Het belang van kalibraties voor meetinstrumenten

De kwaliteit van producten hangt sterk samen met de kwaliteit van metingen. In vrijwel alle productieprocessen heeft een nauwkeurige meting directe invloed op het percentage afkeur en op de veiligheid. Veel organisaties laten hun meetinstrumenten kalibreren, maar weten vaak niet […]

kalibraties cover

De kwaliteit van producten hangt sterk samen met de kwaliteit van metingen. In vrijwel alle productieprocessen heeft een nauwkeurige meting directe invloed op het percentage afkeur en op de veiligheid. Veel organisaties laten hun meetinstrumenten kalibreren, maar weten vaak niet de reden daarachter. Het verkrijgen van een certificaat ten behoeve van een audit is niet het doel. Waarom zijn kalibraties belangrijk? En wat zijn vaak voorkomende valkuilen van eindgebruikers? In dit artikel wordt service engineer Gerrie van Kessel in het zonnetje gezet en vertelt hij meer over zijn ervaringen in de praktijk.

Al 28 jaar service engineer: ‘geen werkdag is hetzelfde’

kalibraties

In september 2020 werkt Gerrie alweer 28 jaar als service engineer bij Yokogawa. Als het neerkomt op kalibratie- en onderhoudswerkzaamheden in de procesindustrie, is hij hier zeker expert in. Wat hij leuk vindt aan zijn werk? ‘Het is ontzettend afwisselend! Ik zeg altijd: geen dag is hetzelfde, als ik in de ochtend van huis vertrek, dan weet ik niet hoe de dag eindigt’.

Gerrie voert regelmatig kalibraties en onderhoudswerkzaamheden uit bij diverse eindgebruikers in de procesindustrie. ‘De ene dag voer ik werk uit op het gebied voor pH en geleidbaarheid, de andere dag stap ik voor de Zirconia zuurstof analyzers in de auto en dan ben ik weer voor druk- en flowmeters op pad. En verder natuurlijk ook de Data acquisitie en niet te vergeten de Advanced Analyzers (TDLS en Gaschromatografie)’. Erg veelzijdig dus. Bovendien geniet Gerrie veel van de dagelijkse contacten met verschillende klanten. ‘Elke dag kom ik andere klanten tegen, maar ook regelmatig dezelfde klanten. Behalve zakelijke gesprekken hebben we vaak ook op privé vlak gezellige conversaties. Ook stel ik de vrijheid in mijn werk erg op prijs, samen met de grote verantwoordelijkheden die erbij komen natuurlijk.’

 

Waarom meetinstrumenten laten kalibreren?

Veel bedrijven laten hun meetinstrumenten kalibreren, maar weten vaak niet de reden daarachter. Kalibraties zijn cruciaal omdat eindgebruikers willen weten of de kritische apparatuur binnen de gestelde specificaties valt. Faalkosten (door afgekeurde producten), opnieuw meten en veiligheidsproblemen, kan je beter voorkomen.

Door instrumenten regelmatig te laten kalibreren, kunnen mogelijke meetafwijkingen worden vastgesteld. Want het is uiteraard belangrijk dat de metingen precies kloppen. Er zijn geen specifieke industrieën waar kalibraties extra belangrijk zijn. In elke tak zijn kalibraties essentieel. ‘Ik ga bijvoorbeeld van een chocolade fabriek de ene dag naar de Kerncentrale in Borselle de andere dag. Daarna zit je opeens bij de olie raffinaderij in Rotterdam of zit je bij de farmaceuten in Leiden, waar ze essentiële medicijnen maken. Ook voeren we kalibraties uit voor de watermarkt (drinkwater, afvalwater), de power industrie, elke dag kan het een ander industrie zijn’. Yokogawa kalibreert voor vele klanten afkomstig uit diverse branches. Dankzij onze kennis & kunde komen we altijd tot de correcte waarde.

Ervaring uit de praktijk: vaak voorkomende valkuilen

De grootste uitdagingen zijn natuurlijk de storingen en meetfouten. Preventief onderhoud is uiteraard noodzakelijk maar het oplossen van storingen en meetfouten is interessant en uitdagend. Gerrie benoemd twee voorbeelden waarom kalibratie belangrijk is en uit de praktijk gehaald.

Groot verschil tussen laboratorium resultaten en procesresultaten

Bij pH metingen merkt Gerrie vaak dat ze afwijken of verschillen met lab resultaten. ‘We zien een groot verschil in meting tussen het laboratoriumresultaten en de procesresultaten van onze pH-meter (of geleidsbaarheidmeter). Vaak is dat omdat de pH bij dezelfde temperatuur gemeten wordt. De temperatuur in het proces is bijvoorbeeld 80 graden. Het monster in laboratorium laten ze afkoelen tot 20-25 graden. Daarna meten ze de pH waarde bij 20-25 graden, terwijl wij de pH waarde meten bij 80 graden in het proces. Dat is een groot verschil. Veel klanten denken dat de temperatuur wordt gecompenseerd. Maar dat is dus niet zo,’ vertelt Gerrie. Er wordt wel temperatuur gecompenseerd voor de gevoeligheid van de pH elektrode (mv/pH), maar er wordt niet standaard gecompenseerd voor de ph waarde bij de procestemperatuur. Het resultaat? ‘Aanzienlijke afwijkingen in de metingen. Oplossing is het berekenen van de temperatuur coëfficiënt van het medium en deze wordt dan ingegeven in de transmitter. Dit heb ik laatst bij een klant in Delfzijl gedaan. Zij hadden ook veel afwijkingen in hun metingen en dat kunnen echt heel grote verschillen zijn. (> 1,5pH) Daar houden klanten vaak geen rekening mee’.

Alleen flowmeters kalibreren is niet voldoende

kalibraties cover

Op dit moment voert Yokogawa veel flowmeting kalibraties uit. Veel van deze gemeten flowwaarden die wordt gemeten, wordt in het systeem gecompenseerd met druk en temperatuur. Vaak laten klanten alleen flowmeters kalibreren, maar als de drukmeter en temperatuurmeter niet gekalibreerd worden, is de totale loop niet gekalibreerd. Ze hebben dan alleen de flowmeter gekalibreerd, en dit kan grote gevolgen hebben. ‘Bij een gas of stoom meting kan een kleine afwijking op de drukmeting een hele grote afwijking op de flowmeting tot gevolg hebben. De meeste flowmeters meten het volume. Maar willen eindgebruikers dit omrekenen naar massa, dan moet die volume flow door middel van druk- en temperatuur transmitters berekend of gecompenseerd worden. Dat wordt nog vaak over het hoofd gezien’, vertelt Gerrie. Daarom is het belangrijk om ook de druk- en temperatuurmetingen te laten kalibreren.

‘Pas tevreden als de klant ook tevreden is’

Yokogawa kalibreert voor vele klanten afkomstig uit diverse branches. Dankzij onze kennis & kunde zorgen onze service experts voor de optimalisatie van uw proces en traceability naar de vereiste standaard. ‘Mijn werkzaamheden zijn oplossing gericht en klanttevredenheid staat voorop. Ik ben pas tevreden als ik aan het eind van de werkzaamheden de poort van de klant uitrijd en de klant ook tevreden is.

Meer informatie of vragen?

Door jaarlijks uw instrumentatie te laten kalibreren, kunt u onvolkomenheden in een vroeg stadium detecteren en verlengt u de levensduur van de instrumenten. Bij Yokogawa kunt u kiezen tussen drie kalibratiemogelijkheden: kalibratie op locatie, kalibratie bij Yokogawa Europe Solutions B.V. te Amersfoort of kalibratie bij onze Yokogawa kalibratiefaciliteiten. Neem hiervoor contact met ons op via uw contactpersoon of via  +31(0)88 464 1000 / service-orders@nl.yokogawa.com of lees hier voor meer info over onze kalibratieservices.


De beste omstandigheden voor procesregeling

Flowmeters zijn essentieel voor productieprocessen – verzorg ze goed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven