Yokogawa lanceert het ProSafe®-RS SIL2 draadloze gasdetectiesysteem

 

Amersfoort, The Netherlands - 25th juli 2017               

En levert een complete systeemoplossing, inclusief consulting en engineering

Yokogawa Electric Corporation heeft aangekondigd het ProSafe-RS® SIL2 draadloze gasdetectiesysteem in september op de markt te brengen. Een Safety Integrity Level (SIL) wordt vastgesteld door de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) en duidt het relatieve risiconiveau van functionele veiligheden aan. SIL 1 tot en met SIL 4 worden vastgesteld door IEC61508. Voor niveau SIL 2 ligt de risicofactor van een installatie waarvoor geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen tussen 1/100 en 1/1.000. .


Voor niveau SIL 3 ligt de risicofactor tussen 1/1.000 en 1/10.000.
Het draadloze gasdetectiesysteem ProSafe-RS SIL2 bestaat uit een vernieuwde versie van het Safety Instrumented System (R4.03.10) van de Yokogawa ProSafe-RS SIL3, Yokogawa draadloze veldapparatuur, waarschuwingspanelen, en draadloze gasdetectoren GS01 of de GS01-EA (voorzien van een antenne) van GasSecure. GasSecure is onderdeel van het Duitse bedrijf Drägerwerk AG & CO.

Voor dit systeem levert Yokogawa een complete oplossing inclusief consulting en engineering.

 

Ontwikkelingsachtergrond
In de energie- en basismaterialenindustrie, zoals olie, aardgas, petrochemie en chemie, wordt gebruik gemaakt van een Safety Instrumented System (instrumenteel veiligheidssysteem) om een installatie veilig tot stilstand te brengen wanneer een kritieke situatie is gedetecteerd. Daarnaast wordt het systeem gebruikt om brandblusinstallaties in werking te stellen of om uitbreiding van brand te voorkomen. 

Een draadloos systeem bestaat uit veldapparatuur die draadloos kan communiceren met een besturings- en bewakingssysteem. Draadloze veldsystemen hebben onder andere als voordeel dat ze kunnen worden ingezet op locaties die moeilijk te bekabelen zijn. Bovendien zijn de installatiekosten aanzienlijk lager en worden ze meer en meer gezien als onmisbare elementen als het gaat om oplossingen voor installatieveiligheid. Dit is vooral belangrijk voor gasdetectiesystemen waarbij de werking eenvoudig wordt beïnvloed door factoren als de locatie van de installatie en omgevingsomstandigheden. En omdat er voortdurend gezorgd wordt voor een optimale algemene configuratie kunnen zelfs na de installatie van het systeem incidentele wijzigingen aan de locatie en aantal detectoren noodzakelijk zijn. Bij het gebruik van draadloze technologie zijn moeilijkheden rond bekabeling verleden tijd en kunnen extra detectoren eenvoudige worden verplaatst en/of geïnstalleerd. 

Om met draadloze gasdetectoren met een Safety Instrumented System SIL-klasse 2 te bereiken, zijn communicatieprotocollen vereist die voldoen aan de functionele veiligheidseisen beschreven in de internationale norm IEC 61508. Een norm voor de functionele veiligheid van elektrische/elektronische/programmeerbare veiligheidsgerelateerde systemen. Om hieraan te voldoen, levert Yokogawa een SIL2-gecertificeerd draadloos gasdetectiesysteem dat aangepast is met een nieuwe versie van het ProSafe-RS veiligheidssysteem. Dit systeem maakt verbinding met veldapparatuur via een communicatieprotocol volgens de norm IEC 61508. 

 

Systeemkenmerken 
Het ProSafe-RS SIL2 draadloze gasdetectiesysteem bestaat uit een nieuwe versie van het ProSafe-RS Safety Instrumented System. Deze release, R4.03.10, is aangepast, zodat deze nu de veiligheid-communicatiestandaard conform IEC 61508 ondersteunt; waarschuwingspanelen; ISA100 Wireless-gebaseerde draadloze veldapparatuur; en GS01 of GS01-EA draadloze gasdetectoren. Deze detectoren zijn de enige van dit type in de branche met een SIL 2-certificering. Het ISA100 Wireless netwerkprotocol is gebaseerd op de door de International Society of Automation (ISA) ontwikkelde ISA100.11a standaard voor draadloze communicatie in de procesautomatiseringsindustrie, en op de noodzakelijke toepassingen voor de implementatie. De ISA100.11a is in oktober 2014 goedgekeurd als internationale standaard IEC 62734. 

1. Complete systeemoplossing, inclusief consulting en engineering
Door het gebruik van draadloze technologie zorgt het ProSafe-RS SIL2 draadloze gasdetectiesysteem voor meer flexibiliteit bij de configuratie van detectie-apparatuur. Het is inzetbaar als fire & gas systeem en noodstopsysteem dankzij de SIL 2-certificering. Dankzij de kennis over elk onderdeel van dit systeem en de expertise in productiecontrole, instrumentele beveiliging, en engineering en consulting kan Yokogawa een complete systeemoplossing inclusief klantsupport leveren. 

2. Verbeterde operationele efficiency
Operators kunnen via de schermen van het Yokogawa CENTUM® VP geïntegreerde productiebesturingssysteem de werking van het ProSafe-RS SIL2 gasdetectiesysteem en die van elk ander conventioneel bekabeld gasdetectiesysteem monitoren. Omdat de GasSecure GS01 of GS01-EA draadloze gasdetector dezelfde faceplate gebruikt als de bekabelde gasdetector, kunnen operators probleemloos willekeurige veranderingen in de detectorstatus identificeren en dus fouten die voort kunnen komen uit misinterpretatie van informatie helpen voorkomen. 

3. Verbeterd onderhoud
Met CENTUM® VP hebben operators on-screen toegang tot informatie over de status van alle netwerkapparatuur, de accustatus van de gasdetector, en de status van draadloze communicatie. Zo kunnen ze afwijkingen snel detecteren en er snel op reageren. Dankzij deze functie kunnen onderhoudsplannen die bijvoorbeeld minder periodieke controles vereisen, efficiënter worden opgesteld. 

 

Over ProSafe-RS
Het ProSafe-RS Safety Instrumented System werd geïntroduceerd in februari 2005 en helpt ongevallen te voorkomen door tijdens installatiewerkzaamheden ongewone omstandigheden te signaleren en noodmaatregelen zoals het stilleggen van de installatie te nemen, . Een onafhankelijke certificeringsinstantie heeft vastgesteld dat ProSafe-RS gebruikt kan worden in SIL3-toepassingen. Anders dan conventionele Safety Instrumented Systems en gedistribueerde controlesystemen (DCS), die worden gezien als systemen die verschillende taken hebben en afzonderlijk van elkaar functioneren, kan de werking van ProSafe-RS en het CENTUM geïntegreerde productiebesturingssysteem volledig worden geïntegreerd. ProSafe-RS staat bij gebruikers hoog aangeschreven en is na de introductie wereldwijd in meer dan 2.100 projecten geïnstalleerd (vanaf juni 2017). 

De betrokkenheid van Yokogawa bij de Field Wireless Business
Yokogawa heeft draadloze communicatietechnologieën ontwikkeld voor continue processen waarbij geavanceerde controle noodzakelijk was en heeft in juli 2010 's werelds eerste ISA100 Wireless systeemapparatuur op de markt gebracht. Daarmee konden klanten uit een breed scala producten kiezen. Tegenwoordig biedt Yokogawa haar klanten in de olie-, gas-, en andere industrieën een breed scala aan draadloze beheerstations, draadloze acces points, draadloze veldapparatuur, en draadloze adapters voor conventionele bekabelde apparatuur. 

Belangrijkste doelmarkten en toepassingen
Voor gebruik in brand- en gassystemen (Fire and Gas Systems, FGS) en noodstopsystemen (ESD) binnen procesindustrieën, zoals olie, aardgas, petrochemie, chemie, farmaceutica, elektrische energie, en ijzer en staal. 

 

About GasSecure

GasSecure AS is a subsidiary of Dräger and develops, markets, and sells the world's first truly wireless optical gas detector for demanding industrial applications. Representing an evolution in gas detection, the detector is based on innovative ultra-low power MEMS optical technology and has introduced a new level of reliability and flexibility for the detection of gas leaks. The totally wireless detectors increase safety and dramatically reduce costs for the oil & gas, petrochemical, marine, and other process industries. For more information, please visit www.gassecure.com.

 

About Dräger

Dräger is an international leader in the fields of medical and safety technology. Its products protect, support, and save lives. Founded in 1889, Dräger generated revenues of around EUR 2.43 billion in 2014. The Dräger Group is currently present in more than 190 countries and has about 13,500 employees worldwide. For more information, please visit www.draeger.com

For more information

ProSafe-RS: https://www.yokogawa.com/solutions/products-platforms/control-system/safety-instrumented-systems-sis/

Field Wireless:

https://www.yokogawa.com/solutions/products-platforms/field-instruments/field-wireless/

The names of corporations, organizations, and products herein are either trademarks or registered trademarks of their respective holders.

Gerelateerde Industrieën

 • Chemie

  Chemische fabrieken zijn afhankelijk van continu- en batch-productieprocessen die elk verschillende eisen stellen aan een besturingssysteem. Een continu proces vereist een robuust en stabiel besturingssysteem dat niet faalt en de productielijn doet stilvallen. Bij een batchproces ligt de nadruk ligt op een besturingssysteem dat een grote flexibiliteit biedt bij het aanpassen van o.a. formules en procedures. Beide soorten systemen moeten worden beheerd naar aanleiding van de productiegeschiedenis rond de kwaliteit van het product, en in staat zijn om niet-routinematige werkzaamheden uit te voeren. Met een uitgebreide productportfolio, ervaren systeemingenieurs en wereldwijde verkoop- en servicenetwerk heeft Yokogawa een oplossing voor elk fabrieksproces.

  Meer
 • IJzer en staal

  In de ijzer- en staalindustrie is het van cruciaal belang om niet alleen de kwaliteit van producten te verbeteren, maar ook de productie- en bedrijfstechnologieën en om milieu- & energie-efficiëntievraagstukken aan te pakken. Yokogawa helpt klanten bij het creëren van de ideale fabriek en evolueert met hen mee voor wederzijdse groei.

  Meer
 • Farmaceutisch

  De farmaceutische industrie staat momenteel voor de grote uitdaging om ten volle te profiteren van de kansen die zich in grote opkomende markten voordoen. Farmaceutische bedrijven moeten nu meer dan ooit 'lean' productietechnieken introduceren die de winstgevendheid zullen vergroten. Als een van 's-werelds toonaangevende leveranciers van industriële automatisering zet Yokogawa en haar dochteronderneming amnimo zich in voor het leveren van de best mogelijke oplossingen voor uw beste productiepraktijken.

  Meer
 • Petrochemie

  De behoeften van petrochemische bedrijven zijn zeer divers. Om voorop te blijven lopen in de huidige, sterk concurrerende markt, streven producenten naar verbetering van kwaliteit en productiviteit. Yokogawa biedt op maat gemaakte oplossingen voor deze behoeften op basis van haar lange en brede ervaring op dit gebied.

  Meer

Gerelateerde producten & oplossingen

 • Field Wireless

  The flexibility of wireless solutions enables less investment in infrastructure while providing greater insights into plant operations.

  Meer
 • SIS (Up to SIL 3) ProSafe-RS

  De ProSafe-RS is een Safety Instrumented System dat is gecertificeerd door de Duitse certificeringsorganisatie TÜV om te voldoen aan Safety Integrity Level (SIL) 3, zoals gespecificeerd in IEC 61508.

  Meer

Top