Hoe robots levens kunnen redden in de olie- en gassector

Waarom robots moeten worden ingezet Het is misschien verrassend dat ondanks robots al tientallen jaren auto’s assembleren en over het oppervlak van Mars zwerven, maar dat we ze niet zo vaak op olie- en gascentrales zien. Natuurlijk worden verankerde, op […]

robots

Waarom robots moeten worden ingezet

Het is misschien verrassend dat ondanks robots al tientallen jaren auto’s assembleren en over het oppervlak van Mars zwerven, maar dat we ze niet zo vaak op olie- en gascentrales zien. Natuurlijk worden verankerde, op afstand bediende voertuigen op grote schaal gebruikt door de onderzeese sector, maar ze hebben zelden de evolutionaire stap naar het land gezet.  Heeft u er ooit over nagedacht waarom er maar zo weinig robots zijn in de olie- en gassector? Misschien is de olie-en gasindustrie een traditionele industrie en geen verstorende. Als het gaat om de implementatie van nieuwe technologieën, blijven beleidsmakers conservatief en liever vertrouwen op beproefde en vertrouwde technologie. Naar mijn mening is het tijd voor verandering en deze verandering moet worden voortgestuwd.  Ondersteun innovatie! Vraag uzelf af welke toegevoegde waarde u zou kunnen missen, als u geen robots gebruikt. De casus voor het gebruik van IECEx / ATEX Zone 1 gecertificeerde robots om de financiële prestaties en veiligheid te verbeteren is nog nooit zo sterk geweest. De technologie is zo ver gevorderd dat deugdelijke oplossingen klaar staan om te worden ingezet.

Afgelegen, gevaarlijke, onbemande olie- en gascentrales

robots

Er zijn veel goede redenen om robots in te zetten. Afgelegen, gevaarlijke, onbemande centrales zoals Kashagan (Kazachstan) met zijn barre klimaat en hoge niveaus van waterstofsulfide zijn geen gastvrije plek voor de mens. En wanneer de operators op locatie aankomen wordt hun productiviteit belemmerd door beschermende kleding en ademhalingsapparatuur.

Het is mogelijk om robotoperators permanent op dergelijke eilanden te stationeren die worden geactiveerd en bediend door mensen die in gerust in een controlekamer op afstand zitten. Mocht een onverwachte gebeurtenis zich voordoen, dan kan de IECEx / ATEX Zone 1 gecertificeerde robot onmiddellijk reageren. De robot kan de situatie diagnosticeren, zodat het interventieteam is voorbereid en zich bewust is van eventuele gevaren die zij tegen kan komen.

Operationele inspecties

Aan het andere uiterste hebben sommige bedrijven grote aantallen voornamelijk onbemande faciliteiten, zoals de gasvelden van de NAM in Nederland. Om operationele en/of regelgevende redenen zullen deze vaak worden bezocht door operators om te reageren op ongeplande gebeurtenissen of te controleren op mogelijke problemen.

Het is mogelijk dat er op elke locatie een robotoperator is gevestigd. In plaats van een operator die de hele dag in de auto zit om drie of vier locaties per dag te bezoeken, kunnen ze elke IECEx / ATEX Zone 1 gecertificeerde  robot beurtelings vanaf een centraal controlestation besturen. Dit kan de productiviteit aanzienlijk verbeteren en de responstijden en risico op verkeersongevallen verminderen.

In de huidige olie- en gasomgeving zijn er veel locaties die binnen deze uitersten vallen. Het bereiken van voornamelijk onbemande offshore platforms is duur en traag, vooral wanneer het slecht weer is. FLNG-schepen streven ernaar het personeel tot een minimum te beperken om de kapitaal- en exploitatiekosten te verlagen. Nieuwe olievelden zijn vaak in zeer koude, of warme, afgelegen locaties en hoge niveaus van waterstofsulfide zijn niet ongebruikelijk. Onconventionele olie- en gasvelden kunnen honderden wijd verspreide pads en faciliteiten hebben.

Waarom robots in plaats van mensen?

Een veelvoorkomende vraag is “Waarom robots?” Op afstand bedienbare instrumentatie en controles lijken veel eenvoudiger. Echter, de realiteit is dat het vaak inefficiënt is om deze items te installeren doordat ze zelden worden gebruikt. Het is ook moeilijk om te voorspellen waar ze nodig zouden kunnen zijn. Hoeveel voornamelijk onbemande installaties ken je die echt onbemand zijn? Robots bieden mobiele functionaliteiten die van de ene behoefte naar de andere kunnen gaan. Op deze manier vullen ze de conventionele aanpak van vaste instrumenten aan.

De vraag moet niet “Waarom robots?”, het zou moeten zijn “Waarom mensen? “. Waarom zouden we menselijke operators onderwerpen aan onveilige omgevingen en gevaren als er robots beschikbaar zijn?

Robots zijn geen vervangers voor alle operators, ze zijn co-operators. De IECEx / ATEX Zone 1 gecertificeerde robot kan de zware omgevingen en/of vervelende routinetaken doorstaan, terwijl de operator de gegevens kan beoordelen die de robots op een veilige afstand registreren. Op deze manier bedienen robots de veiligheid en efficiëntie van de industrie. Gebruik robots als een versterking van de mens, om hen te ondersteunen waar mogelijk en het vermijden van gevaar.

Dit leidt tot de laatste vraag “Waarom geen robots? “. We kunnen niet langer de voordelen van robots en de innovatie die het met zich meebrengt over het hoofd zien. Bij de beslissing over menselijke veiligheid, moeten robots moeten deel uitmaken van de uitkomst.

Heeft u uw eerste robot al geïnstalleerd? Wat vind u van het gebruik van robots in de olie- en gasindustrie? Voel je vrij om hieronder te reageren!


Virtualisatie is de toekomst!

Interessante tijd voor autonome fabrieken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven