Yokogawa verbetert Plant Safety met IEC 61511-conforme Exaquantum veiligheidsfunctiebewaking

Amersfoort, Nederland – 13 september 2021

Yokogawa kondigt een belangrijke upgrade aan van haar Exaquantum Safety Function Monitoring (SFM)-software. Deze software is een OpreX™ Asset Operations and Optimization-oplossing die helpt te identificeren of de werkelijke bedrijfsprestaties voldoen aan de doelstellingen voor het safety ontwerp. Het verbeteren van gezondheid en veiligheid is een van de zes aandachtsgebieden van Yokogawa op het gebied van duurzaamheid. SFM R3.35 biedt continue monitoring en evaluatie van safety gegevens om afwijkingen of storingen in de prestaties van het installatie safety systeem te markeren.

SFM wordt al over de hele wereld gebruikt in industrieën zoals olie en gas en verzamelt alle safety gerelateerde gegevens om belangrijke prestatiestatistieken bij te houden en te analyseren, waaronder activeringen en onderhoud van safety insinstrumentaties (SIF), proof testing, onafhankelijke beschermingslagen (IPL's) en het initiëren van oorzaken en overschrijvingen. Deze nieuwe versie ondersteunt nu de international electrotechnical commission (IEC) 61511* standaard en bevat verschillende nieuwe functies om SFM-gebruikers te helpen potentiële safety problemen te identificeren, onderhoudsactiviteiten te optimaliseren en het algehele ontwerp van de veiligheidsoplossing te verbeteren.

SFM R3.35 stelt gebruikers in staat om de effectiviteit van de prestaties van gedefinieerde safetysystemen te controleren ten opzichte van hun ontwerpdoelen.

SFM R3.35 stelt gebruikers in staat om de effectiviteit van de prestaties van gedefinieerde safetysystemen te controleren ten opzichte van hun ontwerpdoelen.

Ontwikkelingsachtergrond

Safety systemen zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat procesinstallaties binnen aanvaardbare grenzen worden gebruikt, waardoor risico's voor mens, milieu, bedrijfsmiddelen en productiecontinuïteit worden verminderd. Om het vereiste safety integriteitsniveau te handhaven, moeten verwerkingsfaciliteiten beschikken over een middel om de prestaties van hun safety systemen (SIS) tijdens activiteiten te verifiëren. Er moeten procedures worden vastgesteld en er moet informatie worden verzameld die de kwaliteit en consistentie van de tests van het bewijs, de vraagpercentages en de storingsgegevens van het SIS waarborgt. De uitdaging is om te bepalen of de real-time bedrijfsgegevens kunnen worden geverifieerd aan de hand van de analyse, het ontwerp en de aannames om afwijkingen of storingen in de ontwerpprestaties van het safety systeem te benadrukken.

Yokogawa erkent de voortdurende uitdagingen waarmee fabriekseigenaren worden geconfronteerd bij het efficiënt handhaven van de integriteit van de procesveiligheid gedurende de gehele levenscyclus van hun fabrieksfaciliteiten. Als onderdeel van een duurzame SIS-oplossing bewaakt SFM automatisch operationele veiligheidsgegevens om snel te bepalen of real-time bedrijfsgegevens voldoen aan de doelstellingen van het veiligheidsontwerp en om belangrijke safety prestatiemetingen bij te houden en te analyseren. Bewijstests worden geregistreerd om bij te houden wanneer ze hebben plaatsgevonden en te identificeren wanneer ze hun vervaldatum bereiken. SFM helpt fabrieksmanagers door mogelijke safety problemen te identificeren, onnodige onderhoudsactiviteiten te verminderen en het algehele ontwerp van de safety oplossing te verbeteren.

Nieuwe functies

  1. IEC 61511 proof
    SFM R3.35 maakt gebruik van een oorzaak- en gevolgmatrix om snel de logica van SIF-activeringen en eindelementbedieningen (kleppen, ventilatieopeningen, actuatoren, enz.) te verifiëren om te zien of ze overeenkomen met hun geconfigureerde of beoogde safety ontwerp, zoals vereist door de IEC 61511-norm.
  2. Verbeterde proof testing
    Aan SFM R3.35 is een proof testing status functie toegevoegd voor het monitoren van de vervaldatums van proof tests op SIFs en final elements. Gebruikers kunnen ook bewijstestkrediet claimen op basis van de werkelijke vraag naar het SIS tijdens gebruik, met de functionaliteit om vast te leggen wanneer bewijstests hebben plaatsgevonden en hun vervaldatum om de geldigheid van het veiligheidssysteem te helpen behouden.
  3. PHA-Pro-compatibiliteit
    Safety configuratiegegevens voor lagen van beschermingsanalyse (LOPA) met behulp van PHA-Pro® (een softwareoplossing van derden van Sphera) kunnen worden gebruikt om een eerste SFM-configuratiebestand te genereren. Een PHA-Pro-exportsjabloon exporteert informatie uit de LOPA in een indeling die in SFM kan worden geïmporteerd.

*IEC 61511: Een wettelijke norm voor functionele veiligheid in de procesindustrie. Het dekt de ontwerp- en beheervereisten voor SISs gedurende de gehele veiligheidslevenscyclus.

Belangrijkste doelmarkten

Olie- en gasproductie, olie en gas midstream, raffinage, petrochemie, chemicaliën en energieopwekking

Toepassingen

Fabrieksbrede monitoring, analyse en rapportage van functionele safety prestaties in het SIS en de laatste elementen


Top