Yokogawa brengt de Sushi Sensor uit, een OpreX Brand Wireless Solution voor Industrial IoT -Verzamelen van waardevolle gegevens voor het onderhoud van een installatie-

Amersfoort, Nederland     31 januari 2019

Yokogawa Electric Corporation heeft aangekondigd dat het de Sushi Sensor, een draadloze oplossing van het merk OpreXTM, op andere markten dan Japan zal uitbrengen, te beginnen in Europa (eerste bestelling vanaf maart 2019). De Sushi Sensor, die al beschikbaar is in Japan, is een compact draadloos apparaat met geïntegreerde detectie- en communicatiefuncties dat bedoeld is voor gebruik bij de bewaking van trillingen en oppervlaktetemperatuur. De Sushi Sensor is geoptimaliseerd voor Industrial Internet of Things toepassingen (IIoT) en maakt het mogelijk om bepaalde kritische parameters online te controleren. Hierdoor wordt het onderhoud van de apparatuur en installatie verbeterd en kunnen storingen worden voorkomen door in een vroeg stadium gewaarschuwd te worden

 

Ontwikkelingsachtergrond

Aangezien fabrikanten ernaar streven om de productiviteit en de efficiëntie van hun onderhoudsactiviteiten te verbeteren, hebben ze een groeiende behoefte aan oplossingen die het verzamelen van gegevens over de apparatuur vergemakkelijken. Dit stimuleert de vraag naar draadloze sensoren die eenvoudiger en goedkoper te installeren zijn dan conventionele bekabelde apparaten.

Om tekenen van afwijkingen van apparatuur in een vroeg stadium op te sporen en onverwachte storingen van apparatuur te voorkomen, is het essentieel om regelmatig de trillingen en oppervlaktetemperatuur van apparatuur zoals compressoren, pompen en motoren te meten en om de monitoring van dergelijke gegevens online beschikbaar te maken. Hoewel cruciale apparatuur al continu kan worden bewaakt met behulp van bedrade sensoren, kan dit bij veel andere soorten apparatuur moeilijk zijn vanwege de hoge initiële kosten en moeilijk bereikbare locaties. Dergelijke apparatuur moet worden geïnspecteerd tijdens operator rondes of periodieke inspecties. Daarom is er een toenemende behoefte aan draadloze sensoren die eenvoudig en tegen lage kosten kunnen worden geïnstalleerd om de efficiëntie van het onderhoud te verbeteren.

Om aan deze behoefte te voldoen heeft Yokogawa de Sushi Sensor ontwikkeld, een compact draadloos apparaat dat trillingen en temperatuur meet en gebruik maakt van LoRaWANTM, een low-power wide-area (LPWA) draadloos datacommunicatieprotocol dat veel belangstelling trekt bij ontwikkelaars voor gebruik in IIoT-toepassingen. LPWA is een draadloze communicatietechnologie die geoptimaliseerd is voor communicatie over lange afstand en een laag stroomverbruik. LoRaWAN, een LPWA-protocol dat is gebaseerd op een open standaard, wordt door de LoRa Alliance van meer dan 500 IIoT-bedrijven en gebruikers wereldwijd gepromoot.
Yokogawa bracht in maart 2018 de Sushi Sensor op de Japanse markt uit en heeft met het apparaat al een solide trackrecord opgebouwd. Yokogawa biedt ook draadloze systemen die voldoen aan de beproefde en zeer betrouwbare ISA100 WirelessTM -standaard en bijdragen aan een stabiele en veilige werking van de fabriek. Deze draadloze netwerktechnologie is gebaseerd op de ISA100.11a draadloze communicatiestandaard voor industriële automatisering die is ontwikkeld door de International Society of Automation (ISA). 

De Europese release van de Sushi Sensor staat gepland voor 2019, waarna andere regio's volgen, zodat klanten in verschillende markten een groter scala aan optimale oplossingen kunnen kiezen. 
 

 

Kenmerken

 

1. 1. Eenvoudige installatie en setup
De compacte draadloze sensor voldoet aan de LoRaWAN-communicatiestandaard voor langeafstandscommunicatie en heeft dus geen repeaters nodig. De sensor werkt ook op batterijen, waardoor er geen externe voeding nodig is. De sensor is compact, licht van gewicht en kan eenvoudig op alle soorten apparatuur worden gemonteerd. Bovendien ondersteunt de sensor near-field radiocommunicatie (NFC), waarmee sensorinstelling en sensorconditiebewaking vanaf een smartphone via een speciale app mogelijk is. Deze technologie is geschikt voor korte-afstandscommunicatie over een afstand van enkele centimeters, waardoor een snelle gegevensuitwisseling mogelijk is.

2. 2. Uitstekende weerstand tegen omgevingsinvloeden
Hoewel trilling- en temperatuursensoren voor IIoT-toepassingen in de handel verkrijgbaar zijn, zijn de meeste ervan ontworpen voor gebruik binnenshuis. Yokogawa's compacte draadloze Sushi Sensor is milieuvriendelijk en zeer geschikt voor installatie op zware fabriekslocaties. 

3. 3. Bewaking via on-premise server of de cloudserver
De gegevens die door de Sushi Sensor worden verzameld, kunnen via een LoRaWAN-gateway worden gemonitord vanaf een on-premise server of een cloudserver. Vanaf de on-premise server of vanaf elk apparaat op een externe locatie dat toegang heeft tot de cloudserver, kunnen operatoren en onderhoudspersoneel de trillingen en oppervlaktetemperatuur van apparatuur in een hele fabriek bewaken.
 

 

System configuration
Systeemconfiguratie

Systeemconfiguratie

Voor de bewaking van de bedrijfsomstandigheden van de apparatuur verzamelt de compacte draadloze sensor met geïntegreerde detectie- en communicatiefuncties trillings- en oppervlaktetemperatuurgegevens en stuurt deze gegevens via een LoRaWAN-gateway naar een on-premise of cloud server.

Belangrijkste doelmarkten

Olie en gas, petrochemie, chemicaliën, elektriciteit, pulp en papier, farmaceutica, voedsel, ijzer en staal, watervoorziening en afvalwaterbehandeling, metaal, enz.

Toepassingen

Het meten van de trillingen en de temperatuur van installaties zoals compressoren, pompen, motoren, ventilatoren en transportbanden.

Over de Sushi Sensor XS770A

Yokogawa heeft een compacte draadloze sensor ontwikkeld met geïntegreerde detectie- en communicatiefuncties. De trillings- en oppervlaktetemperatuurgegevens die het verzamelt, worden naar de cloud gestuurd en gedeeld. Met behulp van AI-analyse en machinale leerprocessen maakt dit degradatiediagnose en levensduurvoorspelling van faciliteiten mogelijk, waardoor nieuwe waarde wordt gecreëerd voor het onderhoud en energiebeheer van installaties. Yokogawa is van plan om toepassingen voor gegevensanalyse te ontwikkelen en deze draadloze oplossing voor de IIoT actief te promoten als de Sushi Sensor XS770A.

Voor meer informatie

Over OpreX

OpreX is het uitgebreide merk voor Yokogawa’s Industrial Automation (IA) en control business. De naam OpreX staat voor uitmuntendheid in de technologieën en oplossingen die Yokogawa samen met haar klanten cultiveert door middel van co-creatie van waarde en omvat het gehele assortiment van Yokogawa's IA producten, diensten en oplossingen. Dit merk bestaat uit de volgende vijf categorieën: OpreX Transformation, OpreX Control, OpreX Measurement, OpreX Execution en OpreX Lifecycle. De Sushi Sensor werkt samen met oplossingen in deze categorieën om waarde toe te voegen voor klanten.

Met dit merk levert Yokogawa geïntegreerde oplossingen die inspelen op specifieke behoeften, en haar klanten ondersteunen bij hun inspanningen om hun bedrijf te transformeren en te laten groeien.
.

 

 
Top