Yokogawa lanceert ProSafe-RS Lite, een SIL2-versie van het ProSafe Safety Instrumented System

Zaventem, België – 21 oktober 2020

Yokogawa Electric Corporation (TOKYO: 6841) kondigt de ontwikkeling en de release (eind januari 2021) aan van de ProSafe-RS Lite, een ‘safety integrity level 2’  (SIL2*1) versie van de serie ProSafe™ safety instrumented system. ProSafe is een kernproduct van de OpreX™ Control and Safety System familie.
Met de toevoeging van ProSafe-RS Lite zal Yokogawa's portfolio van safety instrumented systems alle ’risk reduction levels’ van SIL2 tot SIL4 dekken, waardoor klanten een grotere keuze hebben in hun selectie van een safety instrumented system dat voldoet aan de installatiekosten en de SIL-vereisten op de locatie. Yokogawa zal blijven werken aan het veiliger maken van fabrieken met voortdurende verbeteringen van de functionaliteit van de ProSafe-serie.

ProSafe-RS Lite
ProSafe-RS Lite

 

Achtergrond van deze ontwikkeling 
Wanneer een abnormale toestand wordt gedetecteerd in het gebruik van een installatie, kan een safety instrumented system een proces automatisch in een vooraf bepaalde veilige toestand brengen door het initiëren van een controleactie zoals een nooduitschakeling. Safety instrumented systems worden beschouwd als de laatste verdedigingslinie voor de bescherming van de veiligheid van de bedieners van de installatie, de installaties en het milieu.
Yokogawa's ProSafe serie van safety instrumented systems bestaat uit twee soorten systemen: De solid-state ProSafe-SLS, die een magnetische kern heeft en voldoet aan de eisen tot SIL4, en de programmeerbare ProSafe-RS, die voldoet aan de eisen tot SIL3 (het hoogst mogelijke niveau met dit type). Systemen uit de ProSafe-serie worden doorgaans ingezet als nooduitschakelingssystemen voor grote installaties. Er zijn echter ook veiligheidsinstrumenten nodig voor nutsvoorzieningen zoals brandpreventie- en blussystemen en voor ketels die niet de hoogste veiligheidsintegriteitsniveaus vereisen (SIL 3 en 4). Om tegemoet te komen aan de behoefte aan SIL2-geschikte safety instrumented systems heeft Yokogawa ProSafe-RS Lite ontwikkeld. Door de uitbreiding van het portfolio aan veiligheidsinstrumenten geeft Yokogawa haar klanten een breder scala aan keuzes bij het selecteren van het systeem dat het beste voldoet aan hun installatiekosten en de SIL-eisen op de locatie.

Kenmerken
Een ProSafe-RS Lite systeem kan worden geconfigureerd vanuit controllers, een uitgebreide variëteit aan I/O-modules, communicatiemodules en randapparatuur.

1.    SIL2 met één enkele moduleconfiguratie
In tegenstelling tot de vele safety instrumented systems op de markt die voldoen aan de SIL2-eis door multiplex modules, bereikt ProSafe-RS Lite dit met een ‘single module’ configuratie. Naast het verlagen van de engineering- en andere installatiekosten, houdt dit de kosten voor de bediening en het onderhoud van het systeem in de hand.

Bovendien zorgt het gebruik van een dubbele redundante moduleconfiguratie ervoor dat het systeem de prestaties op SIL2-niveau kan handhaven en operationeel blijft, zelfs als een module uitvalt.
2.    Integratie met besturingssystemen
ProSafe-RS Lite kan worden geïntegreerd met het CENTUM VP geïntegreerde productiecontrolesysteem en het ProSafe-RS systeem, waardoor operators op CENTUM VP human machine interface (HMI) stations op een uniforme manier de safety instrumented systems, die nooduitschakelingssystemen, brandpreventie- en blussystemen, ketels en andere faciliteiten aansturen, kunnen monitoren. Een voordeel hiervan is dat de bedieners onmiddellijk toegang hebben tot alle alarmen die worden gegenereerd door safety instrumented systems, zodat ze in geval van een noodsituatie snel kunnen reageren.

3.    Gemakkelijke toevoeging van een SIL2-systeem aan bestaande systemen
ProSafe-RS Lite ondersteunt dezelfde besturingsbus (Vnet/IP*2) als CENTUM VP en ProSafe-RS. Het is daarom eenvoudig om ProSafe-RS Lite toe te voegen aan systemen die zijn gebouwd met Vnet/IP. Bovendien kan de ProSafe-RS safety engineering tool gebruikt worden met ProSafe-RS Lite, waardoor het niet nodig is om nieuwe tools te installeren en te leren.

Belangrijke doelmarkten
Olie en gas, petrochemie, chemie, elektriciteit, pulp en papier, farmacie, voeding, ijzer en staal, watervoorziening en afvalwaterzuivering, non-ferro metalen, metaal, cement, enz.

Toepassingen
Voor gebruik in brand- en gassystemen, nooduitschakelingssystemen en branderbeheersystemen

*1 Opgericht door de International Electrotechnical Commission (IEC), een veiligheidsintegriteitsniveau (SIL) geeft het relatieve risiconiveau van een veiligheidsfunctie aan. De SIL's 1 tot en met 4 zijn gedefinieerd door de IEC 61508. In vergelijking met een installatie waar geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, wordt bij SIL2 de risicofactor gereduceerd tot tussen 1/100 en 1/1.000. Bij SIL3 ligt de risicofactor tussen 1/1.000 en 1/10.000. Bij SIL4 ligt de risicofactor tussen 1/10.000 en 1/100.000.
*2 Een door Yokogawa ontwikkeld besturingsnetwerk met een hoge betrouwbaarheid en snelle respons. Vnet/IP voldoet aan de internationale norm IEC61784-2.

Over de ProSafe-serie
ProSafe-RS
Het ProSafe-RS safety instrumentation system, dat in februari 2005 is uitgebracht, helpt ongelukken te voorkomen door abnormale omstandigheden in de fabriek op te sporen en noodmaatregelen te nemen, zoals het stilleggen van een fabriek. TÜV Rheinland, een onafhankelijke certificeringsinstantie, heeft gecertificeerd dat ProSafe-RS kan worden gebruikt in SIL3-toepassingen. In tegenstelling tot conventionele safety instrumented systems en gedistribueerde besturingssystemen, die als verschillende rollen en functies worden beschouwd en afzonderlijk werken, kan de werking van ProSafe-RS en het geïntegreerde CENTUM-besturingssysteem volledig worden geïntegreerd. ProSafe-RS staat hoog aangeschreven bij de gebruikers en is in meer dan 2.800 projecten wereldwijd geïnstalleerd (vanaf september 2020).
Sinds 2017 heeft Yokogawa een uitgebreide set van diensten, systemen en softwarepakketten geleverd onder het Sustainable Safety Instrumented System Solution concept dat helpt om de veiligheid in de fabriek te blijven garanderen.

ProSafe-SLS
ProSafe-SLS is een solid-state safety instrumentation system dat in 1997 is uitgebracht. Uitgerust met een magnetische kern kan ProSafe-SLS worden gebruikt in SIL4-toepassingen. Dit systeem wordt op ongeveer 800 locaties in de wereld gebruikt, voornamelijk in HIPPS-toepassingen (high-integrity pressure protection system).

Over OpreX
OpreX is het uitgebreide merk voor Yokogawa’s Industrial Automation (IA) en control business. De naam OpreX staat voor uitmuntendheid in de technologieën en oplossingen die Yokogawa samen met haar klanten cultiveert door middel van co-creatie van waarde en omvat het gehele assortiment van Yokogawa's IA producten, diensten en oplossingen.
Dit merk omvat de volgende vijf categorieën: OpreX Transformation, OpreX Control, OpreX Measurement, OpreX Execution en OpreX Lifecycle. Een van de productgroepen die deel uitmaken van de OpreX Control categorie is de OpreX Control en Safety System familie, die de Collaborative Information Server omvat. Met de verschillende OpreX Control oplossingen is Yokogawa in staat om snel veranderingen voor haar klanten door te voeren die leiden tot een transformatie op het gebied van bijvoorbeeld management en operations, en biedt het een zeer betrouwbare besturingstechnologie die zorgt voor een hoge efficiëntie, hoge kwaliteit en een veilige en stabiele werking van de installatie.
Met het merk OpreX levert Yokogawa geïntegreerde oplossingen die tegemoetkomen aan specifieke behoeften en haar klanten ondersteunen bij hun inspanningen om hun bedrijf te transformeren en te laten groeien.

Over Yokogawa
Yokogawa, opgericht in 1915 en houdt zich bezig met brede activiteiten op het gebied van meting, controle en informatie. Het bedrijf voor industriële automatisering levert essentiële producten, diensten en oplossingen voor een breed scala aan procesindustrieën, waaronder olie, chemicaliën, aardgas, energie, ijzer en staal, pulp en papier. Met de life innovation business wil het bedrijf de productiviteit in de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie radicaal verbeteren. De test- en meet-, luchtvaart- en andere bedrijven blijven essentiële instrumenten en apparatuur leveren van toonaangevende precisie en betrouwbaarheid. Yokogawa co-innoveert met zijn klanten via een wereldwijd netwerk van 114 bedrijven in 62 landen, goed voor een omzet van USD 3,7 miljard in boekjaar 2019. Bezoek voor meer informatie www.yokogawa.com  
De namen van bedrijven, organisaties, producten, diensten en logo's hierin zijn ofwel geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Yokogawa Electric Corporation of hun respectievelijke houders.
 

Gerelateerde producten & oplossingen

  • SIS (Up to SIL 2) ProSafe-RS Lite

    ProSafe-RS Lite voldoet aan de internationale veiligheidsnorm voor toepassingen tot SIL2. U kunt voor de ProSafe serie kiezen uit SIL2 (ProSafe-RS Lite), SIL3 (ProSafe-RS) en SIL4 (ProSafe-SLS). Als uitgebreide SIS-leverancier zal Yokogawa uw functionele safety management volledig ondersteunen gedurende de gehele levenscyclus van de installatie.

    Meer

Top