Nieuwe CPU-module maakt STARDOM nog sneller, krachtiger en intelligenter

STARDOM

STARDOM


Amersfoort, The Netherlands - 30 november, 2015 

Yokogawa heeft een nieuwe versie van het netwerk-gebaseerde besturingssysteem STARDOMTM aangekondigd voor de lente van 2016. De nieuwe versie omvat een nieuw ontwikkelde high-speed CPU-module voor de autonome FCN-controller. De nieuwe versie heeft daarnaast een verbeterde omgevingsweerstand en een uitgebreider engineering tool. Met deze snellere, krachtigere en intelligentere STARDOM-versie wil Yokogawa haar aandeel in de markt voor open netwerkbesturingssystemen verder vergroten. 

Nieuwe functies 
1. High-speed calculatie en communicatie
De processor in de CPU-module van de FCN autonome controller heeft een verwerkingssnelheid die vijf maal groter is dan de huidige processor. De module is verder voorzien van een Gigabit Ethernet-poort waarmee sneller kan worden gecommuniceerd. De FCN kan daarmee ook worden ingezet voor de besturing van hoge-snelheid apparatuur zoals compressoren en turbines. Daarnaast kan de FCN nu ook worden ingezet voor het besturen van complexere toepassingen. De nieuwe CPU-module beschikt over vier Ethernet-poorten voor meer verbindingen en redundante communicatiekanalen met SCADA-systemen. 

Met redundante CPU’s en 120 PID control-loops is de gemiddelde verwerkingssnelheid voor iedere loop circa 0,2 ms. PID-besturingen worden onder meer ingezet in de olie-, gas- en petrochemische industrie. Voor elke loop worden temperatuur, druk, stroomsnelheid en andere procesdata van sensoren e.d. geregeld op basis van een instelling. De output bestaat uit instructies voor kleppen en andere regelunits. 

2. Verbeterde omgevingsweerstand
Olie- en gasbronnen bevinden zich niet zelden in woestijnachtige en bergachtige gebieden of op andere locaties met zware weersomstandigheden. Ook in dergelijke omgevingen moeten de controllers stabiel functioneren. Naast een standaardmodel voor temperaturen van 0 tot 55 ºC, wordt nu ook een FCN-model geleverd voor het bereik van -20 tot 70ºC. De controller heeft bovendien een robuust bestandssysteem dat niet beïnvloed wordt door plotselinge stroomstoringen. 

3. Verbeterde engineering- en onderhoudsefficiency
Door het wereldwijde tekort aan ervaren onderhoudspersoneel wordt het steeds belangrijker dat systemen ook over functies beschikken die de minder ervaren medewerkers ondersteunen bij de uitvoering van modificatie- en onderhoudstaken. Om de kans op fouten tijdens modificatie te verkleinen, wordt aan het Logic Designer engineering tool een functie toegevoegd die de programma’s op de FCN CPU-module en PC’s vergelijkt. Zelfs zonder netwerkverbinding met de PC kan het systeem worden geüpdatet en kan systeeminformatie voor het onderhoud worden verkregen via een SD-kaart. Voorheen was een softwarelicentie nodig om elke functie naar een CPU-module te downloaden. De nieuwe CPU-module omvat alle noodzakelijke functies waardoor deze download niet meer nodig is. Naar verwachting zal dit de engineeringefficiency verbeteren. 

Met de nieuwe versie van STARDOM richt Yokogawa zich op verspreid liggende procesomgevingen, zoals olie- en gasbronnen, pijpleidingen en water- en afvalwaterfaciliteiten. Daarnaast leent het systeem zich voor kleine en middelgrote verwerkingsinstallaties voor olie, chemicaliën, ijzer, papier, voedingsmiddelen en farmaceutica alsook voor kleine en middelgrote wind- en stoomturbines en waterkrachtcentrales. Typerende toepassingen van het systeem zijn monitoring, operation, besturing, data-collectie en -opslag kleine en middelgrote productieomgevingen. 

STARDOM
STARDOM is een netwerk-gebaseerd productiebesturingssysteem dat bestaat uit FCN autonome controller en VDS of FAST/TOOLS SCADA-software. Sinds de introductie van het systeem in 2001 heeft Yokogawa het systeem voortdurend uitgebreid met nieuwe functies. Met de betrouwbaarheid van een DCS-systeem en de veelzijdigheid en rendabiliteit van een PLC, is STARDOM een veelgebruikte oplossing in middelgrote productieomgevingen met meer geografische verspreide toepassingen, zoals olie- en gasbronnen. Tegenwoordig zijn er meer dan 20.000 STARDOM-systemen geleverd. 

Gerelateerde producten & oplossingen

  • Process Control PLC/RTU

    Van procesinstallaties tot afgelegen locaties, de procesbesturings-PLC en Remote Terminal Unit (RTU) helpen gebruikers de operationele excellence te maximaliseren.

    Meer

Top