Yokogawa tekent Investerings- en partnerschapsovereenkomst met Swiss Startup Bloom Biorenewables

Tokyo, Japan – 20 augustus, 2020

Yokogawa Electric Corporation (TOKYO: 6841) maakt bekend dat het een investerings- en partnerschapsovereenkomst heeft getekend met Bloom Biorenewables SA (Bloom), een Zwitsers startend bedrijf dat zich richt op het gebruik van biomassa, met als doel het ontwikkelen van business opportuniteiten op het gebied van de bio-economie. De twee bedrijven zullen samenwerken aan de commercialisering van een baanbrekende technologie van Bloom die de extractie van lignine* uit plantaardig materiaal maximaliseert ter vervanging van de petrochemie in een reeks chemische producten.

Yokogawa en Bloom ondernemen beide initiatieven ter bevordering van de bio-economie, waarbij gebruik wordt gemaakt van biomassa en biotechnologie om mondiale problemen op te lossen, zoals de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering, en om duurzame groei op lange termijn mogelijk te maken. De overeenkomst brengt de technologie voor de ligninewinning van Bloom samen met de geavanceerde technologieën en knowhow van Yokogawa op het gebied van de automatisering van industriële productieprocessen, en met het wereldwijde verkoopnetwerk van het bedrijf.

Bloom werd in januari 2019 opgericht als een spin-off van EPFL, het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Lausanne. Met de missie om van biomassa een echt alternatief voor aardolie te maken, richt de start-up zich in eerste instantie op de commercialisering van zijn nieuwe, veel efficiëntere methode om lignine, vooral monolignine, te winnen uit biomassamateriaal zoals hout. Het onmiddellijke doel is om de technologie te demonstreren in een pilootinstallatie.

De CEO van Bloom, Dr. Remy Buser, merkte op: "Deze nieuwe samenwerking zal helpen om de interactie met grote industriële groepen te versterken, de internationalisering te stimuleren en uiteindelijk de markttoegang te versnellen, wat allemaal essentiële factoren zijn om de klimaatverandering tegen te gaan en een aanzienlijke impact te hebben".

Tsuyoshi Abe, een Yokogawa Senior Vice President en hoofd van het Marketing Headquarters, voegde hieraan toe: "Yokogawa wil met zijn kernactiviteiten bijdragen aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN, en de bio-economie is een aandachtsgebied in ons zakelijk kader voor de lange termijn. Lignine heeft een enorm langetermijnpotentieel als vervanger van aardolie, en we hebben hoge verwachtingen dat we samen kunnen bijdragen aan een verhoogd gebruik van biomassa door de uitstekende technologie van Bloom en de decennialange ervaring van Yokogawa in de industrie te integreren".

* Lignine komt in grote hoeveelheden voor in bomen en andere biomassa als een van de belangrijkste structurele componenten die zich samen met cellulose en hemicellulosen bindt tot plantaardige celwandstructuren. Het is samengesteld uit monolignol, wat een soort fenol is. Fenolen worden momenteel voornamelijk gesynthetiseerd uit aardolie en gebruikt als een belangrijke grondstof voor vele chemicaliën, farmaceutica en functionele chemicaliën zoals inkten en geuren. Voor petrochemische vervanging is de ontbinding van lignine in monolignol een noodzakelijke stap. Door de diverse en gecompliceerde moleculaire structuur van lignine is dit echter moeilijk te bereiken op commerciële schaal. 

 

Overzicht van Bloom Biorenewables SA
Locatie: Marly, Zwitserland
CEO: Dr. Remy Buser
Opgericht: Januari 2019
Bedrijfsdomein: Vervaardiging en verkoop van chemische grondstoffen uit lignine, licentiëring van technologie
 

Over Yokogawa
Yokogawa is opgericht in 1915 en houdt zich bezig met een breed scala aan activiteiten op het gebied van meting, controle en informatie. De industriële automatisering biedt vitale producten, diensten en oplossingen voor een breed scala aan procesindustrieën, waaronder olie, chemicaliën, aardgas, elektriciteit, ijzer en staal, en pulp en papier. Met de life innovation business streeft het bedrijf naar een radicale verbetering van de productiviteit in de gehele waardeketen van de farmaceutische en voedingsindustrie. De test- en meetinstrumenten, de luchtvaart en andere bedrijven blijven essentiële instrumenten en apparatuur leveren met een toonaangevende precisie en betrouwbaarheid. Yokogawa werkt samen met zijn klanten via een wereldwijd netwerk van 114 bedrijven in 62 landen, wat een omzet van 3,7 miljard dollar in FY2019 oplevert. Voor meer informatie kunt u terecht op www.yokogawa.com.

De namen van bedrijven, organisaties, producten, diensten en logo's hierin zijn ofwel geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van Yokogawa Electric Corporation of hun respectievelijke houders.


Top