Yokogawa lanceert OpreX Data Model Broker, een platform voor de transformatie van fabrieksgegevens

Amersfoort, Nederland - 7 juli 2021

Yokogawa kondigt de ontwikkeling en introductie aan van OpreX™ Data Model Broker, een transformatieplatform voor fabrieksgegevens in de OpreX Connected Intelligence serie. OpreX Data Model Broker verifieert automatisch de consistentie van gegevens in verschillende instrumentatiesystemen en -ontwerpen. Het platform maakt het mogelijk ze onderling te gebruiken door ontologie*; een Artificial Intelligence-techniek die toegepast wordt in databasewerking en -beheer. Design Data Validation, het eerste component die Yokogawa voor dit platform uitbrengt, helpt bij de gecompliceerde en tijdrovende taak van het systematisch identificeren en bevestigen van inconsistenties tussen (3D) pijpen- en instrumentendiagrammen (P&ID). Door automatisch inconsistenties te identificeren in enorme hoeveelheden gegevens, verhoogt deze component de werkefficiëntie aanzienlijk en vermindert het drastisch het aantal werkuren dat voor dergelijke werkzaamheden vereist is.

OpreX Data Model Broker Design Data Validation component * IDF: Intermediate Data File
OpreX Data Model Broker Design Data Validation
* IDF: Intermediate Data File
Zoom

Ontwikkelingsachtergrond

Met de toename van de omvang en de geavanceerdheid van fabrieken in de afgelopen jaren, zijn de installaties steeds complexer geworden. Wanneer een fabriek wordt gebouwd of uitgebreid, gebruiken de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor elk werkgebied verschillende ontwerpinstrumenten. Hetzelfde geldt voor systemen, waarvoor er niet alleen ontwerp- en specificatiedocumenten zijn, maar ook schema's van leveranciers van apparatuur en uitrusting en engineeringgegevens van verschillende systeempakketten. In veel gevallen moeten enorm tijdrovende handmatige controles worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle gegevens volledig consistent zijn. Terwijl het aantal 3D pijpen diagrammen gewoonlijk in de paar duizend loopt, kunnen er 10.000 of meer van deze documenten zijn bij een grootschalig project, en al deze gegevens worden momenteel handmatig gecontroleerd. Er is dan ook veel vraag naar een systeem dat gebruik maakt van digitale technologie om de onderlinge afstemming van gegevens te vergroten en de betrouwbaarheid ervan te garanderen.

Om aan deze zeer dringende behoefte te voldoen, heeft Yokogawa OpreX Data Model Broker ontwikkeld, een transformatieplatform voor fabrieksgegevens dat de interoperabiliteit en het toegenomen gebruik van gegevens gedurende de gehele levenscyclus van de fabriek bevordert.

Functionaliteiten

De volgende consistenties worden automatisch geverifieerd door Design Data Validation in de OpreX Data Model Broker:

  1. Eigenschappen van pijpen
    Kruiscontroles van informatie over kenmerken van pijpen in P&ID en 3D pijpen diagrammen.
  2. Eigenschappen van pijp componenten en reeksen
    Valideert kenmerken van elke pijp component, evenals de opvolgingen ervan.
  3. Koppelstuk specificaties
    Als er een wijziging van een pijpspecificatie wordt aangewezen voor een klep-einde in een P&ID, valideert het de specificaties voor de betreffende kleppen en koppelstukken in het 3D-pijpen diagram
  4. Stromingsrichting voor pijp componenten
    Controleert of de stromingsrichting voor elk pijp component in het 3D-pijpen diagram overeenkomt met de processtromingsrichting in de P&ID..

* Ontologie is een van de benaderingen in de AI-technologie. Het is een concept of mechanisme voor het definiëren van de betekenis van informatie en heeft tot doel computers te laten nabootsen hoe mensen de betekenis van informatie begrijpen.

Belangrijkste toepassingen

Verificatie van P&ID- en 3D pijpen diagrammen tijdens de engineering-, inkoop- en constructiefase (EPC) voor de bouw of uitbreiding van aardolie-, chemische en andere fabrieken

Gerelateerde producten & oplossingen


Top