Snellere introductie van inspectierobots in explosieve omgevingen

Rotterdam, 22 oktober 2019

Yokogawa Electric Corporation
ExRobotics B.V.

 

ExRobotics, een Nederlandse ontwikkelaar van robottechnologie voor gevaarlijke omgevingen, en Yokogawa, een wereldwijde leverancier van industriële automatisering-, regel- en meettechnologie, hebben een licentieovereenkomst gesloten, waardoor Yokogawa de inspectierobot-hardware en software wereldwijd kan verkopen en implementeren. 
 

De ExRobotics robot kan voor jou kijken, horen, ruiken en voelen


 

Positieve invloed op de veiligheid van medewerkers
ExRobotics is in 2017 opgericht om de robottechnologie te vermarkten voor toepassingen in potentieel explosieve omgevingen in productie- en verwerkingsinstallaties voor olie en gas. Vaak zijn dat afgelegen locaties in ruwe omstandigheden. Zelfs bij normale onbemande installaties moeten mensen aanwezig zijn voor het reguliere inspectiewerk. Het inzetten van robots kan een significant positieve invloed hebben op de veiligheid van medewerkers doordat zij minder vaak op locatie hoeven te zijn, wat ook weer resulteert in een besparing op de bedrijfskosten.

Installaties in deze explosieve omgevingen moeten gecertificeerd zijn volgens de norm IECEx*1 Zone 1. De ExRobotics ExR-1 was de eerste commercieel verkrijgbare robot in zijn soort die voldeed aan deze strenge eisen. De robot kan worden voorzien van verschillende sensoren en camera's, heeft 4G LTE draadloze netwerkmogelijkheden en kan op afstand worden gemonitord en bestuurd vanaf een laptop, tablet of smartphone in een veilige ruimte overal ter wereld. De robot is gecertificeerd op module-niveau, waardoor hij naar behoefte kan worden geconfigureerd. Hij heeft optionele modules voor gasdetectie en autonoom navigeren.

Deze overeenkomst biedt Yokogawa ruimte om zijn klantenkring en wereldwijde sales- en servicenetwerk uit te breiden. Daardoor kunnen ze de ExR-1 en toekomstige ExRobotics-producten introduceren bij offshore en onshore olie- en gasproductiefaciliteiten waar inspecties door mensen zoveel mogelijk beperkt moeten worden, maar ook bij grote raffinaderijen en chemische fabrieken.
 

Aansluiting op de visie van een robotserviceplatform
Ian Peerless, operations director bij ExRobotics: “Samen met Yokogawa kunnen we de invoering van deze nieuwe technologie versnellen en een veiligere werkomgeving creëren en tegelijkertijd de financiële resultaten van onze klanten verbeteren.”

Hiroshi Tanoguchi, hoofd Lifecycle Service Business Division bij Yokogawa, voegt daaraan toe: “We zien een enorme vraag bij klanten naar oplossingen voor de problemen op het gebied van veiligheid, milieu en economie waar zij in het veld tegenaan lopen. De technologische aanpak van ExRobotics, lid van SPRINT Robotics Collaborative*2, past naadloos in de visie van Yokogawa op een robotserviceplatform. Wij zien ernaar uit om vanuit deze eerste overeenkomst de mogelijkheden te onderzoeken om verder samen te werken aan geavanceerde oplossingen.”

 

Tony van Waveren (Yokogawa) en Ian Peerless (ExRobotics) na het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst


*1 International Electrotechnical Commission System for Certification to Standards Relating to Equipment for Use in Explosive Atmospheres (IECEx System)
*2 In 2015 gelanceerd sectorinitiatief voor het stimuleren van de ontwikkeling, leverbaarheid en toepassing van robottechnologie bij technische inspecties en onderhoud van kapitaalintensieve infrastructuur.


Top