Hoe smart sensors uw bedrijf kunnen transformeren

Smart factory, smart home, smart sensors: slimme apparaten zijn in opmars. Maar wat zijn smart sensors en wat maakt ze zo ‘smart’? Wat maakt ze anders dan normale sensoren? Welke voordelen kan uw organisatie uit smart sensors halen? Wat zijn […]

smart

Smart factory, smart home, smart sensors: slimme apparaten zijn in opmars. Maar wat zijn smart sensors en wat maakt ze zo ‘smart’? Wat maakt ze anders dan normale sensoren? Welke voordelen kan uw organisatie uit smart sensors halen?

Wat zijn smart sensors?

Sensoren leggen gemeten variabelen vast, zoals temperatuur, druk of volume. Daarnaast combineren ze signaalconditionering met signaalverwerking. De kleine allrounders zijn meestal voorzien van een microprocessor of microcontroller die ook werkt als digitale signaalprocessor. Na het verwerken van het signaal communiceren smart sensors digitaal, zodat het omzetten van een analoog signaal in een digitaal signaal en andersom niet meer nodig is.

Complexe sensoren die met andere apparaten kunnen communiceren, zijn behoorlijk intelligent en verdienen daarom de benaming ‘smart’. Ze leggen de basis voor het Industrial Internet of Things, of IIoT. De apparaten zijn niet alleen digitaal, maar staan ook met elkaar in verbinding en kunnen met elkaar communiceren.

De minisensoren zijn gebaseerd op microtechnologie, nanotechnologie en microsysteemtechnologie.  Ze kunnen de volgende interfaces omvatten: SENT, LIN-BUS, Ethernet, Profibus, USB, FireWire, LoRaWAN en in de toekomst ook 5G.

Smart geluidssensoren

Smart sensors kunnen bijna overal worden gebruikt. In ziekenhuizen worden smart sensors bijvoorbeeld als geluidssensoren ingezet. Met behulp van geluidssensoren is het mogelijk te ontdekken op welke momenten er veel geluid wordt gemaakt. Het doel is om menselijk gedrag te veranderen, bijvoorbeeld het voorkomen van veel lawaai rond bedtijd.

Smart sensors voor landbouw en veehouderijen

In de landbouw kunnen smart sensors bijdragen aan waterbesparing. Speciale sensoren meten de vochtigheid van de bodem en houden de boer op de hoogte over de precieze toestand van het veld en de benodigde hoeveel water. De gezondheid van de bodem wordt zo in stand gehouden, er wordt geen water verspild en de opbrengst wordt verhoogd. Smart sensors kunnen dus bijdragen aan het behouden van natuurlijke hulpbronnen. In de landbouw kan tot wel 30 procent water worden bespaard.

Waarom we de smart Sushi-Sensor aanraden

Heeft u ooit gehoord van de Sushi-Sensor? Zo niet, dan wordt het nu tijd! De Sushi-Sensor is een klein, compact, draadloos en donkergroen apparaat. Hij is uitgerust met scan- en communicatiefuncties en is speciaal ontwikkeld voor het waarnemen van trillingen en oppervlaktetemperaturen van fabrieksapparatuur. De sensor bewaakt de bedrijfscondities van de apparaten online en draagt bij aan een beter onderhoud van uw plant. De gegevens die door de sensor worden verzameld, worden weergegeven op een CBM-dashboard (Condition Based Maintenance), waarmee de levensduur van de fabriek wordt verlengd. Afwijkingen in de werking van apparatuur kunnen sneller worden opgemerkt en idealiter nog voordat er een storing optreedt.

Van alle markten thuis met LoRaWAN

De trillingen en oppervlaktetemperatuur van fabrieksapparatuur, zoals compressors, pompen en motoren, moeten regelmatig worden gemeten en gecontroleerd om afwijkingen in de apparatuur zo snel mogelijk te kunnen detecteren. Het kan lastig zijn om bekabelde producten op plekken aan te sluiten die moeilijk bereikbaar zijn. wordt daarom aangeraden om een draadloze trillings- en temperatuursensor te gebruiken die eenvoudig en goedkoop kan worden geïnstalleerd. De Sushi-Sensor maakt gebruik van LoRaWAN, technologie voor draadloze communicatie die speciaal wordt gebruikt voor communiceren op lange afstand. Denk bijvoorbeeld aan het bewaken van rivieren en kanalen of machines in zeer koude of warme omgevingen. Het draadloos LoRaWAN netwerk komt hier van pas. De sensor heeft weinig stroom nodig. De LoRa Alliance bestaat uit meer dan 500 IoT-bedrijven, de gebruikers zitten op verschillende plekken op de wereld.

De Sushi-Sensor heeft een zeer robuust ontwerp. Daardoor kan de sensor in weer en wind worden gebruikt. De kleine, compacte behuizing bevat complexe technologie en kan ook in gevaarlijke omgevingen worden geïnstalleerd. Gezien het feit dat de Sushi-Sensor licht en draadloos is, kan het overal worden gemonteerd. Net als Japanse sushi is deze sensor klein en simpel, maar vakkundig geproduceerd volgens de hoogste kwaliteitsstandaard. Een draadloze versterker is overbodig. De sensor werkt op een batterij en heeft geen externe voedingsbron nodig. In de toekomst zouden kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) kunnen worden gebruikt om afwijkingen in het systeem nog sneller te voorspellen.

De Sushi-Sensor als groeimotor

In de olie- en gassector worden trilling sensoren als de Sushi-Sensor gebruikt in draaiende apparatuur, zoals motoren, pompen, ventilatoren, enzovoort. De meeste van deze apparaten worden momenteel niet bewaakt. Onderhoudsmonteurs moeten de toestand van de apparatuur in de fabriek handmatig controleren. Wanneer de Sushi-Sensors op deze apparaten worden gemonteerd, is handmatige inspectie overbodig. De onderhoudsmonteur kan in plaats hiervan een dashboard gebruiken om de status van alle aangesloten apparaten te bekijken. Er worden waarschuwingen weergegeven wanneer onderhoud nodig is.

Smart sensors worden gebruikt om de beschikbaarheid van het systeem te garanderen en storingen te voorkomen. Dashboards geven aan wanneer onderhoud moet worden uitgevoerd, zodat het niet meer nodig is om de apparaten apart te controleren. Daarmee bespaart u op personeelskosten en garandeerd u de veiligheid van het personeel. De sensoren dragen bij aan een aanzienlijke verlaging van de levenscycluskosten van bedrijfsmiddelen en garanderen een snellere groei, omdat de beschikbare bedrijfstijd van de fabriek toeneemt.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven