Optimalisatietechnologie voor afvalenergie- en biomassacentrales

Amersfoort, Nederland - 25 mei 2022

Yokogawa kondigt aan dat het alle aandelen heeft overgenomen van het Deense bedrijf Dublix Technology ApS, een leverancier van oplossingen die de efficiëntie van waste-to-energy (WTE) en biomassacentrales verbeteren. De toevoeging van Dublix' oplossingen voor verbrandingsregeling en ketelprestaties aan Yokogawa's assortiment besturings-, bewakings- en onderhoudssystemen zal het mogelijk maken om oplossingen te bieden die zowel WTE- als biomassacentrales efficiënter en winstgevender maken.

WTE- en biomassacentrales verbranden brandstoffen zoals huishoudelijk afval, afvalhout, houtpellets, palmzaden, bagasse en rijstschillen. Aangezien de brandstof voornamelijk niet-fossiele bestanddelen bevat, wordt er minder fossiele CO2 geproduceerd. En omdat dit soort brandstof een betrouwbaardere stroomvoorziening biedt dan andere hernieuwbare energiebronnen, neemt de vraag naar dergelijke energieopwekking als een gedistribueerde energiebron die stroom levert aan nabijgelegen gemeenten toe.

Fabrieken die afhankelijk zijn van deze brandstofbron verbranden het om stoom te produceren in een ketel, en een stoomturbine haalt de energie uit de stoom om een roterende as aan te drijven in een generator die elektriciteit produceert. Een probleem bij dergelijke installaties is dat de verbranding van deze brandstoffen onstabiel kan zijn als gevolg van inconsistente samenstelling met variërende calorische waarde en vochtgehalte, wat resulteert in aanzienlijke schommelingen in de hoeveelheid gegenereerde stoom. Om een stabiele stoomopwekking voor de hoogwaardige stroomvoorziening te bereiken, is het wenselijk om een zeer efficiënte oplossing te hebben voor de controle van het verbrandingsproces.

Dublix beantwoordt aan deze behoeften door ontwerp, bediening, onderhoud en op maat gemaakte oplossingen te bieden die de beschikbaarheid en efficiëntie verbeteren en tegelijkertijd de milieu-impact van zowel WTE- als biomassacentrales verminderen. Dublix is momenteel actief in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Dublix's FuzEvent™ is een krachtige geavanceerde softwareoplossing voor verbrandingscontrole die gebruik maakt van gepatenteerde voorspellende besturingstechnologie en gebruik maakt van de proceskennis van het bedrijf. Op basis van historische bedrijfsgegevens en analyse van bedrijfsprocedures uitgevoerd door ervaren personeel, stelt deze software operators in staat om installaties de klok rond met optimale efficiëntie te laten werken. Door te zorgen voor een stabiele toevoer van stoom en het maximaliseren van het gebruik ervan, helpt de software de opwekkingsefficiëntie te verbeteren, de verbrandingscapaciteit te verhogen en de winstgevendheid voor de exploitant van de installatie te verbeteren. Ook de uitstoot van stikstofoxiden (NOX) en andere schadelijke gassen als gevolg van onvolledige verbranding wordt verminderd.

Het DD-Jet-systeem™ van Dublix heeft bewezen de meest effectieve oplossing te zijn voor het reinigen van de open doorgangssecties van een ketel. Om WTE-installaties efficiënt te laten werken, is regelmatige reiniging van de ketel noodzakelijk om de vliegas en afzettingen te verwijderen die zich gemakkelijk ophopen op de binnenwanden van de ketel als gevolg van het verbrandingsproces. Met behulp van waterstralen uit roterende sproeiers is het DD-Jet-systeem effectief in het verwijderen van stoffen die zich op de ketelwanden hebben opgehoopt, zelfs op verre moeilijk bereikbare locaties, en is in staat om dit te doen terwijl de installatie in bedrijf is. Dit helpt de efficiëntie van de ketel, verhoogt de hoeveelheid stoom die een ketel kan produceren, vermindert corrosie, verlengt de levensduur en vermindert de kans op ongeplande uitschakelingen. Naast de FuzEvent- en DD-Jet-oplossingen heeft Dublix verschillende andere oplossingen voor ketelverbrandingscontrole die de efficiëntie kunnen verbeteren en de winstgevende werking van zowel WTE- als biomassacentrales kunnen garanderen.

Yokogawa richt zich op de wereldwijde WTE- en biomassaverbrandingsmarkt en biedt geïntegreerde oplossingen voor productiecontrolesystemen, gegevensmeting en onderhoud van faciliteiten. Met Dublix als dochteronderneming kan Yokogawa haar wereldwijde netwerk gebruiken om klanten over de hele wereld een breder scala aan oplossingen te bieden die de werking, prestaties en winstgevendheid van zowel nieuwe als bestaande WTE- en biomassacentrales verbeteren. Door bedrijven te helpen zorgen voor een stabiele levering van hernieuwbare energie en hun fossiele CO2- en NO X-uitstoot te verminderen, zal Yokogawa bijdragen aan het bereiken van haar drie doelen voor duurzaamheid voor het jaar 2050 en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Overzicht van Dublix Technology ApS

 • Locatie: Gentofte, Denemarken
 • Hoofdactiviteit: Uitvoeren van haalbaarheidsstudies voor het verbeteren van de efficiëntie van WTE- en biomassacentrales en het leveren van oplossingen die de efficiëntie verbeteren en de levensduur van installatiefaciliteiten verlengen.
 • Website: https://www.dublix.com/

Gerelateerde Industrieën

 • Hernieuwbare Energie

  Hernieuwbare energie helpt het milieu te beschermen. In vergelijking met conventionele energiebronnen zijn er echter bepaalde uitdagingen die een snelle invoering ervan in de weg staan, zoals hogere productiekosten en een grotere instabiliteit van de stroomtoevoer naar het net. Yokogawa levert oplossingen voor duurzame energietoepassingen op het gebied van besturing en instrumentatie om een stabiele bedrijfsvoering te bereiken en de productiviteit van installaties te verbeteren. Hiermee dragen we bij aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

  Meer
 • Biomassa-energie

  Biomassa kan thermische energiecentrales helpen hun kooldioxide-uitstoot te verminderen. Yokogawa meet- en besturingstechnologieën worden over de hele wereld gebruikt in veel soorten biomassacentrales.

  Meer
 • Van afval naar energie

  Waste-to-energy (WTE)-technologie biedt een milieuvriendelijke oplossing voor de steeds groter wordende uitdaging van afvalverwerking in stedelijke gebieden. Het speelt ook in op de groeiende behoefte aan alternatieve energiebronnen. De systemen van Yokogawa waar meer dan 150 AEC's en andere soorten afvalverbrandingsinstallaties op rekenen, spelen een belangrijke rol in de infrastructuur om onze wereld schoner en efficiënter te maken.

  Meer

Top