De beste omstandigheden voor procesregeling

Onnodige kosten vermijden door optimale controle over productie In bijna alle industriële processen worden grondstoffen en eindproducten aangenomen, verwerkt, opgeslagen en geleverd. Het is zaak om de productie op optimale wijze te beheersen, onnodige kosten te vermijden en de productkwaliteit […]

Coriolis

Onnodige kosten vermijden door optimale controle over productie

In bijna alle industriële processen worden grondstoffen en eindproducten aangenomen, verwerkt, opgeslagen en geleverd. Het is zaak om de productie op optimale wijze te beheersen, onnodige kosten te vermijden en de productkwaliteit te garanderen. Dit vereist dat de volumestromen correct en naadloos kunnen worden geregistreerd. Deze taak moet zo nauwkeurig mogelijk worden uitgevoerd, met zo min mogelijk drukverlies. De toepassingsspecifieke parameters moeten natuurlijk ook worden meegewogen, zoals het type en de samenstelling van het te meten medium, de procesdruk en het temperatuurbereik.

Is een compromis tussen meetnauwkeurigheid en drukverlies nodig?

Betrouwbare en zeer nauwkeurige doorstroommetingen worden gedefinieerd als massametingen volgens het Coriolis-principe. Bij de keuze voor een Coriolis-flowmeter voor een breed flowbereik (turndown ofwel meetbereik) wordt vaak een compromis aangegaan tussen drukverlies en de meetnauwkeurigheid. Daarbij speelt in de keuze natuurlijk ook de prijs van de flowmeter een rol.

Met de productserie Rotamass Total Insight bieden wij een breed en veelzijdig assortiment van toepassingsgerichte Coriolis-flowmeters aan, die de behoeften van gebruikers vervullen. Daarom zoeken wij actief de dialoog met onze klanten. De technici van onze sales support bekijken flowmeters in de praktijk: van olievelden in Texas en raffinaderijen in Europa en Rusland tot chemische fabrieken in Azië. Goed advies gaat niet uit van de theorie, maar is gebaseerd op de praktijk. Wij weten waar we het over hebben. En dat is waar wij voor staan: optimaal toegesneden oplossingen bieden voor al onze klanten.

Use case

Een van onze klanten uit de chemische industrie zocht een geschikt 4-inch (DN100) meetapparaat voor het laden van verschillende chemische grondstoffen voor transport per schip. Hierbij hadden de volgende factoren grote prioriteit:

  1. Allereerst de laadtijd, die ook gerelateerd is aan het drukverlies dat het instrument zou veroorzaken. Hoe hoger het drukverlies, des te langer de laadtijd. Om de gespecificeerde laadtijd met een gemiddelde doorvoer van 78 ton/u te niet overschrijden, mocht het drukverlies niet hoger zijn dan 500 mbar.
  2. De doorvoer van grondstoffen moest, van het begin van het laden tot het eind, zo nauwkeurig mogelijk worden gemeten om de geleverde grondstoffen verliesvrij te kunnen afrekenen. De meetnauwkeurigheid werd gespecificeerd op 0,1% van het gemeten debiet.
  3. Uiteindelijk wogen de kosten van het apparaat ook zwaar, omdat een aanzienlijk aantal terminals hiermee moest worden uitgerust.

De oplossing van Yokogawa

Coriolis

Wij konden de klant een selectie van Coriolis-flowmeters met verschillende maten aanbieden om deze behoeften te vervullen. De 4-inch (DN100) Rotamass Prime-sensor die onlangs aan de Rotamass Total Insight-serie is toegevoegd, hielp ons de klant te overtuigen dat Yokogawa de ideale keuze was. Deze sensor heeft de beste nulpunt stabiliteit in zijn klasse, wat de hoge nauwkeurigheid van 0,1% oplevert over een groot flowbereik (meetbereik 1:20 van 8,5 ton/u tot 170 t/u). De keuze werd nog makkelijker door de kosten, die veel gunstiger lagen dan bij grotere instrumenten. Daarnaast is het ontwerp van de Rotamass Prime-sensor geoptimaliseerd voor laag drukverlies, met korte buizen en inbouwlengte, naast interne buizen met grote diameter. Hiermee voldeed de sensor uitstekend aan de verwachtingen van de klant voor de laadtijd. Het drukverlies in de gegeven procesomstandigheden (bij debieten van 60 ton/u tot 96 ton/u) ligt tussen 160 mbar en maximaal 395 mbar, wat ruim binnen de specificaties valt.

Coriolis

Rotamass Prime-sensoren bleken de optimale oplossing voor de toepassing van deze klant. Dankzij de veelzijdigheid in combinatie met onovertroffen meetbereik en gering drukverlies voor verschillende sectoren, waar nauwkeurige en betrouwbare flowmeting cruciaal zijn voor veilige en correcte procesregeling.

Bent u geïnteresseerd in de Rotamass Prime-sensoren?

Meer informatie over de Rotamass Prime-sensoren en de volledige productserie Rotamass Total Insight van Yokogawa vindt u op rotamass.com.

De productserie Rotamass Total Insight is nu ook leverbaar als standaard met aangepaste inbouwlengte en met NAMUR-inbouwlengte volgens NAMUR-aanbeveling NE132.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven