Plant performance met IIoT verbeteren

Terugblik lezing PPA2020 event Industrie 4.0 en de komst van slimme sensoren, de cloud, big data en algoritmes brengen in de industrie een digitale transformatie teweeg met een enorme impact. Bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud of energiereductie. Maar IIoT […]

Plant performance en industrie 4.0

Terugblik lezing PPA2020 event

Industrie 4.0 en de komst van slimme sensoren, de cloud, big data en algoritmes brengen in de industrie een digitale transformatie teweeg met een enorme impact. Bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud of energiereductie. Maar IIoT werkt ook als een spiegel die confronterend kan zijn. Immers, afwijkingen in processen en assets worden eerder geïdentificeerd doordat algoritmes voorspellende analyses uitvoeren.

Als IIoT specialist gaf mijn collega Frank Knobbe tijdens het Productie Proces Automatisering event een lezing waarin hij in ging op de laatste trends en de Yokogawa aanpak hoe je IIoT voor je kunt laten werken en zo een smart factory realiseert.

Samensmelten van IT en OT

Wat Knobbe betreft is 2020 hét moment om in te stappen in Industry 4.0.

‘Want waar je een jaar of tien geleden een terabyte cloudopslag nog evenveel als een auto kostte, krijg je het nu gratis bij je smartphone. Ik zie dat techniek en commercie nu steeds meer samen komen. De techniek raakt verder uit-ontwikkeld en worden steeds betaalbaarder.’

De IT en OT wereld zijn op dit moment nog gescheiden werelden, maar Knobbe verwacht dat dat op korte termijn gaat veranderen.

‘Je zult zien dat OT en IT meer samen zullen smelten, simpelweg omdat het noodzakelijk is.’

De voordelen van Industrie 4.0

Er zijn verschillende redenen om nu in te stappen in Industrie 4.0.

‘Het personeelstekort is een van die redenen. Er zijn bedrijven die binnen vijf jaar twintig procent van hun personeel kwijtraken. Je zult straks dus met minder mensen evenveel, of nog meer werk moeten doen. Dat kan door verder te automatiseren.’ Knobbe

IIoT kan een hogere mate van betrouwbaarheid realiseren. Denk aan predictive maintenance. Je onderhoudt wanneer het nodig is en je doet dat op een zo efficiënt mogelijke manier. Maar IIoT kan ook kostenbesparing opleveren. ‘De early adaptors laten nu al zien dat het werkt. De uptime van je fabriek gaat omhoog en het energieverbruik omlaag’ aldus Knobbe.

Inzicht waar je proces niet optimaal loopt

Het is al vaker gezegd. Maar het verzamelen van data alleen is niet genoeg. Je moet ook iets doen met die data. Een van de eenvoudigste zaken die je met die data kunt doen is op zoek gaan naar afwijkingen. Anomaly detection dus.

‘Je kunt dan –  zonder dat je faaldata hebt – al inzicht krijgen in welke zaken er in je proces niet optimaal lopen’. Knobbe

Het is belangrijk dat de data én de resultaten uit die data geïntegreerd worden in de organisatie. ‘Want als je steeds meer predictive maintenance gaat doen en het management nog steeds volgens de klassieke methodes werkt, loop je het risico dat je alsnog zaken dubbel doet. Kortom, nieuwe technologie moet wel in de hele organisatie gedragen worden!’.

Toegevoegde waarde van IIoT volgens PPA-deelnemers?

Op de beursstand hielden we een onderzoekje onder een aantal van de 350 PPA2020 deelnemers. De vraag die we stelden was: ‘Waar zie je de grootste toegevoegde waarde voor IIoT?’. Hieruit bleek een verbetering van de prestatie en de kwaliteit het hoogste scoorde. Daarna volgde betrouwbaarheid en kostenbesparingen. Op nummer drie eindigde duurzaamheid en energie en veiligheid duurzaamheid was de hekkensluiter.

industrie 4.0

Terugblik PPA2020

Tijdens het afgelopen PPA2020 event gaf Knobbe samen met Maurice Jilderda namens Yokogawa  / JOIN de drukbezochte lezing met 148 deelnemers over het thema: ‘Verbeter uw plant performance met IIoT’, inclusief drie praktijk voorbeelden. Het vakblad Process Control deed verslag van deze presentatie.

Heeft u dit event van FHI gemist? Lees dan het volledige verslag van PPA2020 van diverse interessante lezingen in Process Control. Want er is een transitie naar nieuwe technologie, maar wat is de roadmap? Het PPA event bood bezoekers kennisoverdracht om de juiste keuzes te maken. Zowel in het kader van technologische vernieuwingen als in de samenwerking met de keten.


Co-Author: Process Control

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven