Yokogawa voegt explosieveilige versie van TDLS8200 probe-type tunable diode laser spectrometer toe aan OpreX-analyserassortiment

Amersfoort, 22 juli 2022

Yokogawa kondigt aan dat het een explosieveilige versie heeft ontwikkeld van de TDLS8200 probe-type tunable diode laser spectrometer en dat het deze op 25 juli vrijgeeft voor verkoop als onderdeel van de OpreXTM Analyzer familie. De TDLS8200 wordt gekenmerkt door lage installatiekosten, hoge meetstabiliteit & betrouwbaarheid en is in staat om gelijktijdig en rechtstreeks concentraties van twee gassoorten (zuurstof plus ofwel koolmonoxide of methaan) te meten bij hoge snelheid. Momenteel worden types aangeboden die temperaturen tot 600°C en 850°C kunnen meten en de toevoeging van een explosieveilige versie maakt het mogelijk een efficiënte verbrandingscontrole en een veilige werking in een breder scala van toepassingen te vergemakkelijken.

TDLS8200 probe type tunable diode laser spectrometer
TDLS8200 probe type tunable diode laser spectrometer
Zoom

Ontwikkelingsachtergrond

Overtollige lucht die wordt toegevoerd bij het regelen van de verbranding in een verwarmingsoven zal warmte absorberen in de oven alvorens via de schoorsteen te worden afgevoerd. Dit leidt niet alleen tot warmteverlies, maar kan ook grote hoeveelheden stikstofoxiden en zwaveloxiden genereren, een bron van luchtverontreiniging. Anderzijds zal, indien onvoldoende lucht wordt toegevoerd, geen volledige verbranding plaatsvinden, wat leidt tot energieverlies, de uitstoot van koolmonoxide en zwarte rook, en methaanresiduen. Koolmonoxide en methaan zijn ontvlambare gassen die gemakkelijk een explosief mengsel met lucht kunnen vormen als ze zich in een oven ophopen.

Olie- en gas-, petrochemische, elektriciteits-, ijzer- en staal- en keramische fabrieken moeten daarom de zuurstofconcentratie en de concentratie koolmonoxide of methaan in de ovens controleren om een efficiënt, milieuvriendelijk en veilig verbrandingsproces te garanderen. Het gebruik van digitale apparatuur in zones waar brandbare gassen concentraties bereiken die explosiegevaarlijk zijn, wordt echter beperkt door regionale wet- en regelgeving, aangezien deze apparatuur dergelijke gassen kan doen ontbranden. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, heeft Yokogawa deze nieuwste versie van de TDLS8200 probe-type tunable diode laser spectrometer ontwikkeld.

Kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van de TDLS8200 is de dubbele laserlichtbron en optiek, waardoor gelijktijdig zuurstof plus koolmonoxide- of methaanconcentraties kunnen worden gemeten voor verbrandingscontrole. Het directe meetsysteem berust op het gebruik van lasers, die gemakkelijker te onderhouden zijn dan conventionele bemonsteringssystemen en robuuster zijn dan sensoren op basis van katalysatoren. Dit garandeert stabiele, gelijktijdige en verliesvrije metingen. Bovendien is de sondeconstructie zonder bemonsteringsapparaat eenvoudig te installeren en te vervangen.

De explosieveilige TDLS8200 die voor verkoop wordt vrijgegeven, voldoet aan de IECEx-explosieveiligheidsnorm van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC), de FM-explosieveiligheidsnormen van de Verenigde Staten en Canada, en de ATEX-explosieveiligheidsrichtlijnen van de EU. Door te voldoen aan deze voorschriften kan het apparaat worden gebruikt in zones waar brandbare gassen concentraties bereiken die leiden tot explosiegevaar. In de toekomst zal Yokogawa ernaar streven certificering te verkrijgen voor de explosieveilige normen van andere regio's en landen.

Belangrijkste doelmarkten

Olie & gas, petrochemie, chemie, elektriciteit, ijzer en staal, en keramiek

Toepassingen

Controle en veiligheidscontrole van de verbranding van verwarmingsovens en ketels

Yokogawa's lasergasanalysatoren

Yokogawa's lasergasanalysatoren maken gebruik van een methode die tunable diode laser spectroscopy (TDLS) wordt genoemd om gasconcentraties te detecteren. Zij bieden real-time prestaties van hoog niveau omdat zij op leidingen worden geïnstalleerd en geen bemonsteringssysteem vereisen, zodat concentraties direct en met hoge snelheid kunnen worden gemeten. Ze maken gebruik van een spectrumgebiedmethode waarbij de gasconcentratie wordt berekend aan de hand van het gebied in een lichtabsorptiedistributiekaart, waardoor een stabiele concentratiemeting mogelijk is, zelfs in een omgeving waar de temperatuur en druk fluctueren of waar andere soorten gas of grote hoeveelheden stof aanwezig zijn.

Sinds hun introductie in 2008 zijn Yokogawa's lasergasanalysers wereldwijd in gebruik genomen dankzij hun hoge betrouwbaarheid en topprestaties in veeleisende omgevingen. Tot op heden heeft Yokogawa de TDLS8000 aangeboden, die wordt geleverd met een aparte lichtwerper en detector en geschikt is voor het meten van de concentratie van gassen met hoge temperatuur en hoge druk, zelfs in de aanwezigheid van grote hoeveelheden stof, de TDLS8100, die in staat is de concentratie van gassen te meten waarbij de stroomsnelheid binnen het bereik van 1 tot 30 meter per seconde valt, en de TDLS8200, die de gelijktijdige meting van twee gassoorten mogelijk maakt, en waarvoor dit keer de explosieveilige versie wordt toegevoegd.

Gerelateerde producten & oplossingen


Top