Yokogawa verbetert de cyberbeveiliging voor het OpreX-besturings- en veiligheidssysteem assortiment

Amersfoort, Nederland – 12 januari 2022

Yokogawa kondigt aan dat het de ISASecure CSA Level 1 certificering van het ISA Security Compliance Institute* (ISCI) heeft verkregen voor zijn CENTUM™ VP geïntegreerd productiebesturingsysteem, een product in de OpreX™ Control and Safety System serie. Met deze certificering voldoen het CENTUM VP geïntegreerde productiebesturingsysteem en het ProSafe-RS veiligheidsinstrumentensysteem van Yokogawa nu beide aan de nieuwste internationale veiligheidsnormen. Daarnaast heeft het bedrijf een verbeterde versie van ProSafe™-RS Lite ontwikkeld die voldoet aan zowel explosieveiligheid als maritieme normen, en een bijgewerkte versie van de Plant Resource Manager (PRM™) software die deze nieuwste versie van de ProSafe-RS Lite ondersteunt.

Mede door factoren zoals de toegenomen afhankelijkheid van toegang tot systemen op afstand tijdens de COVID-19 pandemie, nemen cyberaanvallen op productiefaciliteiten wereldwijd toe en worden deze steeds geavanceerder, waardoor men zich steeds meer bewust wordt van de noodzaak om aan internationale normen te voldoen. Componenten die de ISASecure CSA-certificering ontvangen, voldoen aan de internationale normen IEC 62443-4-1 en IEC 62443-4-2 met betrekking tot de beveiliging van industriële automatiserings- en besturingssystemen. Het ProSafe-RS safety instrumented system, dat voldoet aan veiligheidsintegriteitsniveau SIL3, en de ProSafe-RS Lite, die voldoet aan de SIL2-norm, hebben respectievelijk in mei en juli 2021 ISASecure CSA Level 1-certificering verkregen.

Om CENTUM VP in aanmerking te laten komen voor ISASecure CSA Level 1 certificering, is een cyclische redundantiecontrolefunctie toegevoegd die periodiek de integriteit van de programma's en databases op de veldbedieningsstations van een fabriek controleert. Als er een fout wordt ontdekt, wordt er een systeemalarm afgegeven. Met de upgrade naar de nieuwste CENTUM VP R6.09 hebben operators ook toegang tot de schermen van de Collaborative Information Server vanaf hun human interface stations, waardoor gegevens over de operationele status van apparatuur en apparaten in real time kunnen worden opgevraagd.

In lijn met de inspanningen om de veiligheid te verbeteren, is ProSafe-RS R4.07 ontwikkeld, waardoor ProSafe-RS Lite nu voldoet aan zowel explosieveiligheidsnormen (ATEX/IECEx/ECAS-Ex) als maritieme normen. Dit betekent dat dit SIL2-systeem kan worden geïnstalleerd in fabrieken en installaties waar explosiegevaar bestaat, en op LNG-tankers en andere schepen. Door het te gebruiken in combinatie met de SIL3-gecertificeerde ProSafe-RS, die ook aan beide normen voldoet, is het mogelijk om de kosten van veiligheidsinstrumentatie voor installaties te optimaliseren op basis van de toepassing. Bovendien is PRM R4.05 ontwikkeld ter ondersteuning van apparaten die zijn aangesloten op ProSafe-RS Lite. PRM maakt gebruik van IT om tekenen van dreigende apparatuurstoringen te detecteren, zodat operators kunnen worden gewaarschuwd en preventieve actie kunnen ondernemen, waardoor het risico op storingen wordt verminderd.

Met de ontwikkeling van zeer veilige apparatuur en systemen en de ondersteuning bij de werking daarvan, kan Yokogawa een breed scala aan oplossingen voor besturingssystemen bieden. De certificering en functionele verbetering van deze oplossingen zal bijdragen aan een veilige en robuuste werking van installaties in vele industrieën.

*1 ISA Beveiligingsnalevingsinstituut & ISASecure CSA
Het certificeringsprogramma ISASecure CSA is ontwikkeld door het ISA Security Compliance Institute (ISCI) en is gericht op de beveiliging van ingebedde apparaten en aanverwante componenten (softwaretoepassingen, hostapparaten en netwerkapparaten). De leden van het ISCI komen voornamelijk uit de International Society of Automation, en de voornaamste activiteit van deze organisatie is de bevordering van veiligheidscertificering voor industriële besturingssystemen en regelapparatuur. Het ISASecure CSA-certificeringsprogramma is in augustus 2019 gelanceerd en vervangt het ISASecure EDSA-certificeringsprogramma. Het voldoet aan de internationale normen IEC 62443-4-2 en IEC 62443-4-1 van de Internationale Elektrotechnische Commissie voor de beveiliging van industriële automatiserings- en besturingssystemen.

Over de CENTUM serie

Yokogawa bracht zijn CENTUM gedistribueerd besturingssysteem (DCS) in 1975 op de markt, een wereldprimeur. CENTUM VP is de negende generatie in de CENTUM-serie. De CENTUM systemen, die bekend staan om hun robuuste prestaties, stellen hoge eisen aan engineering en technologische uitmuntendheid en garanderen tegelijkertijd compatibiliteit met vorige systeemversies en ondersteuning van de nieuwste technologische toepassingen. Kennisgedreven engineering vormt het hart van de CENTUM, een paradepaardje van Yokogawa dat al meer dan 45 jaar met trots de procesindustrie bedient.

Over ProSafe-RS

TÜV Rheinland, een onafhankelijke certificeringsinstantie, heeft bevestigd dat ProSafe-RS kan worden gebruikt in SIL3-toepassingen. In tegenstelling tot conventionele geïnstrumenteerde veiligheidssystemen en gedistribueerde besturingssystemen, die worden beschouwd als systemen met verschillende rollen en functies en afzonderlijk werken, kan de werking van ProSafe-RS en het CENTUM gedistribueerde besturingssysteem volledig worden geïntegreerd.

Over PRM

De PRM-software beheert centraal grote hoeveelheden status- en onderhoudsinformatie van zowel automatiserings- als productiemiddelen. PRM ondersteunt de FOUNDATION™fieldbus-, HART®-, ISA100 Wireless™- en PROFIBUS-protocollen voor digitale veldcommunicatie. PRM beschikt over diverse functies voor onderhoudsondersteuning, waaronder online-functies voor het bewaken en diagnosticeren van apparaten en apparatuur.

Verder lezen

Gerelateerde producten & oplossingen

  • CENTUM VP

    CENTUM VP heeft een eenvoudige en gemeenschappelijke architectuur bestaande uit mens/machine-interfaces, veldbedieningsstations en een besturingsnetwerk. Het ondersteunt niet alleen continue- en batch procesbesturing, maar ook productie operatie management.

    Meer
  • Plant Resource Manager (PRM)

    PRM draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van onderhoudsplannen en het optimaliseren van de onderhoudskosten gedurende de gehele levenscyclus van de installatie.

    Meer
  • SIS (Up to SIL 3) ProSafe-RS

    De ProSafe-RS is een Safety Instrumented System dat is gecertificeerd door de Duitse certificeringsorganisatie TÜV om te voldoen aan Safety Integrity Level (SIL) 3, zoals gespecificeerd in IEC 61508.

    Meer

Top