“Voorspellend onderhoud toepassen met slimme sensoren”

Nieuwe tijden vragen om nieuwe manieren van werken. Ook in de procesindustrie zijn er veel veranderingen gaande. Op afstand communiceren is nu belangrijker dan ooit. Dankzij het Industrial Internet of Things (IIoT) is het nu mogelijk dat machines, robots en […]

sensoren

Nieuwe tijden vragen om nieuwe manieren van werken. Ook in de procesindustrie zijn er veel veranderingen gaande. Op afstand communiceren is nu belangrijker dan ooit. Dankzij het Industrial Internet of Things (IIoT) is het nu mogelijk dat machines, robots en smart sensoren binnen een fabriek slim met elkaar communiceren. De data die beschikbaar wordt zorgt ervoor dat het gehele plantproces efficiënter en transparanter wordt en draagt bij aan een beter plantonderhoud. Yokogawa heeft in 2019 de eerste smart sensor gelanceerd in Europa – de Sushi Sensor. Recent zijn er nog twee nieuwe versies aan toegevoegd, die het online verzamelen van druk- en temperatuurgegevens vereenvoudigen. Door slimme sensoren in te zetten verzamelt u meer relevante en interessante  informatie tijdens het proces. Maar op welke wijze dragen slimme sensoren bij aan preventief onderhoud? We interviewen Bart van Haagen, een specialist op het gebied van veldinstrumentatie en slimme sensoren.

25+ jaar ervaring op het gebied van veldinstrumentatie

Dit jaar werkt Bart van Haagen, Business Unit Marketing Manager bij Yokogawa Europe, alweer 34 jaar bij Yokogawa. Bart werkt op het Yokogawa hoofdkwartier van Europa in Amersfoort. Met een achtergrond in procescontrole, zoals regelaars en DCS-systemen, is Bart begonnen bij de kleinere systemen zoals de STARDOM, YEWPACK en MicroXL. Daarna is hij overgegaan naar de afdeling Process Control Instruments (PCI), waarbij hij meer dan 25 jaar ervaring heeft opgedaan op het gebied van veldinstrumentatie, inclusief smart sensoren.

Conservatieve industrie

sensoren automationBart voorspelde na zijn studie aan de TU Delft in de jaren  dat er veel veranderingen zouden optreden binnen de industrie.

“Toen bestonden er al nieuwe ideeën, maar de industrie was nog vrij conservatief. Dit soort veranderingen beginnen nu pas een beetje. Dan heb je het dus over 30 jaar later.”

Veel dingen herkent Bart van toen, maar worden nu pas toegepast. Ook de term ‘smart sensor’ bestaat eigenlijk al enige tijd.

“Toen ik bij Yokogawa kwam werken hadden we het al over een smart sensor. De intelligentie gaat van boven naar beneden in de industriële automatiseringspyramide. Vroeger waren sensors niet slim, daar kwam één signaal uit en het intelligente verhaal zat in het DCS-systeem. Klanten hadden toen geen idee wat ze met die data konden doen”.

Voorspellend onderhoud met slimme sensoren

Sushi Sensor FamilySlimme sensoren spelen een cruciale rol in het onderhoud van de toekomst. Voorspellend onderhoud verbetert de  uptime. Downtime als gevolg van onnodig onderhoud of defecten wordt beperkt, terwijl de onderhoudswerkzaamheden die nu nodig zijn van tevoren ingepland kunnen worden.

Bart zet graag zijn tanden in uitdagende vraagstukken. Dit is precies het geval van de nieuwe Yokogawa IIoT sensor – Sushi Sensor – die in 2019 officieel gelanceerd is in Europa. Het gaat om een klein, compact, draadloos apparaat uitgerust met scan- en communicatiefuncties en is speciaal ontwikkeld voor het waarnemen van trillingen, oppervlaktetemperaturen en drukgegevens van fabrieksapparatuur.

7 Veelgestelde vragen over Sushi Sensor

De sensor wordt voornamelijk ingezet voor voorspellend onderhoud op assets zoals pompen en motoren. Door continue data te verzamelen, kunnen onderhoudsafdeling procesafwijkingen vroegtijdig detecteren. De sensor is ‘smart’ omdat het geoptimaliseerd is voor Industriële IoT toepassingen (IIoT) en maakt onderdeel uit het open IIoT programma JOIN.

“Deze sensor functioneert in een draadloze infrastructuur. Het genereert data uit een andere wereld, namelijk de OT-wereld en is dus geschikt voor onderhoudspersoneel van een fabriek, waar momenteel nog nauwelijks oplossingen voor zijn.”

Binnen de wereld van plant onderhoud is er een sterke vraag naar oplossingen voor preventief onderhoud. Bart geeft aan dat diverse klanten interesse hebben en direct aan de slag willen met de Sushi Sensor.

“Wanneer we bij klanten de Sushi Sensor voorstellen, gaan hun ogen wijd open, want die willen ze hebben.”

Smart sensor combineren met AI en machine learning

sensoren joinTegelijkertijd hebben de bedrijven steeds meer problemen om de fabriek draaiende te houden door een technisch personeelstekort. Volgens Bart is het nu wel écht tijd voor een verandering met betrekking tot hoe we met sensoren en data te werk gaan.

“Nu moet het wel gebeuren en dat is precies wat het nieuwe Yokogawa IIoT programma JOIN doet – alle data die je verzamelt maken we bruikbaar voor onze klanten”.

Tijdens de lancering van de Sushi Sensor heeft Yokogawa verder gedacht dan enkel het verkoop van de sensor. De vraag was: hoe krijgen klanten nog meer waarde uit deze sensor? Het product werd zo goed door de markt ontvangen en daarom heeft Yokogawa samen met Perfact Group het IIoT programma JOIN ontwikkeld, die een stap extra neemt door technologie zoals artificieel intelligence (AI) en machine learning te combineren.

“We bieden dus niet alleen de sensor aan, maar een totaaloplossing,” aldus Bart. “Fabrieken in de procesindustrie willen resultaten waar ze iets aan hebben – vroegtijdig gewaarschuwd worden wanneer er een fout optreedt bij een pomp of motor om onderhoud goed te plannen. Dat is precies waar JOIN voor toegepast kan worden”.

Het open IIoT programma JOIN biedt een totaaloplossing van consultancy, cloud, netwerk en sensoren. Door een all-in-one oplossing aan te bieden, hoeft het veldpersoneel niet constant bezig te zijn met onderhoud en kunnen ze focussen op het échte werk. “In het verleden had je hele instrumentatie afdelingen waar mensen zelf al het onderhoudswerk deden, die zijn er nu niet meer. Vaak heb je enkel nog een maintenance engineer of manager, maar die hebben hier geen tijd voor. Dat betekent dat wij klanten hierin moeten steunen en daarvoor oplossingen moeten bieden,” vertelt Bart.

Laat giswerk achterwege bij uw onderhoud

Hoewel er veel vraag was na de eerste lancering van de Sushi Sensor in 2019, merkte Bart dat veel organisaties de noodzaak van onderhoud nog niet totaal bevatten. Hij vertelt:

“Vaak hangt er nog de gedachte: ‘Het kost veel’, ‘Is onderhoud wel écht nodig?’ ‘Kunnen we het uitstellen?’ maar daarna gaat er toch iets kapot  en ontstaat er een groot probleem wat ook nog eens veel geld kost.”

Bepaalde bedrijven halen om de paar jaar alles uit elkaar om iets te repareren, terwijl achteraf bleek dat het helemaal niet nodig was.

“Veel maintenance engineers zijn daarom blij met de Sushi Sensor en IIoT oplossing van Yokogawa — ze kunnen aan het management tonen dat geld kan worden bespaard zolang onderhoud voorspellend is”, vertelt Bart.

De use-cases zijn in volle ontwikkeling binnen Yokogawa. Een recent voorbeeld is dat de Sushi Sensor werd geïnstalleerd op pompen voor zes maanden  lang en verzamelde elk uur data van de oppervlaktetemperatuur en trillingsparameters. Toen de waarde toenam werd er alarm geslagen. De pomp werd direct gedemonteerd en het resultaat? Een gebroken lager. Zo heeft de fabriek een onverwachte stilstand voorkomen en flinke kosten kunnen besparen.

Gewoon proberen

sensoren starter kitsHet industriële Internet of Things (IIoT) is een buzzwoord geworden binnen de industrie. Veel organisaties omarmen de digitale transformatie, echter zijn er ook bedrijven die nog huiverig tegenover het IIoT concept, omdat ze denken dat ze grote investeringen moeten doen en er ingrijpende veranderingen nodig zijn voordat er een tastbaar resultaat is. Bart merkt dat sommige klanten niet volledig comfortabel zijn met data verwerken in de cloud, hij zegt:

“Sommige klanten hebben nog angst voor de cloud, terwijl ze zelf niet eens in de gaten hebben dat ze al in de cloud werken.”

Bart hoop dat hier verandering in komt.

“Voor vele bedrijven is het nieuw, maar je moet het gewoon proberen: instappen en leren wat de voordelen zijn”.

Hij geeft aan dat het management ook het belang van Industrie 4.0 moet inzien en dat plantmanagers dienen te begrijpen dat er veel te behalen is met de extra data.

De hoofdvraag blijft: waar begin je? Onlangs heeft Yokogawa nieuwe Starter Kits ontwikkeld voor IIoT en voorspellende analyses — ideaal om een pilot uit te voeren en laagdrempelig te starten met een IIoT project voor asset onderhoud. Deze JOIN starter kits zijn een kosteneffectieve en plug-and-play oplossing voor diverse toepassingen.

Toekomst van de industrie

Wat is de ‘next big thing’ in the industrie?? Bart denkt maar aan één ding: het gebruik van data. Men moet realiseren hoe je de data goed kan gebruiken want kennis moet vergaren.

“Veel mensen zoals ik gaan binnenkort met pensioen en die kennis moet je gebruiken. Als je dat niet doet dan gaat die kennis verloren”.


 

Gerelateerde producten en oplossingen

Sushi Sensor

sushi sensorenDe Sushi-Sensor is een klein, compact, draadloos apparaat uitgerust met scan- en communicatiefuncties. Dit product is speciaal ontwikkeld voor het waarnemen van trillingen en oppervlaktetemperaturen van fabrieksapparatuur. De sensor bewaakt de bedrijfscondities van de apparaten online en draagt bij aan een beter onderhoud van uw plant.

JOIN: IIoT programma

sensoren joinJOIN is een open IIoT-programma die een totaaloplossing biedt van consultancy, cloud, netwerk en sensoren. Het is een gezamenlijke oplossing van Yokogawa en Perfact, waarin consultancy, kennis en de nieuwste technologieën samenkomen welk u een helder en actueel inzicht geeft in uw (werk)processen en staat van uw assets. JOIN is een essentieel onderdeel van de zogenaamde ‘smart factory’ met als resultaat een verhoging in veiligheid, technische betrouwbaarheid, performance, kwaliteit en duurzaamheid.


Hoe smart sensors uw bedrijf kunnen transformeren

Hoe begeleid je alarm management op afstand?

De veelbelovende technologie achter smart vloeistofsensoren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven