Yokogawa introduceert draadloze trillingsensor volgens ISA100 Wireless

Field Wireless Vibration Sensor

Amersfoort, The Netherlands - 15 december, 2016 

Yokogawa heeft een draadloze trillingsensor ontwikkeld volgens ISA100 Wireless. De sensor kenmerkt zich door de snelle update van data en een lange levensduur van de batterij. Met real-time updates van trilllingsniveaus in procesomgevingen kunnen gebruikers afwijkingen in apparatuur sneller herkennen zodat tijdig onderhoud mogelijk is. 

Trillingsensors worden ingezet voor conditiemonitoring en voorspellend onderhoud van draaiende machines in procesomgevingen, zoals compressoren, pompen en motoren. De draadloze varianten bieden daarbij als voordeel dat er geen of nauwelijks installatiekosten mee gemoeid zijn. Daarmee groeit ook de belangstelling voor draadloze trillingsensoren. Sinds de introductie van ISA100 Wireless heeft Yokogawa haar programma draadloze veldapparatuur voor meting van temperatuur, druk, flow, e.d. sterk uitgebreid. De nieuwe draadloze trillingsensor speelt in op de vraag van klanten naar een sensor die snel updates biedt over trillingsniveaus zodat afwijkingen in een vroeg stadium worden herkend.

Producteigenschappen
De belangrijkste onderdelen van de draadloze trillingsensor zijn de FN510 draadloze, multifunctionele veldmodule, de LN01 piëzo-elektrische versnellingsensor en de FN110 draadloze veldcommunicatiemodule. Via een gateway gebruikt de FN510 het ISA100 draadloze communicatieprotocol om gegevens uit te wisselen met host-systemen zoals een besturingssysteem. De data die de trillingsensor verzamelt, stellen de procesoperators en onderhoudspersoneel in staat om de trillingsniveaus real-time te volgen. De trillingsensor wordt in een explosieveilige en niet-explosieveilige uitvoering geleverd. 

De nieuwe sensor onderscheidt zich door hoge update-snelheden en kan worden ingesteld op een data-updatesnelheid van 1 x per 10 seconden. Dit update-interval is ideaal voor het monitoren van trillingsniveaus in procesomgevingen. 

Daarnaast hebben de batterijen van de sensor een lange levensduur en kenmerkt het onderhoud zich door eenvoud. Bij een data-updatesnelheid van 1 x per minuut kan met 1 set batterijen maximaal 10 jaar worden gedaan. Hierdoor wordt niet alleen bespaard op kosten voor vervanging van batterijen maar vermindert ook de belasting voor onderhoudspersoneel. 

Dankzij de mogelijkheden van ISA100 Wireless en Yokogawa’s technische knowhow, is een zeer betrouwbaar draadloos netwerk ontstaan met volledig redundante communicatie. Het netwerk kan verschillende soorten sensorsignalen over grote afstand te verzenden en ontvangen. 

De nieuwe sensor heeft een meetfrequentieband van 10 Hz – 10 kHz en een meetbereik van 0 – 300 m/s2 (versnelling) en 0 – 160 mm/s (snelheid). De maximale kabellengte tussen de versnellingsensor en de draadloze multifunctionele veldsensor bedraagt 10 m. De trillingsensor heeft explosieveilige goedkeuring conform FM, CSA (cFM), ATEX, IECEx. 

Gerelateerde producten & oplossingen

  • FN510 Field Wireless Multi-Function Module

    Field Wireless Multi-Function Module FN510 with “Field Wireless Communication Module FN120” is connectable with a field wireless network as a field wireless device. This product acquires sensor data from a connected sensor and transmits it to a field wireless network through FN120.

    Meer

Top