Nieuwe versie STARDOM-besturingssysteem verlaagt communicatiekosten en garandeert uiterst betrouwbare monitoring en besturing


Amersfoort, The Netherlands - 09 juni 2015 

STARDOM

STARDOM

Yokogawa komt met een nieuwe versie van het netwerk-gebaseerde besturingssysteem STARDOM. De nieuwe versie omvat een aantal nieuwe mogelijkheden waarmee de communicatiekosten worden verlaagd en de monitoring en besturing betrouwbaar worden gegarandeerd. Met de vernieuwingen wordt tegemoet gekomen aan meerdere eisen en wensen voor de ontwikkeling en productie van (upstream) olie en gas. .

Minder dataverkeer, lagere communicatiekosten
Personeel in centrale controlekamers zijn voor het monitoren en besturen van productiefaciliteiten aangewezen op procesdata. Deze worden met regelmatige tussenpozen naar de SCADA-server verzonden, waardoor de communicatiekosten hoog zijn. Met de DNP3 unsolicited respons functie die de FCN/FCJ controllers nu ondersteunen, worden alleen nog de meest relevante data direct naar de SCADA-server in de controlekamer verzonden. Zonder afbreuk te doen aan betrouwbaarheid dalen zo de hoeveelheid verzonden data en daarmee de communicatiekosten. DNP3 is een open communicatieprotocol dat zich bij uitstek leent voor geografisch verspreide faciliteiten. 

Uitgebreidere ondersteuning van standaarden voor gasputapplicaties
Voor het meten van gasstroomsnelheden worden vaak verschildrukmeters toegepast. Afhankelijk van de uitvoering van de meter worden meerdere formules gebruikt voor het berekenen van de gasstroomsnelheid. Bij de nieuwe STARDOM-versie ondersteunen de FCN/FCJ-controllers nu ook berekening van de gasstroomsnelheid op basis van de wereldwijd veel gebruikte ISO5167-standaard. De FCN/FCJ-controllers voldoen al aan de AGA-standaarden (American Gas Association) die in veel Amerikaanse landen wordt gehanteerd. Met de nieuwe functionaliteit ondersteunen de STARDOM-controllers nu een groter aantal besturingsapplicaties voor gasstroomsnelheden. 

Krachtiger beveiligingsmaatregelen
Door de standaard-poortnummers met communicatieprotocol worden de SCADA-systemen gevoeliger voor ongeautoriseerde toegang. Een gangbare methode om dat te voorkomen, is het beperken van het aantal poortnummers dat kan worden gebruikt. Yokogawa heeft de communicatiefunctie van de FCN/FCJ-controllers versterkt zodat netwerk-poortnummers op basis van het Modbus/TCP communicatieprotocol kunnen worden geselecteerd. Door deze functionele uitbreiding kunnen gebruikers hun systemen zodanig configureren dat deze aansluiten op het geldende beveiligingsbeleid. 

De nieuwe STARDOM-versie is met name bedoeld voor monitoring-, operation-, besturings-, data-acquisitie en data-opslagapplicaties in kleine tot middelgrote omgevingen. Het netwerk-gebaseerde besturingssysteem leent zich onder meer voor verspreide olie- en gas-, watervoorzienings- en afvalwaterbehandelingsfaciliteiten, kleine tot middelgrote procesomgevingen in de olie-, chemische, ijzer-, voedingsmiddelen en farmaceutische industrie alsook in de elektriciteitsopwekking met wind-, stoom- of waterkracht. 

Gerelateerde producten & oplossingen

  • Controllers & Indicatoren

    Deze complete productlijn ondersteunt elk type controle toepassing. Inclusief modellen met Active Color PV display en Ethernet connectiviteit.

    Meer
  • Process Control PLC/RTU

    Van procesinstallaties tot afgelegen locaties, de procesbesturings-PLC en Remote Terminal Unit (RTU) helpen gebruikers de operationele excellence te maximaliseren.

    Meer

Top