menselijk brein te repliceren. Smart machines verrichten taken waarvoor gewoonlijk menselijke intelligentie nodig is. Aangezien de intelligentie van een machine kunstmatig en niet menselijk is, spreken wij van kunstmatige intelligentie. Maar wat maakt een machine intelligent? Eén oplossing is het maken van een kunstmatig neuraal netwerk. Dit netwerk is gebaseerd op zeer nauwkeurige datagestuurde intelligentie en maakt geautomatiseerde besluitvorming mogelijk, samen met zelflerende vaardigheden. De sleutel tot succes is machines als computers en robots te ondersteunen met intelligentie. Op basis van het waarnemen van een model voor voorbeeldinvoer, zijn de machines in staat om te leren door patronen af te leiden uit ruwe gegevens. U kunt complexe of slecht gedefinieerde problemen oplossen door gebruik te maken van het inzicht dat de machines door middel van training hebben ontwikkeld. De technologieën waarop Artificial Intelligence is gebaseerd, zijn Machine Learning (ML) en Deep Learning (DL).

Functies van Artificial Intelligence

Maar de werkelijke revolutie voltrekt zich met de introductie van de functies van Artificial Intelligence: Wij hebben een aantal interessante updates uitgebracht die ons op het terrein van voorspellend onderhoud brengen. Met de nieuwe functies is het mogelijk om de gegevens die afkomstig zijn van de Sushi Sensor automatisch te analyseren. Aan de hand van deze gegevens kunt u afwijkingen van de systemen zien, voordat zij daadwerkelijk optreden. Yokogawa heeft de werkbaarheid van deze sensor al in een chemische fabriek geverifieerd. Hiertoe werd het apparaat op pompen geïnstalleerd en deze gedurende 6 maanden gecontroleerd. Door de analyse kon afwijkend gedrag worden gedetecteerd dat het gevolg was van brekende kogellagers.

Met de introductie van Artificial Intelligence zetten wij weer een stap voorwaarts: dankzij geavanceerde algoritmen met zelflerend vermogen zijn wij in staat een afwijking vooraf te detecteren, en wel zodra de eerste symptomen zich voordoen. Dit biedt onze klanten nog meer tijd om zich voor te bereiden op de aanpak van het probleem (afbeelding 1).

Artificial intelligence and Sushi Sensor Figure 1

Fig. 1
The anomaly detected by the Sushi Sensor during its installation in a chemical plant is marked in red, while what is achievable through predictive maintenance based on AI is outlined in blue.

Verhoging van de productiviteit

De volgende interessante functies maken een aanzienlijke verhoging van productiviteit mogelijk:

 • The “Future Pen”-functie voor gegevensaquisitiesystemen SMARTDAC + GX / GP waarmee het mogelijk is om de voortgang van gegevens te voorspellen op basis van eerder verkregen gegevens
  Artificial intelligence Future pen

  Fig a) “Future Pen” function for SMARTDAC + GX / GP data acquisition systems

   

 • Detectie en analyse van afwijkingen door middel van Artificial Intelligence voor de GA10-software, die nu is voorzien van een speciale optie voor de Sushi Sensor
  Artificial Intelligence

  b) Anomaly detection

 • Python 2) taalondersteuning voor het industriële platform e-RT3, een tool die onmisbaar is voor de ontwikkeling van oplossingen op basis van Artificial Intelligence. E-RT3 is een “ventilatorloze” oplossing die, dankzij het grote aantal I/O’s, optimale schaalbaarheid en flexibiliteit garandeert.
  Artificial Intelligence E-RT3

  c) e-RT3

Meer informatie

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten? Download ons AI Product Solution Book voor een overzicht van de nieuwe producten. Neem voor persoonlijke ondersteuning contact op met de plaatselijke Yokogawa-partner of met ons. Dit kan via het contactformulier.

Artificial intelligence Product Solution Book

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.